Hlavní obsah

Laminátová podlaha? Chtějte kvalitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laminátové podlahy se nabízejí se zajímavým designem, mají vysokou zatížitelnost, stabilitu, snadno se udržují a montují. Jejich životnost je dlouhá, ale nesmíte podcenit kvalitu. A právě jejich kvalita je na trhu velmi rozdílná.

Foto: Quick-Step

Voděodolná laminátová podlaha Classic se hodí do každé místnosti. V nabídce je 24 stylových dekorů.

Článek

Zásadní je vypravit se do profesionálního showroomu nebo baumarketu, kde poradí zkušení odborníci. Mezi laminátovými podlahami jsou velké cenové rozdíly. Řiďte se proto tzv. pečetí kvality, která srovnává následující čtyři vlastnosti.

Co prozrazuje pečeť kvality

Tloušťka: laminátové desky existují v tloušťce obvykle od 6 do 12 mm. Čím je podlaha silnější, tím je odolnější.

Nosný materiál: je rozhodující pro pevnost, základním minimem by měla být krytina s HDF ve standardním provedení. Kvalitnější jsou HDF+ desky se zapečetěnými okraji nebo sníženou bobtnavostí. Nejkvalitnější jsou HDF++ desky se zábranou proti bobtnání, přidáním speciálních prostředků je chráněna celá deska.

Užitná hodnota: horní vrstva laminátové podlahy určuje její odolnost proti oděru. Podle tloušťky této užitné vrstvy se laminátové podlahy zařazují do různých užitných tříd. Označení NK23 je třeba určeno pro intenzivní namáhání, např. do chodby, kuchyně.

Povrchové úpravy: výhodu získají i podlahy se speciální úpravou. Mohou mít povrch antistatický, antibakteriální…

Foto: Hornbach

Laminátová podlaha Skandor buk, snadná na údržbu, hygienická a s nízkým obsahem emisí.

Foto: Hornbach

Laminátová podlaha Skandor dub, plovoucí, snadno se montuje. Cena 299 Kč/m2

Výhodná a snadná (de)montáž

Díky své malé konstrukční výšce se laminát hodí na renovaci interiérů. Rychle a snadno se instaluje na podklad, montáž je snadná. Nejčastěji se pokládá jako plovoucí, jednotlivá prkna se neslepují s podkladem. Na okrajích u stěn je nutné dodržet dilatační spáry, aby bylo možné při změnách teploty kompenzovat rozpínání. U plovoucích podlah lze vyměnit poškozený díl, eventuálně podlahu demontovat a použít jinde.

Foto: Quick-Step

Podlahy mají skvělou strukturu, a to na pohled i na dotek. Jsou voděodolné, vhodné i do koupelny.

Kamenné dekory na podlahách zažívají boom

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám