Hlavní obsah

Rozkvetlé květináče oživí tmavý kout, balkon i terasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letničky, trvalky, bylinky i okrasné stromky mají dar vnést i do malého prostoru kousek přírody. Zahradní květináče jsou proto jasnou volbou pro majitele bytů s balkonem či terasou. A nejen pro ně!

Foto: Hornbach

Stačí několik závěsných květináčů s letničkami a balkon rychle proměníme v malou zahrádku.

Článek

Exteriérové květináče na zahradě ocení každý, kdo chce pěstovat rostliny v malém a nekupovat pytle zeminy pro tvorbu samostatného záhonu. Venkovní nádoby ale najdou kromě balkonů uplatnění i na velké zahradě na stinných místech s nekvalitní půdou, která mívá problematický, či dokonce žádný porost. Designové útočiště s pestrobarevnými květy tak dokáže přinést radost do jinak neduživé zóny.

Podobně zkrášlíme plochu a okolí terasy, bazénu i venkovního posezení. Květinami olemujeme cestičky, zakomponujeme je v zajímavé dekoraci do trávníku, ozvláštníme jimi louku nebo schodiště.

Plast, keramika i papír

S ohledem na venkovní použití vybíráme mísy, vany, truhlíky a květináče z materiálů, které si poradí s rozmary počasí a jen tak je neodvane silnější vítr.

Plastové obaly hrají všemi barvami, bývají ale neprodyšné. Rostliny i zemina se v nich na přímém slunci mohou snadno zapařit a plesnivět. Zálivku proto dávkujeme s mírou a bráníme přehřívání kořenů sadby. Škodě předejdeme plastovou nádobou s drenážními otvory ve dně. Chybějí-li, opatříme dno vrstvou hrubého štěrku. Voda se tak po zalití neshromáždí pouze v substrátu.

Rozkvetlé nádoby vyšperkují kouty v zahradě

Zahrada

Letničky, bylinky, ale i exotické druhy vyniknou v keramice, kamenině, proutěných košících i truhlících z dřevěných latěk.

Foto: Fler

Skořepina s ptáčkem z pálené hlíny zn. Bédina chrání před horkem i chladem, póry propouštějí vzduch i vlhkost. Cena 440 Kč

Na kuchyňském parapetu si vystačíme s méně trvalými obaly z pevného pratelného papíru a se sáčky z propustné a prodyšné geotextilie.

Jako květináče lze využít také staré otlučené keramické, porcelánové a plechové hrnky, litinové hrnce, děravé konve, které opatříme barevným nátěrem na kov.

Správné umístění

Na balkonech a terasách oceníme vertikální záhony/zahrady složené ze samozavlažovacích modulů, které po osázení vytvářejí zelené stěny. Existují i v rohovém provedení.

Oživlé květináče a vázy dodají interiéru dynamiku a hravost

Tipy a trendy

Na rovné vertikální plochy terasy, paravány a zdi instalujeme varianty, které vypadají jako půlka květináče. Prodávají se po kusech i v setech řazené vedle sebe či nad sebou. Uchycujeme je vruty a pevnými samolepkami. Oblé květináče a misky zavěsíme ke stropu balkonu na řetízky nebo na trám pergoly.

Zpestřit nudné šedé okapy a dešťové roury dokážou barevné květináče se závěsným úchytem nebo objímkou.

Na zábradlí umístíme nádoby se speciálně upraveným dnem, takže na něm sedí jakoby obkročmo.

Foto: Bauhaus

Samozavlažovací truhlík Berberis (30 x 26 x 24 cm) od značky Plastia má dostatečně velký otvor pro zalévání a přepad vody. Instalujeme ho na kulatá i hranatá zábradlí o max. průměru 6,5 cm. Cena 385 Kč

Větší a těžké nádoby postavíme na zem do volnějšího prostoru, ale zároveň tak, aby nepřekážely v průchodu. Betonové květináče a vany ladí s venkovní dlažbou a obklady i se šlapáky v trávníku.

Masivní ratanové obaly na květináče situujeme na terasu do blízkosti nábytku ze stejného materiálu.

Nádoby na letničky překvapí rozmanitostí

Zahrada

Podél štěrkových pěšin to sluší více kamenině, ručně vyrobené vázy a květináče z pálené hlíny vyniknou jako solitér na vyvýšené ploše.

Péče o rostliny
Sezonní rostliny hnojíme kompostem. Pořídíme substrát určený jednotlivým druhům.
Přímo do závlahy či do půdy můžeme dát granulovaná či tyčinková hnojiva.
Býváme-li často mimo domov, investujeme do samozavlažovacích nádob, nebo rostliny napojíme na systém automatické závlahy.
Užitečnou barevnou ozdobou jsou zavlažovací koule, které plníme vodou a zastrčíme pod mírným úhlem do zeminy až pod kořeny. Rostlina tak dostane správné množství vody i v době naší nepřítomnosti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Muškáty nabídnou barevnou hostinu

Muškáty dokážou bohatě kvést v neuvěřitelně rozmanité škále barev. A nejen to! Také krásně voní, některé vyšlechtěné kultivary třeba po citronech, muškátu,...

Květináč XXL oživí terasu

Pověstnou třešničku na dortu dá terase pěkně osázený květináč mamutích rozměrů, který rostliny vynese blíž k našim očím, abychom si jejich krásu mohli užívat...

Výběr článků

Načítám