Hlavní obsah

V Norsku mají mezi budovami světelnou řeku, která po setmění provádí návštěvníky lokalitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Delta je zapuštěná světelná socha, která protéká ulicemi a uličkami zástavby ve čtvrti Tullinløkka v norském Oslu. Vede přes leštěný betonový vodopád v srdci bloku, který funguje jako amfiteátr. Senzory umístěné v místě rozpoznávají pohyb chodce. Následně pak podnítí vznik vln světla, které se šíří v hliníkových korytech.

Foto: Archiv studia Void, Einar Aslaksen

Architektonickému studiu se podařilo vnést do prostoru dynamiku.

Článek

Světelné potůčky protékají dlažebními kostkami a sbíhají se ve středu, kde se nachází betonový vodopád, modelovaný podle motivu podoby skal na pobřeží jižního Norska.

Světla nenásilně provázejí návštěvníka komplexem staveb

Prostřednictvím nové architektury, pasáží, veřejného umění, barů a kaváren a více než 80tunového betonového vodopádového amfiteátru vede tato říční světelná řeka občany a návštěvníky celým komplexem.

Developer Entra se při přípravě výstavby několika nových staveb v lokalitě včetně nové Právnické fakulty University of Oslo rozhodl otevřít celý komplex obyvatelům a vytvořit nový veřejný prostor. Projekt má zvát občany k prozkoumání nové oblasti.

Flexibilní, vodotěsné LED pásy jsou umístěné uvnitř hliníkového profilu. Profily jsou obloženy difuzním akrylátovým sklem. Každý materiál je vybírán a testován tak, aby vydržel i drsnější norské klima. Po skončení životnosti jsou profily z hliníku plně recyklovatelné.

Každý čtyřcentimetrový segment se ovládá z centrálního počítače v podzemním komplexu, který je také propojen s dvaceti čtyřmi 3D kamerovými senzory lemujícími architekturu. Instalace, která je zcela programovatelná, může být přizpůsobena speciálním událostem.

To umožňuje interaktivní zážitek, ve kterém přítomnost návštěvníka uvádí do pohybu vlny světla připomínající řeku. Instalace také omezuje potřebu umísťovat značení v lokalitě a dává jasně najevo, že mezi budovami existuje průchod.

V České ceně za architekturu zvítězila stavba v Litomyšli. Navštívit ji můžete zdarma

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám