Hlavní obsah

Ve skleníku můžete hýčkat třeba i tropickou Adélu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skleník není zábava na jedno léto. Je to zahradní stavba, která má svá specifika. Stanoviště, velikost, výběr materiálu i vhodných rostlin jsou podstatné. Aby rostlinky rychleji rostly, kvetly a plodily. Primárně v něm pěstujeme zeleninu a květiny, ale správně zvolený skleník nás potěší i skvosty z řad tropických rostlin, sukulentů či nádhernými orchidejemi. Poslouží samozřejmě i k množení pokojových rostlin nebo řízků dřevin.

Foto: Hornbach

Prostorný skleník při práci oceníme, stejně jako pěstební stoly a odkládací police

Článek

Skleníky jsou ovšem skvělé i na zazimování rostlin. Lze v nich pracovat po celý rok, pokud si je nadšení botanici a zahradníci vybaví osvětlením, vytápěním i zavlažováním.

Ideální stanoviště pro skleník

Skleníky jsou dominantní a nepřehlédnutelné a najít pro ně vhodné místo nemusí být jednoduché. Vhodné jsou do zadní části zahrady, ne směrem do ulice. Jestliže je plánujete na hranici pozemku, potřebujete souhlas souseda.

Praktické jsou skleníky, jež jsou v kontaktu zadní strany stavby, tedy domu nebo garáže. Stěna funguje jako akumulátor a také je základnou pro rozvod vody a elektřiny. Tyto skleníky se označují jako pultové a svědčí jim jižně nebo jihovýchodně orientované zdi.

Skleník, fóliovník, nebo stačí pařeniště?

Tipy a trendy

Skleník má samozřejmě stát v místě, kde je nejvíce slunce. Přebytek svitu lze regulovat rohožemi, žaluziemi, ale když je slunce málo, je to špatné.

Podle odborníků je nejlepší podélný skleník, orientovaný severojižním směrem. Takto je opět využito nejvíce světla, a to po celé léto. Jestliže plánujete ve skleníku zazimovat květiny, preferujte zimní osvětlení a zvolte východozápadní orientaci.

Co potřebují rostlinky?

Aby se rostlinkám dobře dařilo, musíme ve skleníku větrat a poctivě vše zalévat. Vyplatí se tedy mít zavedenou vodu a elektřinu a netahat konve s vodou. Jinak určitě myslete na sud s dešťovou vodou, který postavte co nejblíže skleníku.

Čím lze skleník vybavit? Může být pojat plně technologicky: praktické je topení regulované termostatem, automatizované otvírače oken i vhodný zavlažovací systém.

Foto: Hornbach

Střešní větrání je nezbytné. Čím více, tím lépe

Vytápění a jeho způsob

Výběr ovlivňuje typ skleníku: rozhoduje, zda je izolován a jak náročné jsou rostlinky na teplotu.

Vytápět lze teplovzdušnými ohřívači, je možné i tepelné čerpadlo či solární vytápění. Záleží na finančních možnostech a také na využívání skleníku: zda bude celoročně v provozu, či nikoliv.

Jak velký?

Limituje nás daný prostor? Jestliže ne, nenechte se velikostí příliš omezovat. Na trhu jsou dokonce skleníky, které lze prodloužit a dodatečně nastavit. Minimální rozměr skleníku by měl být 2,5 × 2 m. Když bude menší, práce v něm bude velmi omezená.

Tradiční skleník má obdélníkový půdorys se svislými bočními stěnami a sedlovou střechu. Když má šikmé boční stěny, poskytuje navíc rostlinám maximální možné množství světla. Šikmé stěny ho propouštějí více než svislé, které ho z části odrážejí.

Větrání je nezbytnost

Každý skleník musí větrat, a určitě hodně. Střešní větráky jsou praktické, dopřejte si jich více, bezvadné jsou samozřejmě automatické otvírače. Zabrání samy a spolehlivě přehřívání skleníku, když jsme v létě na koupališti a nejsme k dispozici.

Slunce zmírní i stínovky podobné roletám, protože poskytují ochranu stěnám i střeše. Na stínění uvnitř skleníku se používají speciální tkaniny s UV stabilizací, polyuretanové stínicí sítě. Zvenčí se dá postavit zástěna z rákosu, bambusu.

Co se dá pěstovat ve skleníku a jak na to

Zahrada

Vodu, vodu…

Bez ní to nejde, automatické zavlažování v tomto případě oceníte. Praktická je kapková závlaha, a to i na běžném záhonu.

Základní automatickou zálivku můžete rozšířit o další kapkovače, mlžení a časové spínače. Možné je i plnoautomatické zavlažování ovládané počítačem, které přesně dávkuje množství, jež rostlinky potřebují. To se ovšem vyplatí už pro sofistikované pěstitele.

Z čeho stavět?

Skleník má mít v ideálním případě betonové základy. Menší kusy z polykarbonátu mohou mít základnu z hliníkových či ocelových profilů. Ale jestliže chcete mít skleník na mnoho let, beton je nutná varianta. Skleník tvoří kostra z profilů a výplňového materiálu. Profily jsou obvykle hliníkové, ocelové nebo z žárově pozinkovaného plechu.

Hliník je lehký, odolává korozi, ale nezvládne zatížení sněhem. Takže v tomto provedení jen do klimaticky nenáročného Polabí!

Praktická je ocel, protože je pevná a odolná. Žárově zinkovaný plech odolá bezpečně i silnému větru a sněhové čepici.

Profily mohou být i plastové nebo ze dřeva. Používá se červený cedr či tropické dřeviny, ale dřevo je náročnější na údržbu a také drahé.

Výplně tvoří klasicky rozptylové sklo, které má dobrou prostupnost denního světla a dobře se udržuje v čistotě, je odolné i vůči krupobití. Je silné minimálně 4 mm.

Další možností je polykarbonát s komůrkami o tloušťce 4 až 6 mm. Oproti sklu je lehčí, nerozbije se a je méně náročné na pevnost základů. Ve srovnání se sklem má však nižší propustnost světla a menší životnost.

Foto: Bauhaus

Pohodlný pěstební stůl, který můžete využít i na balkonech nebo terasách, cena 875 Kč

Aby záda nebolela

Skvělé jsou pěstební stoly, protože usnadní práci a šetří naše záda. Pro udržení vlhkosti i teploty se na jejich dna pokládají speciální geotextilie či rohože. Pak následuje substrát vhodný zejména pro pokojové květiny, kaktusy, citrusy a bonsaje. Pod stoly můžete pěstovat žampiony.

Oblíbené vyvýšené záhony

Záhon v komfortní výšce. Proč ne? Zvýšený záhon podporuje rychlejší růst rostlinek díky vrstvené struktuře půdy a taky je více chráněn před slimáky, plevelem a hlodavci. Nemusíte se navíc hrbit.

Lze ho zhotovit ze dřeva, betonu, plastu nebo klasického kovu určeného na zahradu. Obvykle v něm pěstujeme zeleninu a bylinky, a tak ho orientujeme na jih, aby rostlinky měly dostatek světla.

Vyvýšený záhon neobsahuje jenom zeminu, ale je i kompostérem, kde lze recyklovat zahradní odpad, zbytky rostlin, posekanou trávu. Optimální podmínky pro ovoce a zeleninu budou, když pracujete po vrstvách: posekaná tráva, kompost, půdní aktivátor, půda pro výsadbu.

V prvních dvou letech obsahuje záhon nejvíce živin, proto ho osázejte vysoce výnosnými rostlinami. Patří mezi ně brokolice, květák, odrůdy zelí. Další rok to může být kedlubna, cibule. A třetí rok ty s nejmenšími nároky na živiny: salát, fazole, hrách, ředkvičky.

Je čas probudit terasu k životu

Zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Vřesovec změní zimní den v rozkvetlý sen

Jaká louka kvete v zimě? Ta vřesovcová! Nespočtem kvítků se vzpírá ročnímu období a ve své silácké životnosti dokáže zvítězit nad ledem a sněhem. Pokud jste...

Zkrocená divočina Johna Ruskina

Vítejte v zahradě panství Brantwood! Zahrada možná není to správné slovo. Spíše jde o kultivovaný kousek divočiny. Obrázek, který se podobou příliš neoddálil...

Výběr článků

Načítám