Hlavní obsah

Které barvy pomohou ke klidnému spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy si hrají s naší psychikou a ovlivňují nás více, než si myslíme. Občas potřebujeme vnést do našeho interiéru více barev, jindy naopak ubrat, zklidnit se. S barvami proto zacházejme opatrně, méně je více a vždy je lze přivítat v interiéru v podobě dekorací, bytových textilií.

Foto: Asko - Nábytek

Imitace šedého betonu a dubového dřevodekoru vytváří zajímavou kombinaci. Design je inspirován industriálním stylem. Cena postele 14 999 Kč.

Článek

V ložnici bychom se měli soustředit na to, aby intenzita a odstín zvolené barvy nebyly příliš výrazné a povzbuzující.

Kromě barevného ladění místnosti je dobré myslet i na osvětlení. Doporučuje se ho volit v teplých barvách a s nižší svítivostí.

Psychická pohoda v ložnici

Zaměřte se na prostor, a kromě matrace, roštu a samotné postele vnímejte kolem sebe barvy, materiály. Tmavé a intenzivní odstíny mohou ve velkém množství působit až agresivně. Proto do ložnice volte raději tlumenější tóny barev, jako jsou béžová, šedá, modrá, pudrově růžová, světle fialová.

Ostatní barvy patří na menší plochu, třeba na dekorace, textilie.

V ložnici je velmi oblíbená modrá barva, jež skvěle ladí s bílým i dřevěným nábytkem. Může působit chladněji, ale to na spánek nevadí. Vhodná je i zemitá světle hnědá, béžová, protože dodává pocit bezpečí a stability.

Barvy v bytě laďte podle pravidla 60-30-10

Tipy a trendy

Harmonizujícím dojmem působí světle fialová a zelená. Šedá zase vzbuzuje pocit luxusu, nadčasovosti, klidu a vyrovnanosti.

Mimo stálic jsou letošními trendy také barvy, jako jsou žlutá, stříbrná, a dokonce černá, která ve správné míře působí v ložnici originálně a vkusně.

Barvy a světlo

Také osvětlení ovlivňuje dojem z celé místnosti. Do ložnice se doporučuje volit svítidla s nižším jasem v odstínech teplé bílé, které jsou pro oko přirozenější.

Mimo centrálního osvětlení nemají v ložnici chybět nástěnné či stojací lampy u lůžka, které poskytnou dostatek světla pro četbu.

Co dokážou barvy
Žlutá- prostor rozzáří a vnese do něj energii. Hodí se ale spíše na menší prvky, dekorace.
Červená- je velmi výrazná a protikladná, na každého působí jinak a je dobré s ní šetřit. Zapomeňte na velké plochy: stěny, skříně, koberce.
Modrá- je barvou klidu, odpočinku a stability, nebe a vody. Světlé varianty modré se hodí do pracoven, dětských pokojů či kuchyní. Je dobré ji kombinovat s doplňky ve výraznějších barvách. Sytě modrá či tyrkysová působí osvěžujícím dojmem.
Černá- v kombinaci s klasickou bílou, béžovou či šedou vytvoří dokonalý kontrast, který je vrcholem luxusu. Musíte ale dobře plánovat a vyladit detaily.
Šedá- při správném využití přináší tón nadčasovosti a elegance. Dobrou službu udělá její využití na větších plochách. Vždy je ale nutné ji vyvážit třeba bílou či béžovou.
Zelená- je uklidňující, skvěle se hodí do ložnice, dětského pokoje.
Bílá- klasika, která reprezentuje čistotu a nadčasovost.

Anketa

Hraje pro vás roli, jaké barvy má ložnice?
Ano, to je pro mne důležité.
80,3 %
Jak kdy.
5,7 %
Ne, to je mi zcela jedno.
14 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2195 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Co je na světě nejsladší? Kvalitní spánek

Spaní ovlivňuje míra stresu, pohybu a nastavení celého dne. To jsou ale proměnné. Co naopak lze „ukotvit“, je výběr správného lůžka, matrace, roštu, lůžkovin...

Zimní povlečení udrží teplo a dýchá

V chladných měsících oceníme měkké povlečení z přírodních materiálů, které odvádí vlhkost, je prodyšné a zahřeje fyzicky i pocitově - volíme teplé barvy,...

Výběr článků

Načítám