Hlavní obsah

Jak ohřívat vodu energií ze slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotovoltaické elektrárny se u nás těší stále větší oblibě. V souvislosti s nimi mnoho lidí také uvažuje o jejich možném využití pro ohřev vody, neboť ten společně s náklady na energii představuje nepřehlédnutelnou položku v rozpočtu každé domácnosti. Teplou vodu lze s pomocí fotovoltaiky zajistit dvěma způsoby. Buď instalací FVE s akumulací i do vody, nebo samostatným fotovoltaickým ohřevem vody. Pojďme si ukázat, kdy se který vyplatí.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli to hned na počátku rozhodování o podobě fotovoltaického systému pro svůj rodinný dům tuší málokdo, existují způsoby, jak elektrárnu na střeše využít pro ohřev teplé vody. Dvěma nejběžnějšími způsoby jsou fotovoltaické elektrárny a fotovoltaický ohřev vody.

„První je systém propojený s domovní elektroinstalací, tedy že vyrobená elektřina kromě ohřevu vody zásobuje všechny domovní elektrické okruhy, tedy například světla, zásuvky a ostatní. Druhý systém neumí zásobovat elektřinou celý dům a je de facto propojený pouze s ohřívačem vody,“ vysvětluje Lukáš Papež ze společnosti Woltair.

Pro oba výše uvedené způsoby je zapotřebí elektrický ohřívač vody s elektrickou topnou patronou. Samotné fungování je pak už prosté. Pokud panely vyrábějí elektřinu, ohřívá se voda z FVE. Oba typy systémů jsou připojené k rozvodné síti a jsou nastavené tak, aby se - v případě, že slunečního záření nebude k ohřevu dostatek - voda nahřála energií odebranou ze sítě. Tím má majitel zajištěno, že bude mít teplou vodu vždy.

Jak často a co všechno kontrolovat na domácí fotovoltaické elektrárně

Jak na to

„Pokud chcete skutečně zjistit, které řešení (zda FVE s ukládáním energie do vody, nebo jen fotovoltaický ohřev vody) bude ideální pro vaši konkrétní situaci, nechte vše důkladně posoudit firmou, která dokáže zrealizovat obě technologie a zná jejich výhody i nevýhody,“ doporučuje René Milota ze společnosti Acetex a varuje: „Firmy, které dělají jen jednu z technologií, se vám dost pravděpodobně budou snažit doporučit jejich řešení, přestože nebude dávat smysl.“

Pokud chce člověk využít sluneční energii na maximum, pak je fotovoltaická elektrárna, ideálně s bateriovým systémem, jednoznačně správnou volbou
René Milota

Fotovoltaická elektrárna s akumulací do vody

V tomto případě je instalace náročnější jak časově, tak i finančně, ale domácnosti přinese zdaleka nejvíce benefitů. Fotovoltaická elektrárna pro rodinný dům může mít výkon až 50 kW bez nutnosti stavebního povolení a licence u Energetického regulačního úřadu. V domácnosti zajistí nejen ohřev vody, ale také provoz všech spotřebičů, klimatizace nebo i nabíjecí stanice pro elektromobil.

Fotovoltaická elektrárna musí být připojena do distribuční soustavy, což je sice administrativně náročnější, ale pro majitele to zároveň přináší možnost prodeje přetoků energie vybranému distributorovi na základě uzavřené smlouvy.

„Pokud chce člověk využít sluneční energii na maximum, pak je fotovoltaická elektrárna, ideálně s bateriovým systémem, jednoznačně správnou volbou,“ říká René Milota.

Pár ušetřených tisíc na fotovoltaice za riziko požáru a neštěstí nestojí. Takto má její instalace vypadat

Jak na to

Fotovoltaický ohřev vody

Fotovoltaický ohřev vody se od klasické fotovoltaické elektrárny liší tím, že se jedná o samostatný ostrovní systém, který není nutné připojovat do distribuční sítě. Díky tomu odpadá značná část administrativy a zkracuje se doba realizace. (Samotný ohřev vody pak k síti připojený je, kvůli již zmíněnému ohřevu v době s nedostatkem slunečního záření.)

Jedná se o méně náročné řešení, které pomůže domácnosti snížit náklady na ohřev vody o tisíce korun ročně. Také požadavky na místo na střeše domu jsou menší, stačí jen 4 až 8 panelů. Není třeba ani bateriové úložiště. Fotovoltaický systém ohřevu vody lze pořídit i ke stávající fotovoltaické elektrárně.

Obvykle doporučujeme nejdřív zvážit plnohodnotnou fotovoltaickou elektrárnu, která dokáže domácnosti přinést největší úspory a umožňuje využít sluneční energii na maximum
René Milota

„Výhody samotného fotovoltaického ohřevu vody jsou nicméně vykoupeny nemožností využít sluneční energii naplno. Sluneční paprsky ohřejí vodu v bojleru velmi rychle a další potenciální energie z nich zůstává až trestuhodně nevyužitá,“ upozorňuje René Milota.

Porovnání nákladů a dotací
Systém FVE s elektroinstalací a ohřevem vodySystém FVE jen s ohřevem vody
Realizace: kolem dvou až tří měsícůRealizace: kolem měsíce až dvou měsíců
Dotace NZÚ 2024: až 170 000 Kč (+ 10% bonus pro vybrané kraje a regiony)Dotace NZÚ 2024: až 45 000 Kč (+ 10% bonus pro vybrané kraje a regiony)
Dotace NZÚ Light: 90 000 Kč
Cena pro zákazníka: od 154 250 Kč včetně DPHCena pro zákazníka: od 1 Kč včetně DPH
Zdroj: Woltair

Které řešení zvolit?

Složitější systém se majiteli rodinného domu vrátí v podobě větších úspor do budoucna a možnosti využít FVE systém i k získávání energie. Naopak samotný ohřev vody prostřednictví FVE je dostupnější, ovšem majitel nic víc než teplou vodu ve slunečných dnech nezíská.

„Obvykle doporučujeme nejdřív zvážit plnohodnotnou fotovoltaickou elektrárnu, která dokáže domácnosti přinést největší úspory a umožňuje využít sluneční energii na maximum. Až ve chvíli, kdy se objeví zásadní důvod, proč tato cesta není realizovatelná nebo nedává ekonomický smysl, přistoupil bych ke zvážení fotovoltaického ohřevu vody,“ radí René Milota.

Důvodem, proč nezvolit FVE elektrárnu s ukládáním energie do vody, může být například nedostatečný prostor pro instalaci potřebného množství fotovoltaických panelů nebo extrémně nízká spotřeba elektrické energie pro jiné účely než ohřev vody.

Definitivně rozhodnout by se měl majitel rodinného domu až po návštěvě technika přímo v místě plánované realizace a důkladném odborném posouzení všech pro a proti.

Kam všude se hodí fotovoltaické panely?

Tipy a trendy

Volba správné dotace

Čerpat dotace lze z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) nebo Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light). V rámci programu NZÚ je to oblast C.2 FV a C.3 FV.

Oblast C.2 FV je určena pro systémy pouze s funkcí ohřevu vody. Maximální výše dotace je v tomto případě 45 000 Kč a současně vždy maximálně 50 % z pořizovací ceny. Výjimkou jsou některé kraje a okresy, kde je dotace o 10 % vyšší.

NZÚ Light a NZÚ se nedají kombinovat
Lukáš Papež

„Instalovaný výkon musí být min 1,5 kW, což odpovídá asi 3 až 4 kusům FVE panelů. Pro tento fotovoltaický systém se dá využít i dotace NZÚ Light, která je 60 000 Kč + dalších 30 000 Kč v případě instalace nebo výměny nového bojleru, a když omezení není na max. 50 %, ale na 100 %,“ upřesňuje Lukáš Papež.

Připomeňme, že nárok na dotaci z programu NZÚ Light mají pouze ti zájemci, u nichž všichni členové domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně anebo pobírají příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě.

„Je důležité, že NZÚ Light a NZÚ se nedají kombinovat. Takže pokud si pořídíte FVE na ohřev vody v programu NZÚ Light, v budoucnu už si nebudete moci pořídit klasickou FVE s dotací z oblasti NZÚ C3. To je klasická FVE, která zásobuje energií z FVE celý dům včetně ohřevu vody, kde výše dotace je až 160 000 Kč, respektive 170 000 Kč, pokud máte elektricky ohřívaný bojler o objemu více než 120 litrů,“ upozorňuje Lukáš Papež.

Doporučuji velmi pečlivě zvážit, jestli si možnost pořízení většího FVE systému s vysokou dotací omezím tím, že si pořídím malou FVE z programu NZÚ Light
Lukáš Papež

I v kapitole C3 přitom platí 10 % zvýhodnění pro vybrané oblasti. „Systém může být doplněn i o baterie. Celková výše dotace se pak počítá podle velikosti instalovaného výkonu a kapacity baterie: 35 000 Kč jako základ + 8000 Kč za každý 1 kWp v panelech a 8000 Kč za každou 1 kWh v bateriích. Cílem je použít takový systém a velikost, aby bylo využito v domě co nejvíce vyrobené elektřiny s ideálním poměrem velikosti instalovaného výkonu v panelech, kapacitou úložiště a vstupních nákladů,“ vysvětluje Papež.

I při výběru z hlediska žádosti o dotaci je tedy potřeba důkladně uvažovat a snažit se odhadnout svou situaci i do budoucna. „Doporučuji velmi pečlivě zvážit, jestli si možnost pořízení většího FVE systému s vysokou dotací omezím tím, že si pořídím malou FVE z programu NZÚ Light. Pokud zájemci chybí finanční prostředky na vstupní investici, doporučuji to snadno řešit úvěrem,“ uzavírá Papež.

Jaké záruky se vztahují na FVE a jaká mohou na spotřebitele číhat rizika

Tipy a trendy
Související témata:
Ohřev vody

Související články

Mobilní fotovoltaiku využijete i na cestách

Přenosné solární systémy zajišťují zdroj elektrické energie v parku i na zahradě, zatímco pracujeme na notebooku nebo posloucháme MP3 přehrávač. Ohřejí vodu...

Výběr článků

Načítám