Hlavní obsah

Tichý krok zajistí podložka pod podlahovou krytinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte malé děti, co běhají v interiéru sem a tam a strašně dupou? Možná si stěžují i sousedé pod vámi a vy přemýšlíte, co s tím. Pomůže jedině chytře „utlumit“ jejich krok. Buď koupí koberce, nebo instalací speciální podložky pod podlahovou krytinu. Je určena ale jen pro podlahu položenou plovoucím způsobem na zámek. Celoplošně lepená krytina ji totiž nepotřebuje.

Foto: Quick-Step

Vinylové krytiny mají skvělé užitné vlastnosti a podložku, pokud je integrovaná, nepotřebují.

Článek

Podložky se pokládají pod zámkové materiály, protože tyto krytiny jsou sice pevné v tahu, ale nejsou pevně uchycené k podkladu. Při chůzi tak dochází k vertikálnímu pohybu lamel, k jejich stlačení při došlapu. A to má za následek určitou rezonanci, klapání, zkrátka nechtěný hluk. A k tomu je právě skvělá podložka. Určitě však neplatí, že čím vyšší a měkčí, tím lépe. Právě naopak.

Co umí podložka

Většina podložek je z polyuretanu nebo pěny, aby měly co nejvyšší hustotu, a tedy co největší odolnost proti bodovému zatížení. Podložka má tlumit kročejový hluk, ale nemá být měkká. POZOR, podložky pod krytinou není dobré kombinovat!

Pokud je podložka již integrovaná do krytiny, už by se neměla použít další! Jen by se totiž zvýšil efekt měkkého podložení, kdy dochází k průhybu. Pod některé druhy krytiny je navíc třeba pod podložku položit ještě parozábranu.

Foto: Bauhaus

Kdybyste použili podložku 5-8 mm, zámek podlahy by při došlapu vertikálně pružil a měl tendenci se otevírat. Pod laminát patří podložka do 2 mm.

Co bude slušet vaší podlaze?

Tipy a trendy

Pamatujte na to, že podložka by nikdy neměla vyrovnávat nerovnosti podkladu, slouží pouze k útlumu kročejového hluku. U všech podložek časem dojde v důsledku zátěže k nějakému prošlapání, takže vyrovnání na začátku by možná fungovalo, ale nemělo by dlouhého trvání.

Benefit dvou pokládek

Existují protihlukové podložky, které jsou vhodné na lepené i plovoucí podlahy. Taková podložka je na jedné straně opatřena fólií, pod níž je lepicí vrstva. Podlahář na podklad položí na volno tuto podložku, vrchní fólii strhne až těsně před pokládkou krytiny (lepené vinylové dílce) a přitom na lepicí vrstvu podložky aplikuje krytinu. Po zaválcování a zaschnutí drží krytina přímo na podložce, nikoliv na podkladu.

Foto: KPP

Podložka, která tlumí kročejový hluk, se používá na plovoucí podlahy se zámkem. Celoplošně lepená krytina podložku nepotřebuje.

Typy podložek pod jednotlivé krytiny

Pod dřevěné: používají se měkké pěnové podložky do 3 mm

Pod laminátové: doporučují se měkké podložky do 2 mm

Pod vinylové krytiny na HDF desce: vhodné jsou podložky do 2 mm, pokud není již podložka integrovaná

Pod minerální SPC krytiny a zámkové vinylové krytiny: používají se polyuretanové podložky v tloušťkách pouze 1,2 mm až 1,5 mm. SPC jsou tvrdé, ale tenké a křehčí krytiny. Podložka tedy musí být pevná, aby nebyla tolik stlačitelná. Proto se nepoužívají pěnové.

Anketa

Ruší vás hluk kročejí od sousedů?
Bohužel ano
84,9 %
Když měli malé děti, slyšeli jsme je, ale už naštěstí vyrostly a tolik nedupou
0,7 %
Ne, ale obávám se, že je slyšet spíš hluk od nás...
4,6 %
Ne, s hlukem kročejů a dupáním žádné problémy nemáme
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 152 čtenářů.

V zimě je čas na renovaci podlah

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Kusový koberec zvýrazní kouzlo místnosti

Že běžně koberce moc nemusíte? Má to svůj důvod. Hladká podlaha se snáze udržuje, zvláště pokud jsou členy domácnosti děti nebo třeba pejsek. V létě je navíc...

Tichá dlažba umí zkrotit hluk

Slyšet každý krok je nepříjemné, zvláště v bytech ve vícepodlažních domech. Odhlučnění keramické dlažby je však možné. Řešením je použití tzv. tiché dlažby,...

Laminátová podlaha? Chtějte kvalitu

Laminátové podlahy se nabízejí se zajímavým designem, mají vysokou zatížitelnost, stabilitu, snadno se udržují a montují. Jejich životnost je dlouhá, ale...

Výběr článků

Načítám