Hlavní obsah

Černá Uhlířka se v krajině skoro ztrácí, zato výhledy nabízí přenádherné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na úbočí hory, s nádherným výhledem na údolí řeky Svatého Vavřince, vyrostl rodinný dům, jehož černé stěny připomínají kousky uhlí. Není divu, že jej kanadský architekt Alain Carle nazval La Charbonnière, tedy Uhlířka. Dům je šikovně situovaný tak, že z některých stran působí jako docela malý a přízemní. Jak ale hosté záhy poznají, zdání klame.

Foto: James Brittain Photography

Dům působí v krajině zcela nenápadně.

Článek

Rodinný dům vyrostl v samém srdci naplánované rozsáhlé zástavby, z níž byla ale jeho parcela později vyňata. To proto, že byla obava, že by větší stavba nepěkně omezovala výhled z dalších objektů a tím snižovala jejich cenu.

Podmínkou pro výstavbu rodinného domu proto bylo, že musí zapadnout do krajiny, nesmí příliš vyčnívat a vůbec se zkrátka tvářit, jak by tam ani nebyl.

Architekt se tak svým dílem musel přizpůsobit nejen těmto náročným požadavkům, ale zároveň chtěl dům vizuálně hezky a přirozeně propojit s okolní krajinou regionu Charlevoix v Québecu.

Tomu výrazně napomáhají zdi domu obložené cedrovým dřevem opalovaným japonskou metodou zvanou shou sugi ban.

Opalování dřeva
Opalování dřeva nemá pouze estetický účel. Opálená vrstva dřeva (opaluje se pouze jedna strana prkna) zvyšuje životnost dřeva tím, že zabraňuje pronikání hniloby z namáhané strany, napadení hmyzem a také zpomaluje hoření. Zároveň, ze stavebního hlediska, je opalované dřevo zajímavé tím, že je rozměrově stabilnější. Opalované dřevo lze ponechat v surové podobě, ale lze je i dále upravovat, například broušením, kartáčováním, lakováním atd. Metoda opalování shou sugi ban spočívající v opalování trojic prken najednou a jejich uhašení vodou je považována za ohleduplnou k životnímu prostředí, neboť se při ní nepoužívají žádné chemikálie, ať již kvůli konzervaci, či barvení dřeva.
Foto: James Brittain Photography

Příjemnou atmosféru v obývací zóně navozují krbová kamna.

Centrálním prvkem domu je terasa nasměrovaná tak, aby z ní bylo vidět do údolí a zároveň, aby ji ze tří stran dům chránil.

V interiéru se pak kolem ní střídají obývací pokoj, kuchyň s jídelnou, z níž na terasu vede také vstup, a na protilehlé straně je ložnice.

S kuchyňskou zónou sousedí schodišťová šachta, která může být pro nového hosta mírným překvapením.

Minichatka na ostrově je útočištěm pro mladý manželský pár

Tipy a trendy

Zjistí totiž, že dům není přízemní, ale dvoupodlažní. Ve spodním podlaží pak najde jednak druhou ložnici, jednak také hernu a technické zázemí domu s prádelnou.

Hezkým a přitom logickým prvkem domu je doplnění obou ložnic budoárem, tedy místem k posezení, k povídání, anebo spíš jen tichému rozjímání. Oba jsou o pár stupňů níže než podlaha ložnice, aby nerušily výhled z lože, samy pak nabízejí výhled do kraje „z první řady”. Příjemným doplněním domu je pak suchá sauna.

Dům nabízí užitnou plochu 225 čtverečních metrů, postaven je ze dřeva s ocelovými prvky.

Anketa

Líbí se vám interiéry zařízené v kombinaci černé a bílé?
Ano, to je velmi stylové.
51,6 %
Někdy je to opravdu velice pěkné.
16,6 %
Nevadí mi to.
4,9 %
To není nic pro mě.
26,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 789 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Renovace domu v udržitelném rytmu

Designéři Mark Fekete a Viviana de Loeraová z architektonického studia Mark + Vivi zrekonstruovali dům ve čtvrti Pointe-Saint-Charles v kanadském Montrealu....

Výběr článků

Načítám