Hlavní obsah

Na otevřené parcele vznikl zajímavý dům, který chytře chrání soukromí svých majitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ostrově Laval uprostřed Montréalu stojí zděný dům ze světle šedých cihel, jenž na první pohled zaujme svou fasádou. Tu v centrální zóně zpestřuje perforování. Za ním je ukryto malé nádvoří, které je jediným místem v exteriéru domu, kde mají majitelé soukromí. Autory stavby nazvané zkratkou Mi2 jsou architekti z kanadského ateliéru Dupont Blouin.

Foto: Olivier Blouin

Světle šedý dům je uzavřený sám do sebe, přesto majitelům nabízí i chráněný venkovní prostor.

Článek

Světle šedý dům je ve skutečnosti součástí triptychu domů, které architekti na břehu řeky Mille-Îles navrhli. Jde o chromatickou řadu od nejsvětlejšího k nejtmavšímu, tento leží se svou světlou šedou barvou uprostřed spektra.

Na rozdíl od ostatních dvou staveb tento rodinný dům není umístěn úplně přímo na břehu řeky. Ze dvou stran sousedí s jinými pozemky a kolem zbývajících dvou vedou ulice. Pokud neměla být parcela ohraničena plotem, bylo třeba vymyslet, jak majitelům domu dopřát soukromí i venku, byť třeba jen na menším prostoru.

Proto stavbu, řešenou jako bungalov a vycházející z místní architektury z doby, kdy ostrov Laval byl spíše rekreační oblastí, doplnili o poněkud atypický prvek - perforovanou zeď, někdy nazývanou klaustra. Ta toho případným zvědavým pohledům moc neodhaluje, ale zároveň působí odlehčeně, propouští částečně světlo a rozhodně vypadá zajímavě.

Černá Uhlířka se v krajině skoro ztrácí, zato výhledy nabízí přenádherné

Tipy a trendy

Z interiéru je hezký výhled na řeku na severní straně, a tak bylo zřejmé, že chráněný venkovní prostor bude vhodné umístit na jih. Malé nádvoří je tam ze všech stran obklopeno denními místnostmi domu. Ten má společně s ním téměř pravidelný, obdélníkový půdorys o velikosti 178 m2 včetně garáže (158 m2 bez ní).

Jak slunce během dne putuje po obloze, ozařuje pokaždé jinou část interiéru. Ráno svítí hlavně do pracovny, v poledne do obývacího pokoje a navečer pak prosvětluje kuchyň.

Foto: Olivier Blouin

Není těžké si představit, jak tento výjev asi vypadá o Vánocích…

Vstup je tak trochu skryt za východní fasádou, která jej směřuje k rušnější z ulic, a zádveří je proti zbytku domácnosti sníženo o pár stupňů. Jeho podlaha, včetně schodů, je z  vesele pestrobarevného teraca. Všude jinde jsou podlahy z bílého dubu nebo světle šedá keramická dlažba. Vše doplňuje bílá výmalba zdí i stropů místností. Interiér je zařízen v minimalistickém stylu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Architekti na jednoduchém půdorysu našli velice šikovné řešení, jak zajistit ticho a klid pro dvojici ložnic. Umístili je na západní stranu domu. Mezi ně a denní zónu pak vložili koupelnu, prádelnu a pracovnu.

Anketa

Máte na své zahradě dostatek soukromí?
Ano, když chceme, nikdo na nás nevidí.
53 %
Bohužel moc ne a chybí nám to.
20 %
Sice moc ne, ale nám to nevadí.
10,1 %
My nemáme hlavně tu zahradu...
16,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3232 čtenářů.

Jakkoli se původně zdálo, že na otevřeném prostranství rodina jen těžko bude hledat chvíle soukromí při venkovních aktivitách, nakonec díky nápaditosti architektů získala domov, který má vše. V interiéru má k dispozici velký společenský prostor, kde může být pohromadě přes den a který je zaléván hned ze dvou stran množstvím světla. A navíc jej doplňuje nádvoří, na něž není odnikud zvenčí vidět.

Reklama

Související témata:
Laval
Dupont Blouin

Související články

Výběr článků

Načítám