Hlavní obsah

Svátečnímu stolu výjimečnost sluší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K vánočním dnům rozhodně patří slavnostně prostřená tabule. Zvláště během širší rodinné sešlosti bývá centrem všeho dění. Nešetříme proto na kvalitě prostírání, příborů a nádobí! A nezapomeneme na milé dekorace!

Foto: Veba

Damaškový ubrus Kouzlo ledu s opticky efektním potiskem zve spolu s dekoracemi do říše zázraků a pohádek.

Článek

Na počet hostů bychom měli být připraveni předem, prověří totiž dostatečnou velikost jídelního stolu. Pohostinné rodiny mají doma určitě jeho rozkládací variantu. Někdy stačí prostě přistavit další stůl.

Stejně tak je prozíravé ještě před Štědrým dnem zkontrolovat stav vánočního ubrusu, látkových ubrousků, kompletního servisu talířů, čajových a kávových hrnků, setu příborů, mís a táců na servírování pokrmů.

Vyberte ubrus

Ubrus i ubrousky by měly být z nevšední látky, např. z damašku efektně odrážejícího světlo, 100% bavlny či ze lnu. Ubrus pokládáme na tzv. molton – plstěnou podložku, která ho fixuje a zároveň tlumí hluk při pokládání talířů a příborů.

Osvětlení domu i zahrady řešte střídmě

Vánoce

Jednobarevný textil působí elegantně. Oblíbené jsou barvy bílá, červená/vínová a odstín šampaňského. V domácnostech nacházejí místo i modré, zelené a fialové odstíny. Jejich intenzita však nesmí být vtíravá, jinak ruší požitek ze stolování.

Varianty s rozvernými vánočními motivy kralují v rodinách s malými dětmi.

Na chalupě se v případě stolu z masivu s nádhernou kresbou dřeva obejdeme i bez prostírání. Maximálně jeho střed ozdobíme tzv. běhounem, talíře pak pokládáme na látkové ubrousky.

Ubrus přesahuje přes okraj stolu 30 cm, aby zakryl nohy stolovníků a dotýkal se ubrousků na jejich klínech. Papírové ubrousky s dekorem slouží k otření prstů a jako podklad při vrstvení talířů.

Připravte stůl

Před jednoho strávníka pokládáme maximálně dva talíře, položené na sobě s ubrouskem uprostřed, aby o sebe nevrzaly. Vespod je vždy mělký talíř. Na něj položíme hluboký. Po stranách talířů nechybějí příbory a ubrousky.

Zakládání příboru se odvíjí od chodů, které podáváme. Jednomu místu vždy náležejí nejvýše tři vidličky a tři nože.

Hlavní (masová) vidlička je těsně vlevo u talíře, směrem ven následují dezertní vidlička na teplý předkrm a stejná vidlička na studený předkrm. Vpravo nejblíže k talíři klademe nejprve hlavní (masový) nůž, vedle nůž na teplý předkrm, lžíci na polévku a vně dezertní nůž na studený předkrm. Moučníkový příbor pokládáme nad talíř.

Vánoční výzdoba domova, jemuž vládne styl Provence

Tipy a trendy

Sklenici na víno umístíme zhruba centimetr nad špičku hlavního nože. Broušené sklenice na vodu, na aperitiv apod. tvoří řadu, nebo trojúhelník. Nejblíže jsou ty určené k momentálnímu chodu.

Ke stolu usedáme ve slavnostním oděvu. Starším náleží čestné místo v čele stolu. Po levém boku rodičů se usazují děti.

Víte, že…

  • Štědrovečerní večeře má mít sedm chodů, jako je sedm dnů v týdnu.
  • Prostíráme pro "šťastný" sudý počet lidí, jedno místo je ale prázdné - pro náhodného hosta i jako vzpomínka na zesnulé.
  • Vánočka pletená z devíti copů symbolizuje rodinu a pevné pouto. Čtyři spodní copy symbolizují živly - zemi, oheň, vodu a vzduch. Tři prameny uprostřed připomínají cit, rozum a vůli a dva vrchní prý ukrývají vědění a lásku.
  • Darované jmelí zavěšené na lustru přinese štěstí hlavně těm, co se pod ním políbí.
  • Kapří šupina pod ubrouskem nebo mince pod talířem při štědrovečerní hostině zajistí štěstí a peníze i v příštím roce.

Nebojte se ozdob

V celé jídelní zóně zachováváme jeden styl, používáme ozdoby v odstínech jedné barvy. Stojí-li poblíž stromek, měl by slavnostní stůl ladit i s ním. Zvonky, cukřenky, mističky s mlsáním, svícny, andílci a jiné figurky jsou většinou z porcelánu, kovu, ze skla i dřeva. Nepřeháníme to však s jejich množstvím.

Můžeme také nechat vyniknout jeden dominantní, třeba i luxusní kousek, či vsadit na originální dekorace, které nemusejí být vůbec drahé. Stačí větvička jehličnanu, malé šišky v přirozené podobě i upravené sprejem k barvení živých, umělých a suchých květin.

Sušené plátky citronu, pomeranče, křížaly rozvoní místnost, drobnými pentličkami nebo ozdobnými kroužky svážeme látkové ubrousky. Volíme nižší dekorace, svícny a vázy, které nepřekážejí ve výhledu. Nesmí být ale ani tak drobné, aby se zejména nepozorným dětem nepřipletly do jídla.

Vyberte ten správný vánoční stromek

Tipy a trendy

Reklama

Související články

KVÍZ: Jak dobře znáte vánoční zvyky?

Čas adventu i samotných Vánoc je obdobím, pro které si naši předkové vytvořili spoustu zajímavých a nevšedních zvyků a tradic. Některé časem upadly do...

Výběr článků

Načítám