Hlavní obsah

Architekt vytvořil resort, jímž se snaží ukázat cestu k udržitelnému stylu života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maledivy jsou místem s nejnižší nadmořskou výškou v průměru a postupné zvyšování hladiny oceánů představuje pro jejich obyvatele reálné a bezprostřední ohrožení. Není divu, že jsou na témata související s trvalou udržitelností velmi citliví. S tím souzní i japonský architekt Judži Jamazaki, jenž se rozhodl, že nabídku k vytvoření turistického resortu na tamním ostrově Kudadoo pojme jako příležitost k propagaci trvale udržitelné architektury a životního stylu.

Foto: Diego De Pol

Právě sem, do malého kousku ráje, architekt umístil své varování a pobídku k udržitelnému stylu života.

Článek

Maledivy jsou z turistického hlediska příznačné mj. tím, že na své hosty udělají první dojem při pohledu z výšky. Většina jejich resortů je přístupná prakticky jen hydroplány. A tak je mimo jiné i dobře vidět, jak maličko mnohde chybí, aby tyto ostrovy zmizely pod hladinou moře.

Toho si je vědom i japonský architekt, který do prostředí soukromého ostrova Kudadoo navrhl letovisko tvořené hlavní budovou, několika doprovodnými stavbami, mešitou a prstencem patnácti vilek.

Důležitá je střecha hlavní budovy, jíž pokrývají pásy fotovoltaických panelů. Mezi nimi jsou ponechané štěrbiny široké tak akorát na to, aby do stíněného prostoru pronikalo denní světlo, ale přitom interiér přespříliš neozařovalo a zbytečně nepřehřívalo.

Pouze čistá energie

A právě střecha se 2200 m2 fotovoltaických panelů je jedním z prvních dojmů, které na návštěvníky ostrova čekají.

„Solární střecha má zde nejen funkci produktivní, ale také informativní pro návštěvníky. Ti mohou na první pohled posoudit velikost fotovoltaické střechy a následně pochopit vztah k rozměru jí obsluhovaného resortu, který je díky ní možné provozovat bez nafty,“ vysvětluje architekt důvod, proč se na rozdíl od autorů jiných hotelů v zemi nesnažil fotovoltaiku před zraky návštěvníků nikterak skrýt. Naopak, stala se neodmyslitelnou součástí vzhledu resortu a svým způsobem jeho symbolem.

Mají-li zájem, mohou se hosté resortu s funkcemi a způsobem využívání energie z panelů podrobněji seznámit. Na recepci je například umístěný monitorovací displej, který v reálném čase ukazuje informace o množství právě vyráběné energie.

Univerzita vytvořila prostor pro divokou přírodu. Na své střeše. Byl to docela výkon, hodnotí počin odborník

Tipy a trendy

Je zřejmé, že umístění ostrova jen kus severně od rovníku vychází potřebám fotovoltaické elektrárny vysloveně vstříc. To je přesně to, co se architekt snaží ukázat světu. „Měl by to být fantastický příklad pro ostatní země s podobným klimatem,“ říká.

Přirozené ochlazování

Udržitelnost návrhu resortu ovšem nekončí u využívání sluneční energie. Architekt se věnoval i chytrému návrhu jednotlivých budov tak, aby jejich interiéry a k nim přilehlé venkovní prostory byly přirozeně ochlazované a stíněné.

Využívá k tomu přitom to, co je Maledivám vlastní - neustálý vánek.

Nejenom z betonu, ale i ze dřeva. Hybridní stavba je ve své zemi ojedinělá

Tipy a trendy

„Každá vila má otevíratelná okna strategicky umístěná v protilehlých stěnách, což podporuje přirozenou ventilaci vzduchu pomocí maledivského větru,“ popisuje. Společně s dlouhými přesahy střech a dalšími stínicími prvky, jako jsou deštníky a baldachýny, docílil toho, že přes polovinu soukromých teras u všech vilek má resort minimálně 5 hodin denně ve stínu.

Stínění je samozřejmě využito i k dalšímu praktickému účelu, chrání soukromí obyvatel každé vilky před eventuálními zvídavými pohledy od sousedů. Každá tak nabízí nádherné pohledy na oceán, ovšem k sousedům skoro žádný.

Ohleduplnost k přírodě

S trvalou udržitelností projektu souvisí i jeho ohleduplnost vůči místní přírodě. Na ostrově tvoří původní vegetaci například kokosové palmy, ibišky, pandány (druh palem) atd. Aby do zeleně ostrova resort zasáhl co nejméně, nechal architekt všechny vily pro hosty umístit nad vodní hladinu, kde je každá napojena ke společnému molu ve tvaru prstence a připojena lávkou.

Budovy pak stojí na kůlech zaražených do mořského dna, které je zde velice blízko pod hladinou. Stejně je řešena i hlavní budova.

I sebebohatší klient odjíždí obohacen

Přírodní krásy Malediv jsou tím, co láká turisty ze všech koutů planety a nezřídka to bývají značně bohatí návštěvníci.

Japonský architekt ovšem dosáhl velice zajímavého efektu. Díky jeho pojetí resortu se z ostrova Kudadoo i ti nejbohatší klienti vrací obohaceni - o pocit zodpovědnosti za osud celé planety a za to, zda tyto krásné ostrovy jednou neskončí pod hladinou moře.

Reklama

Související témata:
Yuji Yamazaki Architecture (YYA)
Kudadoo

Související články

Výběr článků

Načítám