Hlavní obsah

Ateliér Zaha Hadid Architects navrhuje tři nové futuristické stanice ukrajinského metra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ukrajinském Dnipru (dříve Dněpropetrovsk) probíhají od roku 2016 práce na nových stanicích čtyřkilometrového prodloužení trasy místního metra. Trojici nových stanic (Teatralna, Tsentalna a Muzeina) navrhli architekti z ateliéru Zaha Hadid Architects. Budou mít futuristické a oblé linie, které bezpochyby vzbudí pozornost.

Foto: Archiv studia Zaha Hadid Architects, Atchain

Nové stanice navržené studiem Zaha Hadid Architects mají působivé futuristické tvary.

Článek

Město Dnipro má dlouhou historii jako centrum v oblasti strojírenství, metalurgie a výroby. Ta se na nových stanicích odráží v podobě svařovaných ocelových vstupních pavilonů.

Prodloužení trasy propojí obyvatele, podniky, kulturní a akademické instituce ve východních čtvrtích Dnipra s centrem města a konečnou železniční stanicí Dnipro - Hlavní nádraží.

Snížení dopravních zácpy v centru města a prodloužení linky metra také umožní snadný přístup odtud do parků, pláží a rekreačních zařízení ležících na březích řeky Dněpr (jež se ukrajinsky ovšem jmenuje rovněž Dnipro).

Foto: Archiv studia Zaha Hadid Architects, Atchain

Díky důmyslnému tvaru nabídne stanice kolemjdoucím i úkryt před deštěm.

Vzhledem k tomu, že architektka Zaha Hadid už není mezi námi, stojí za designem nynější šéf ateliéru Patrik Schumacher. Ten se snaží architektonický rukopis architektky zachovávat a bezpochyby se mu to daří.

Vrcholem kariéry architektky bylo ocenění zlatou medailí od Královského institutu britských architektů RIBA. Mezi cenami, které získala, nechyběla ani Pritzkerova cena. Hadid ji obdržela v roce 2004. Od té doby její stavby získávaly celosvětový věhlas a sklízely uznání. Byla vůbec první ženou, která tuto cenu v historii udílení získala.

Foto: Archiv studia Zaha Hadid Architects, Atchain

Stanice má dva východy. Oba budou ztvárněny slavným architektonickým studiem.

Vyřezávané tvary pavilonů se skládají z řady tenkých konstrukčních skořepin navržených tak, aby mohly být vyrobeny z recyklované oceli z místních sléváren v Dnipru. Poukazují i na odbornost města v řemeslné výrobě oceli.

Každý vstupní pavilon se nachází na novém veřejném náměstí a poskytuje snadno rozpoznatelný orientační bod.

Foto: Archiv studia Zaha Hadid Architects, Atchain

Stanice metra je bezpochyby inspirována dynamikou pohybu.

Vnitřní vestibuly, chodby a nástupiště sdílejí soudržnou formální a prostorovou logiku, která dává metru jednotný designový rukopis.

Foto: Archiv studia Zaha Hadid Architects, OmegaRender

Jízda na eskalátorech bude i estetickým zážitkem.

Tři nové stanice prodloužení trasy dniperského metra jsou nedílnou součástí pokračujícího programu města na modernizaci jeho dopravní sítě. Zahájení přepravy cestujících do tří nových stanic je plánováno na rok 2025.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám