Hlavní obsah

Straší vás plísně? Zatočte s nimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by chtěl bydlet s plísní? Přesto je doma můžeme mít, ani o nich nevíme. Přežívají bez povšimnutí v rozích, za nábytkem, ale i na fasádách domů. Milují naši netečnost, vlhké prostředí a v klidu se pak rozšiřují…

Foto: Goopan

Dostatečné pravidelné větrání je důležité pro naše zdraví, je to i prevence vzniku plísní

Článek

Plísně jsou přizpůsobivé a dokážou žít na jakémkoliv povrchu. Na papíře, dřevě i na běžném prachu. Podle svého druhu po čase začnou vytvářet různě barevné fleky, které jsou samozřejmě nehezké, ale hlavně škodí zdraví. Vadí kůži, dýchacím orgánům, známá je i spojitost plísní s bolestí hlavy, migrénou.

Koupelna a kuchyň jsou rizikové

V koupelně a v kuchyni je největší vzdušná vlhkost, a tedy největší riziko vzniku plísní. Co s tím? Pravidelně intenzivně větrat, při vaření či mytí v koupelně pouštět větráky a odsavače par, zamezit sušení mokrého prádla v interiéru. Mokré ručníky a osušky dávejte na koupelnové žebříky k proschnutí. Dveře do koupelny (pokud v ní není okno) nechte klidně pootevřené.

Plísně rády kvetou i na zarosených sklech na okně. Odstraňte tedy příčinu rosení a okna pravidelně kontrolujte, vytírejte do sucha. Dobré je volné proudění vzduchu kolem oken, pomůže, když budou volná. Bez závěsů, záclon a žaluzií.

Jak zamezit rosení oken v zimě

Jak na to

Co s plísní za nábytkem?

Nábytek přiražený ke zdi, to je špatně. Od stěny by měl být vzdálen několik centimetrů, aby mohl cirkulovat vzduch. Jednoduchou prevencí je utírání prachu, neboť na něm se spory rády drží. Příčinou vyšší vlhkosti může být i nedostatečné vytápění nebo zcela chybějící zateplení, nefunkční hydroizolace, tepelné mosty, špatný způsob větrání, ale i voda z unikajícího potrubí.

Zasáhněte rychle!

Zásadní je odstranit příčiny vzniku, ale rychlé, povrchové odstranění je namístě. Dočasně dokážou vnější povrch zlikvidovat přípravky s chlórem, eventuálně i čistý ocet nebo směs octa se sodou bikarbonou a peroxidem vodíku. Méně zápachu, avšak velký účinek má aplikace čajovníkového oleje známého také jako tee tree oil.

„Dočasné odstranění plísní vlastními silami nevyřeší příčinu a plíseň se s vysokou pravděpodobností objeví znovu. Každý případ vlhké zdi či podlahy je důležité posoudit individuálně. Příčinou bývá nevhodná omítka či nedostatečná izolace, které způsobují nežádoucí vsakování vlhkosti do stěn,“ vysvětluje Rastislav Matuška ze společnosti Gardeon.

Vyhledejte odborníka

Odstranění plísní z napadeného svrchního zdiva je práce pro zkušené profesionály. Jde o velký zásah, ve vzduchu poletuje množství prachu a je moudré sanovaný interiér dočasně opustit.

„Pokud vlhkost proniká poškozenou tepelnou izolací, je nezbytné to napravit. Celoročně lze na izolaci podlahy, střechy i zdí použít stříkanou PUR pěnu. Je to práce pro specialistu, nelze ji dělat svépomocí,“ říká Lukáš Kmenta z firmy HBS.

Zateplovat lze i nyní v zimě. Při kombinaci s FVE i s novou bonusovou dotací

Jak na to

Může se vám hodit na Firmy.cz: Vysušování, odvlhčení a sanace zdiva

Může se vám hodit na Zboží.cz: Interiérové barvy proti plísni

Reklama

Související témata:

Související články

Čističky vzduchu nás zbaví neduhů

Čerstvý, čistý a svěží vzduch ovlivňuje kvalitu spánku, zdraví a životní energii. V uzavřených místnostech se ho nedostává a stále větrat nelze. Vypomůžeme si...

Výběr článků

Načítám