Hlavní obsah

Zateplovat lze i nyní v zimě. Při kombinaci s FVE i s novou bonusovou dotací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zateplením mnoha částí domu není nutné čekat na jaro, zvládnete je i nyní, v zimě. Navíc od 15. února začnou platit nové podmínky dotačního programu Nová zelená úsporám, které nabízí bonus ve výši až 40 tisíc korun pro ty, kdo instalaci fotovoltaických panelů spojí se zateplením alespoň části domu, například střechy.

Foto: Envato Elements

Spoustu zateplovacích prací lze celkem snadno vyřešit i v zimních měsících.

Článek

Ačkoli spousta lidí má představu zateplovacích prací spojenou jen s teplými dny, nemusí být slunce a sucho nezbytnou podmínkou pro instalaci zateplení v domě. Spoustu projektů lze bez problémů realizovat i v mrazech.

A pustit se do nich vyplatí co nejdříve. Díky novým podmínkám dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ) lze získat finance navíc. „Bonus získají ti, kteří instalují fotovoltaiku a zároveň využijí dotace na dílčí nebo komplexní zateplení,“ říká architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Dílčím zateplením je míněno takové, které sníží celkovou spotřebu energie budovy alespoň o 10 procent. Důležité je rovněž splnění dalších dílčích parametrů, které vyhodnotí energetický specialista nebo projektant. Detailnější podmínky jsou na stánkách programu Nová zelená úsporám.

V zimě zateplete šikmé střechy a podlahy půdy

Realizaci rekonstrukce a zateplení domu není třeba odkládat. V únoru a březnu teploty sice mohou klesnout pod bod mrazu, což může znemožnit provádění některých venkovních zateplovacích prací. Důvodem jsou nízké teploty a vlhkost, které mohou negativně ovlivnit technologické procesy, například funkčnost lepidel a omítek.

Řadu konstrukcí domu ale lze zateplit bez ohledu na počasí, protože se realizují uvnitř stavby anebo neobsahují zmiňované mokré procesy, které by nízké teploty mohly ovlivnit.

Mezi částí domu, které je možné kvalitně zateplit i v zimě, patří jednoznačně šikmé střechy zateplované zevnitř, přičemž zateplení se aplikuje mezi krokve a pod krokve a dále podlahy půdy anebo stropy sklepů.

Zateplovat lze rovněž stropy sklepů, garáží a suterénu domu. Teploty v těchto prostorech obvykle neklesají pod 5 ºC, a tak lepidla, která se používají na izolace, se mohou bez problémů zpracovat a použít.

Výrazným bonusem je i efektivita takových opatření, které se ihned projeví v nižších účtech za energie. „Nezateplenou střechou utíká až 25 % tepla, přitom se jedná o poměrně jednoduchý způsob zateplení. Navíc střecha by měla být zateplena před instalací fotovoltaiky, protože po instalaci panelů není žádoucí do skladby střechy zasahovat,“ dodává architektka Marcela Kubů.

Ohlídejte si, které izolanty lze v zimě použít

Ačkoli lze obecně bez problémů zateplovat spoustu částí domu i v zimě, stále je třeba mít na zřeteli, že v zimě panují poněkud jiné podmínky. Při volbě konkrétního zateplovacího materiálu je proto nutné je zohlednit. Některé zateplovací materiály mohou mít určité teplotní limity pro povrch, na který se aplikují apod. U některých je rovněž třeba ohlídat si vlhkost dřeva, na které má být izolační materiál nanesen.

6 z 10 Čechů uvažuje o zateplení domu, polovina by využila dotace

Tipy a trendy

Čím víc zateplíte, tím více dostanete na dotacích

Od 15. února se zavádějí nové podmínky pro dotační program Nová zelená úsporám. Nově je k dispozici dodatečný bonus až 40 000 Kč pro žadatele, kteří si na střechu nainstalují fotovoltaické panely a zároveň využijí dotace na dílčí nebo komplexní zateplení domu.

Výše dotace na zateplení se bude odvíjet od typu zateplované konstrukce, jestli půjde například o stěny, střechy, podlahy či okna, a od úrovně kvality a rozsahu provedeného zateplení. „Čím kvalitnější zateplení realizujete, tím vyšší finanční podporu obdržíte,“ uzavírá Marcela Kubů .

I samotní odborníci však varují před tím, aby se lidé vrhli do zateplování po hlavě, bez hlubší rozvahy. „V každém případě je však před plánovanou rekonstrukcí třeba poradit se s některým z energetických specialistů certifikovaných u ministerstva životního prostředí. Ten zjistí energetickou třídu domu a jeho jednotlivé parametry a na základě toho dokáže určit nejvhodnější opatření pro konkrétní budovu i to, jakou dotaci na ně lze čerpat,“ vysvětluje Veronika Skorunková, ze společnosti V-systém elektro.

Jak ušetřit? Zateplit a chytře ovládat provoz

Tipy a trendy

Další zajímavá kombinace

Jinou zajímavou možností, jak získat bonus k dotaci, je kombinovat fotovoltaický systém s tepelným čerpadlem. Zde lze počítat s navýšením základní podpory až o 25 tisíc korun při pořízení tepelného čerpadla s ohřevem vody připojeného na fotovoltaiku.

„V případě kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla se jedná o aktivní a chytré propojení obou technologií pomocí SG-READY a podobných protokolů. Systém funguje tak, že pokud vznikne na straně FVE přetok, čerpadlo začne natápět, i když nemá potřebu, a tím akumuluje. Součástí dotačních pravidel je podmínka, že čerpadlo musí sepnout kompresor,“ vysvětluje systém fungování takového propojení Matyáš Ferus ze společnosti Woltair.

A radu má i pro zájemce, kteří o pořízení právě této kombinace vážně uvažují: „Pokud člověk zvažuje pořídit fotovoltaiku i tepelné čerpadlo, doporučuji zvolit jednoho dodavatele, který umí navrhnout a zapojit obě technologie k maximální spokojenosti zákazníka i obou zařízení.“

Anketa

Chystáte se letos zateplovat svůj dům?
Ano, máme to naplánované
44 %
Ještě to pořád zvažujeme
16,5 %
Ne, nic takového neplánujeme
39,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Trvale udržitelný dům zaujal odborníky. Je postavený ze dřeva a sádrokartonu a nabízí pohodlné bydlení

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Izolační a zateplovací práce

Reklama

Výběr článků

Načítám