Hlavní obsah

Jak opticky zvětšit malý obývací pokoj

Právo, Karolina Černá

Působí váš obývací pokoj svými rozměry příliš stísněně a tápete, jak ho zařídíte a zároveň opticky zvětšíte? Přinášíme několik tipů, jak docílit pocitu většího prostoru a jeho maximálního využití.

Foto: Bonami (5x)

Syté a tmavé barvy patří k oknu. Svítidla barevně splývají se zdmi, takže nejsou i přes své designové pojetí hned na první dojem nápadná.

Článek

V obývacím pokoji malých rozměrů šetříme nábytkem, úložné prostory se snažíme umístit na stěny. Překážejí-li nám otvíravé dveře, volíme jejich skládací typ (harmonika), zasunovací do strany či stavebního pouzdra.

Foto: J. A. P.

Řešením do malých prostor jsou posuvné dveře do stavebního pouzdra, nejlépe v barvě stěny, v níž jsou zabudované.

Vyberte světlé barvy

V malé místnosti volíme kvůli jejímu provzdušnění jednu barvu na podlaze, stěnách, na stropě i u dveří. Nejvzdálenější zeď od okna vymalujeme o stupeň až dva světleji než zbývající stěny.

Nízký strop vjemově zvýšíme použitím jasnějšího lehčího odstínu oproti stěnám a podlaze. Nábytek a vybavení mohou s okolním prostorem barevně přímo splývat nebo jen ladit. Rozhodně se vyhýbáme přílišnému množství kontrastů bílé s tmavými sytými barvami.

Foto: Dulux

Jasné barvy se studeným podtónem místnost či její část pocitově rozšiřují. Tmavé barvy desky stolku a konstrukce polic jsou vyváženy jejich lehkou konstrukcí a použitím průhledného skla.

Platí pravidlo, že teplé odstíny (zlatý podtón) pokoj pocitově zmenšují, studené (stříbrný podtón) ho rozšiřují. Čím světlejší je místnost, tím vypadá širší a vyšší, protože jasné barvy světlo rozptylují.

Rozšiřujícím dojmem působí zářivé lesklé povrchy, matné světlo opticky pohlcují. Světlé studené třpytivé odstíny barev vytvářejí dojem většího prostoru, než jaký ve skutečnosti je. Kdo se však cítí lépe při pohledu na zdi teplých barev, může využít jejich lehké pastelové odstíny.

Foto: Climax

Propojená obývací a jídelní část vsadila na světlé jemné barvy. Bílé rolety na oknech nebrání přirozenému světlu.

Foto: Trachea

V barevném souladu stěn nábytku a podlahy je zde využito i stupínků k francouzskému oknu k umístění komody.

Správně osvětlujte

K oknům malé místnosti se hodí světlé lehké závěsy, roletky i žaluzie. O odraz světla do interiéru se postarají nábytek s lesklými bílými dvířky či velké zrcadlo postavené přímo naproti oknu či lehce ze strany.

Foto: Bonami

Stojací lampa svým obloukem ohraničuje čtenářův koutek. Zde má prostor teplé bílé světlo.

Z praktických důvodů často volíme tmavší potahy pohovky, křesel i barvy konferenčního stolku, skříněk. Nejsytější a nejtmavší vybavení stavíme co nejblíže k oknům, kterými dovnitř proudí přirozené světlo. Tam, kde ho tolik není, instalujeme bílé a pastelové doplňky, drobný nábytek, bytový textil a také interiérové osvětlení.

Bytu s nízkými stropy sluší tzv. stropnice, ke stropu přisazená svítidla. Bodová svítidla na dekorativní liště, která barevně splývá se stropem, směrujeme podle aktuální potřeby. Studené bílé světlo centrálního svítidla způsobí, že obývací místnost bude i v nočních hodinách působit mohutněji. Bohužel právě toto světlo není očím moc příjemné, lepší je kombinovat ho s tzv. teplým světlem přesně v místech, kde právě potřebujeme. Vsadíme tedy na stojací či stolní lampy.

Foto: Trachea

Lišta s bodovkami a závěsné lesklé bílé skříňky odlehčují prostor laděný do bílé a lehké hedvábné šedé barvy.

Odlehčujte zařízením

Menší obývací pokoj nebude působit stísněně, když vybereme subtilnější, vzdušný nábytek s jednoduchou konstrukcí.

Dáme sbohem mohutným čalouněným koženým pohovkám a křeslům s masivními opěradly stejně jako nábytku se širokými podstavci a dvířky. Případně zvolíme jeden takový prvek jako dominantu pokoje.

Foto: Ikea

V obývací části ve výklenku ušetří prostor sklápěcí stůl Ingatorp, který poslouží jako jídelní i konferenční. Cena 2490 Kč.

Zeď i pokoj odlehčíme např. závěsnými skříňkami, protože pod nimi i nad nimi prostor dále pokračuje. Dobrou volbou jsou otevřené policové díly, závěsné na stěnu i stojací, které oddělují obývací část od jídelní a kuchyňské v jedné větší místnosti.

Vsadíme na lehký přenosný nebo přímo mobilní nábytek s kolečky s brzdou, volíme stohovatelná křesílka, stolky, které lze zasunout díky různé velikosti pod sebe. Příležitostnou návštěvu pak překvapíme množstvím nábytku, který nebyl na první pohled zřejmý.

Foto: Designville

V otevřených policových dílech by neměl být nepořádek, jinak prostor spíše opticky zatíží.

Foto: Bonami

Multifunkční konferenční stolek na kolečkách Vox Custom překvapí svými úložnými prostory. Cena 5869 Kč.

Objevte multifunkce

Víceúčelový nábytek je stále oblíbenější, a to i přes svoji poměrně vyšší cenu na rozdíl od klasiky. Řada stolů a konferenčních stolků má pod vrchní deskou ukládací organizéry, nechybějí rafinované zásuvky. Předměty uložíme do konferenčních stolků připomínajících kostky, koše, ledaco schováme i v odklápěcích sedacích kostkách.

Místo šetří sedáky, které po přiklopení odnímatelného vršku proměníme ve stolek. Dobrou službu prokáže i sklápěcí stůl v případě, že obývák slouží také jako jídelna.

Foto: Bonami

Sedák Garageeight Molde díky odnímatelnému vršku snadno proměníme v odkládací stolek. Velikost L za 4999 Kč.

Foto: Westwing

Stolek Jenna s odnímatelným vrškem je košem na předměty, bytový textil a zároveň stolkem. Cena 2499 Kč.

Nejvíce místa obvykle zabírá pohovka. Pokud v obýváku přespáváme, vybereme rozkládací sedačku, nejlépe i s úložným prostorem – ovšem vždy dbáme na kvalitu matrace, zejména když na ní přespáváme pravidelně.

Některé typy sedaček mají v sobě zakomponovaný odklápěcí stolek, z boční strany v opěradle mohou být police.

Foto: Bonami

Křesílka Paq Bed jsou po rozložení skvělou matrací na spaní. Cena 2999 Kč.

Foto: Ikea

Mobilní lehká rozkládací pohovka je do pokoje malých rozměrů ideální. Cena 7990 Kč.

Foto: Ikea

Multifunkční sedačku Delaktig designéra Toma Dixona přizpůsobíme svým potřebám přeskládáním opěradel a područek. Cena 15 490 Kč.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám