Hlavní obsah

Tenura vydrží i chyby začátečníků

Adéla Mclintock, Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte-li robustní a působivou rostlinu do bytu, pro jejíž pěstování nepotřebujete žádné zvláštní know-how, vyjde vám vstříc nenáročná tenura.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Novinka na trhu Dracaena angolensis Boncel uchvacuje unikátním tvarem. Ani ona nevyžaduje velkou pěstitelskou obratnost a zalévá se sporadicky.

Článek

Možná jí říkáte tchynin jazyk. Nebo sanseviera, což je počeštěná verze vědeckého jména Sansevieria.

To však od roku 2017 neplatí, jelikož botanici pokojovku objevenou před více než 300 lety šoupli do rodu Dracaena. Jak totiž odhalilo genetické bádání, sdílí s dracénou alias dračincem mnoho společného. Až na vzhled. V tom nemá sobě rovných.

Dlouhověká společnice

Rázovitá tenura je domácím evergreenem, nadčasovým a dlouhověkým, na kterém ulpívají city a můžete ho dědit. Své protáhlé, na pohled pěkně ostré jazýčky uličnicky vyplazovala už na naše prababičky.

Pokojovky nosí radost nejen o Vánocích

Zahrada

Dost možná jste se s ní potkávali v dětství. Schválně si prohlédněte staré fotografie. I na těch černobílých snadno poznáte její unikátní siluetu.

Nestojí třeba vedle zbrusu nové obývací sestavy? Nepošilhává po prostřeném stole z rohu kuchyně? Do koutů bývá odstrkovaná často, ale jí to ani za mák nevadí.

Působivá a přizpůsobivá

Příbuzná noliny, zelence či kořenokvětky z čeledi chřestovitých (Asparagaceae), kam rovněž patří zahradní bohyšky s modřenci a konvalinkami, se bez problémů zapojí do mobiliáře horské roubenky i moderny typu brněnské vily Tugendhat.

Počítejte však s tím, že s prostředím nesplyne, naopak se stane jedním z jeho ústředních prvků, zvlášť pokud jde o exemplář urostlý či excentricky panašovaný.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

V pokojovém zátiší účinkuje vedle kopřivěnky a břečťanu také rodinné seskupení tenur: Dracaena trifasciata Golden Flame a Black Dragon, dále Dracaena angolensis Boncel a tři kousky křížence Fernwood.

Když si tenuru pohladíte, nenarazíte na vrásky ani hrbolky. Tuhá je jako hroší kůže, občas lehoulince zvlněná a většinou zdobená nejrůznějšími klikyháky. Krom klasiků s placatými listy existují druhy podobné pletacím jehlicím.

Nízké růžicovité typy, tzv. ptačí hnízda, se pohodlně vejdou na police, parapety, noční stolky, dobře působí v závěsných nádobách.

Parádnice štíhlého vertikálního vzrůstu jsou zase skvělým řešením pro předsíně, schodiště a jiné prostory, kde bývá problém s nedostatkem místa. Elegantně vyplní proluku mezi pohovkou a komodou či kout u okna vedle šatní skříně.

Ani mezi štosy papírů v kanceláři nepřekáží. Z několika vzrostlých trsů vedle sebe vznikne zajímavý paraván. Juvenilní rostlinky můžete aranžovat do sklenic a terárií.

Proč se s ní (ne)mazlit

Sukulentní čističce vzduchu, podle NASA dokonce prvotřídní, prospívá lehce macešská péče. Jestli ji dokáže něco odrovnat, tak přemíra vody! Dávejte jí napít pouze jednou za dva tři týdny, v zimě dobu prodlužte na měsíc a přebytečnou vodu z podmisky vylévejte. Na sucho je rostlina zvyklá z domovské Afriky.

Slabší dávky hnojiva doplňujte měsíčně od března do září. Na škůdce netrpí. Tenura je zkrátka ztělesněním ideálu pro začátečníky, cestovatele, lenochy i zapomnětlivce.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Válcovitě olistěná angolensis (syn. Sansevieria cylindrica) v juniorském věku působí ve skleněné váze jako vzácný exponát.

Ne však pro hrubiány. Pokud neopatrným chováním ulámete listům špičky, už nedorostou zpět. Hladit se nechá ráda, ale nedovolte dětem ani domácím mazlíkům, aby z ní uždibovali. Obsahuje jed!

Krom toho, že se snadno množí dělením a dobře snáší teplo z radiátorů i suchý vzduch, může stát ve stínu. Navíc toleruje tvrdou zálivkovou vodu. Takovými kvalitami se pyšní málokterá pokojovka.

Rozmanitá nabídka
Dracaena trifasciata neboli tenura trojžilná vytváří jazykovité, až 140 cm dlouhé a 8 cm široké vzpřímené listy s vodorovnými tmavozelenými cik cak proužky na bledě zeleném až téměř stříbřitém podkladu.
Dracaena trifasciata Laurentii má podobné parametry jako základní druh. V nápadnosti má však navrch. Okolo sytě zelených mramorovaných listů se jí zlatí výrazná obruba.
Dracaena trifasciata Hahnii skládá krátké, 10 až 15 cm široké mourovaté listy spirálovitě do tvaru růžice o průměru okolo 20 až 40 cm. Odrůdu Golden Hahnii přizdobují máslově žluté podélné pruhy.
Dracaena trifasciata Black Dragon nabízí zdánlivě obyčejné listy v barvě temné smrčiny, vroubené bledou linkou. Široké jsou jako pěst, dlouhé okolo 45 cm a světlo odrážejí jako dohladka vyleštěná kůže.
Dracaena trifasciata Golden Flame upoutává pozornost nezvykle trychtýřovitým vzrůstem a 40 až 50 cm dlouhými listy, které jsou při rašení celé žluté. Později do nich vstupují pásy mechové zeleně.
Dracaena trifasciata Moonshine se chlubí až 10 cm širokými, lehce zvlněnými listy v barvě měsíčního svitu, tu a tam přelité jemnou zelení. Ve stínu celá zezelená jako hrášek. Dorůstá do výšky 60 cm.
Dracaena angolensis (syn. Sansevieria cylindrica) budí údiv válcovitými, stroze vzpřímenými listy, na kterých jako by byly nasazené tmavě zelené a postříbřené prstýnky. V dospělosti měří i víc než 100 cm.
Dracaena angolensis Boncel je válcovitě olistěná novinka s kresbou základního druhu a kompaktním vzrůstem. Ve famózním tvaru vidí fantazie indiánské číro nebo dlaň s doširoka roztaženými bachratými prstíky.
Dracaena Fernwood působí subtilně a vzdušně skoro jako tráva, schází jí ovšem vlavá hebkost. Mírně ohnuté, příčně páskované zelené listy v délce až 40 cm odstávají do všech směrů a nejsou širší než nehet u malíčku.
Dracaena masoniana Victoria láká fanoušky kuriozit. Prodává se jako širokánský list jedináček s vtipnou přezdívkou velrybí ploutev. Za její vysokou cenou je nejspíš také unikátní oranžovočervené lemování.

Anketa

Měli jste někdy doma tchynin jazyk?
Ano, a stále ho máme
55,4 %
Ano, ale teď už ne
37,8 %
Ne, nikdy
6,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 884 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám