Hlavní obsah

Něžné sněženky a další jarní otužilci si pro nás na konec zimy připravili překvapení plné romantiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že zima není jen chmurná a nevlídná, nám připomínají sněženky, které když z podzemních pelíšků vyrážejí na rande s dalšími otužilci, proměňují zahradu pomalu procitající ze zimního spánku v kvetoucí zázrak.

Foto: Adéla Mclintock

Jako baletky se sněženky proplétají mezi šafrány v nízké trávě.

Článek

Něžná kytička s přírodopisným názvem sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) předvádí na stoncích útlých jako vrabčí nožky sněhobílé třaslavé zvonečky cejchované obráceným písmenkem U nebo V zelené, u vzácnějších odrůd žluté barvy. Plátků v květu spočítáme půl tuctu, občas jej šlechtitelé přimějí k plnokvětosti.

V půdě je sněženka zakotvená dužnatou cibulkou a podle toho uhádneme, že je rostlinou vytrvalou. Každý rok se vyšňoří půvabněji. Jako každá panenka, když nechce zůstat na ocet. Bez ohledu na drobnou konstituci spěchá zkřehlou zemí, často ještě sněhovou krustou za nápadníky, o které nemá ani v mrazivém počasí nouzi.

Spokojenost u čemeřice

V dokonalém záhonu by se měli dobře cítit oba partneři, a protože čemeřici východní (Helleborus orientalis) jde k duhu kyprá půda s kompostem a listovkou, je pro partnerství se sněženkou jako stvořená. Obě se snadno vysemeňují. Semínka opatřená tzv. masíčkem chutnají cestovatelům mravencům, což vysvětluje, proč se občas semenáčky objeví daleko od rodičů.

Foto: Adéla Mclintock

Čemeřice je pro sněženky skvělý společník.

Něžné čarování paní zimy

Zahrada

Na louce mezi šafrány

V nízkém lučním porostu, ale ani v běžném trávníku, je-li tam klid a habaděj světla, není nic, co by sněženkám bránilo v únoru kvést. Šafrán (Crocus vernus) s nimi ladně drží krok. Co skrývá v srdci květních pohárků, však svým rozkošným kamarádkám vyzradí, až sluníčko přemůže padající mlhu, která trávu bohatě zkropila a roztřpytila jako lustr z křišťálu.

S kalinou nad hlavou

Kalina bodnantská (Viburnum x bodnantense) rozšiřuje okruh nápadníků o opadavé keře. Ke sněženkám, ze kterých je jemně cítit med, sesílají květinovo-vanilkovou vůni, takže vzniká parfém umíchaný na míru jakékoliv romantice, a naše zálibné pohledy potvrzují, že jim to ladí skvěle též po stránce vizuální. Nejen v zahradě, ale i doma ve váze.

Foto: Adéla Mclintock

Dokonalá romantická kombinace s vonnou kalinou (Viburnum x bodnantense)

Poodkrytá tajemství pohádkové zahrady

Zahrada

Něžné vyznání trav

S trávami to je samé tuli tuli, ale protože žádná sněženka nechce šermovat s ostrými břity, hodí se k tulení jen trávy delikátní, ideálně třeba kavyl vláskovitý (Stipa capillata) či moskytka (Bouteloua gracilis). Jejich trsy ostříháme na jaře, kdežto listy sněženek, které se po odkvětu ještě prodlouží, necháme v klidu zatáhnout, jinak cibulky přijdou o živiny.

Foto: Adéla Mclintock

Stejně jako trávy sněženky nejrychleji namnožíme rozdělením trsu.

Vyhánění zimy s talovínem

Únor bílý, pole sílí, tvrdí pranostika. Jsou-li bělostnou záplavou hordy malých sněženek, zesílí naše radost z nadcházejícího období. Iluzi jarního pozdravu zdokonaluje blatouchovou žlutí sympatický Jihoevropan talovín (Eranthis hyemalis). Vychovaný byl v horách, proto je vůči prochladnutí stejně odolný jako naše sněženka, na kterou se zářivě usmívá od rána do večera.

Foto: Adéla Mclintock

Sněženky a talovíny zahajují sezonu kvetoucích cibulovin.

Také se vám už stýská po létě? Podívejte se na pestrobarevnou záplavu květin na zahradě této dámy

Zahrada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám