Hlavní obsah

Co se dá pěstovat ve skleníku a jak na to

Pěstovat různé plodiny ve skleníku lze celoročně, nutné je však brát ohled na citlivost některých druhů vůči nižším teplotám. V zimě lze proto do něj pořídit i topení. Těm, kterým se ve skleníku daří, je opravdu velké množství. Nabízíme tipy na pěstování základních druhů, kterým se ve skleníku daří nejvíce.

Foto: Magdalena Žohová, Novinky

Nezastřižené rostliny po dvou měsících od vysazení ve skleníku.

Článek

1. Okurky

Okurky spolu s rajčaty patří mezi nejčastější druhy, které se ve skleníku pěstují. Péče o ně je velmi jednoduchá. Již na jaře seženete sazenice zhruba 15-20 cm vysoké téměř v každém zahradnictví. Stačí je zasadit a každý večer zalévat, aby zemina okolo nich nevyschla a zůstávala vlhká. Je dobré také po čase okurku podepřít dřevěnou či železnou tyčí.

Zralosti okurky dosáhnou průměrně po 60 dnech, doba zrání se nicméně u různých odrůd může lišit. Je důležité určit správně čas zralosti a nenechat okurky přezrát. Pokud je necháte příliš dlouho nesklizené, začnou žloutnout a zhořknou.

Pozor, okurky nemají rády kropení – na jejich „chlupatých“ listech se totiž voda drží dlouho a může se na nich šířit plíseň. Zalévejte je proto pouze ke kořenům, nejlépe odstátou vlažnou vodou.

Jak pěstovat melouny i v českých podmínkách? Chce to slunce a hodně vody

Zahrada

2. Rajčata

Rajčata se také dají koupit už povyrostlá, sazeničky sázejte ne větší než okolo 20 cm. Zalévejte opět každý večer, stejně jako okurky. Je třeba také zalamovat postranní výhonky, aby rostlina nebyla zbytečně vysílená. Zalamovat musíte minimálně jednou za tři dny. Doporučuje se také kolem rostlinek rozsypat mulčovací kůru.

Přes den je u rajčat, okurek i ostatních rostlin důležité skleník dobře větrat, obzvlášť v horku, ideální teplota nemá přesahovat 30 stupňů.

Foto: Magdalena Žohová, Novinky

Čerstvě vysazené sazenice rajčat a okurek

3. Kedlubna a mrkev

Dalšími stálicemi jednoduchými na pěstování jsou kedlubna, mrkev a cibule. Jejich výhoda je v tom, že jimi lze ušetřit prostor. Dají se totiž vysázet mezi sazenice rajčat. Vyrostou vám však pravděpodobně jen jednou za sezonu, doba vegetace je delší.

4. Paprika

Paprika má také ráda teplo a vyhovuje jí vlhký substrát. Koření však hlouběji, takže jí nevadí, pokud substrát na povrchu proschne. Na rozdíl od okurek jí neublíží kropení a nestrádá ani při nižší vlhkosti vzduchu.

Stejně jako okurky a rajčata je potřeba papriku buď předpěstovat, nebo ji koupit v zahradnictví už vyrostlou. Zajímavou volbou mohou být odrůdy chilli a jalapeños, které jsou skvělou ingrediencí do kuchyně, a ve skleníku nezaberou příliš mnoho místa.

Foto: Novinky

Paprikám vyhovuje vlhký substrát

5. Vinná réva

Ve skleníku nemusíte pěstovat pouze klasickou zeleninu, ale například i vinnou révu.

Ve skleníku má ideální teplotní i vlhkostní podmínky, hrozny dozrávají dříve, než kdyby byly venku. Zároveň jsou chráněny před hmyzem a ptáky. Réva také působí jako přirozené „stínění“ skleníku, proto se pod ní bude dobře dařit třeba rajčatům.

6. Ředkvičky, saláty

Tyto druhy lze vysadit několikrát za sezonu. Sazenice je vhodné dávat do řádků, můžete tak jimi zaplnit prostor mezi jinými sazeničkami, třeba mezi rajčaty.

Doba sklizně salátu je přibližně za 3 – 4 týdny od výsadby, u listových salátů sklízíme listy průběžně týden i 14 dní. Salát by při sklizni neměl být zvadlý, je ideální ho sklízet nejlépe ráno s rosou.

Jak pěstovat ananas? Je to snadné, jen je třeba mít trpělivost

Zahrada

7. Netradiční rostliny

Je samozřejmě jen a jen na vás, jaké rostliny budete ve skleníku pěstovat. Pod sklem lze ale skvěle pěstovat i bylinky, jako je bazalka, řeřicha nebo třeba libeček. Ideální je vybudovat si horní patro nad záhonky, na které můžete umístit květináče právě třeba s bylinkami.

Pokud byste chtěli zkusit něco netradičního, dáváme tip na citrusy nebo oblíbenou marakuju (mučenku).

Po hlavní sezoně, až sklidíte rajčata, papriky a okurky, je ideální vysadit třeba špenát, květák, čínské pekingské zelí.

Jak si vypěstovat lahodné citrusy v květináči

Zahrada

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám