Hlavní obsah

Čističky vzduchu nás zbaví neduhů

Právo, Sylva Svobodová

Čerstvý, čistý a svěží vzduch ovlivňuje kvalitu spánku, zdraví a životní energii. V uzavřených místnostech se ho nedostává a stále větrat nelze. Vypomůžeme si tedy s čističkami, zvlhčovači, větracími jednotkami a osvěžovači vzduchu.

Foto: Datart

Zlikviduje i nano prach. Čistička vzduchu AC2887/10 dokáže sledovat vzduch v místnosti a čistit podle potřeby. Snímač rozpozná prachové částice, odstraní i o velikosti 20 nanometrů včetně bakterií a virů. Cena 9999 Kč.

Článek

Největším problémem v bytových domech je suchý vzduch. Narušuje tělesnou pohodu, ovlivňuje zdraví člověka. Bolí nás hlava, trpí alergici, zvyšuje se nemocnost dětí.

Udržet čistotu a vlhkost vzduchu na optimální hladině je těžké, a tak je čas přemýšlet o zakoupení speciálních přístrojů: čističky a zvlhčovače vzduchu.

Pravidla výběru

Zásadním parametrem při výběru čističky či zvlhčovače je výkon, který vždy volíme podle velikosti prostoru. Důležité rovněž je, aby čistička měla několikastupňovou filtraci, jedině tak zachytí i nejjemnější částice.

Zajímá nás také hlučnost, protože v ložnici či dětském pokoji nesmí v noci nikoho rušit. Pokud jsme alergici, vyhneme se vodním filtrům.

Foto: Korado

Větrání bez úniku tepla. Lokální nástěnná větrací jednotka Korasmart Tube pracuje na principu střídání směru proudění vzduchu. Zaujme energeticky úsporným řízeným větráním, které umožňuje nastavit maximální požadovanou vlhkost a teplotu.

„Alergikům obecně nedoporučujeme pořizovat čističky, u kterých je třeba umývat filtry. Manipulace s nimi je často dráždivá a s jejím odkládáním se zase snižuje účinnost. Vhodné jsou hepa filtry,“ vysvětluje Pavel Janů z firmy Euronics. Ty jsou schopné ze vzduchu spolehlivě odstranit i nano částice.

Foto: Kasa

Tichá a ekonomická. Čistička vzduchu Ionic-Care Triton X6 má absolutně tichý chod 8 dB, příkon 15 W, takže náklady za elektrickou energii se pohybují okolo 1,60 Kč/den. Cena 3490 Kč.

Kam s nimi?

Aby přístroje správně pracovaly a dýchali jsme co nejkvalitnější vzduch, umístíme je ideálně doprostřed místnosti. Třeba na nízký nábytek nebo připevníme na stěnu tak, aby čistička dosahovala zhruba do úrovně pasu.

Foto: Okay

Rozptýlí vůni. Osvěžovač vzduchu Beurer LA30 vykouzlí pohodovou atmosféru díky postupnému uvolňování vonného oleje. Má LED osvětlení a je to dobrý tip na dárek.

Když stojí na zemi, nasává konkrétně čistička příliš nečistot, musíme častěji měnit filtry. Účinek čištění se projeví až po několika hodinách, a tak nemá smysl přístroj zapínat pouze krátkodobě.

Foto: Korado

Ovládá se na dálku. Tělo nástěnné větrací jednotky je umístěné v trubce, která prochází skrze obvodovou stěnu a propojuje exteriér s interiérem. Aby docházelo ke konstantnímu přívodu čerstvého vzduchu, je nutné mít v místnosti dvě jednotky naproti sobě.

Údržba je nezbytná

O vše, co chceme mít funkční, se musíme starat. U čističky jde o pravidelnou výměnu filtrů. Mnohé z nich jsou vybaveny užitečnou funkcí, indikátorem zanesení filtru, pomocí něhož se přístroj sám spustí v okamžiku, kdy zaznamená znečištění vzduchu v místnosti. Vyhodnotí čas a výkon, takže se nestane, že máme příliš zanesený filtr nebo naopak málo opotřebovaný.

Foto: Electro World

Dýchání bez ucpaného nosu. Zvlhčovač vzduchu Philips HU4803/01 má automatické ovládání a technologii kvalitního a inteligentního odpařování. S technologií NanoCloud nabízí třífázový pokročilý systém odpařování.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Rekuperace přivede čerstvý vzduch

Otevřít okno a vyvětrat je samozřejmě správné, ale v některých lokalitách téměř nemožné. Navíc uniká spousta tepla ven, což je v zimě nežádoucí.

Řešením je lokální větrací jednotka s rekuperací, která umí s vysokou účinností zpětně získávat teplo z odváděného vzduchu v místnosti. Lze ji naprogramovat, dálkově řídit chytrým telefonem nebo tabletem. Dodatečně ji lze instalovat do každého domu, třeba v rámci rekonstrukce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám