Hlavní obsah

Zimní povlečení udrží teplo a dýchá

V chladných měsících oceníme měkké povlečení z přírodních materiálů, které odvádí vlhkost, je prodyšné a zahřeje fyzicky i pocitově - volíme teplé barvy, nejlépe béžovou až žlutou, světle zelenou nebo růžovou.

Foto: Veba

Damaškový set Diamant Paradise je z česaných přízí egyptské bavlny, má nežehlivou úpravu Easy Care, která dodává materiálu poddajnost, splývavost. Rozměr 140 x 200/70 x 90 cm za 2320 Kč.

Článek

Vítané vlastnosti ložního povlečení bez syntetických příměsí můžeme nevědomky ohrozit špatnou péčí, a to třeba přidáváním aviváže, ždímáním při vysokých otáčkách, sušením v sušičkách, které ubližuje citlivějším vláknům.

„Sušení ložního prádla v sušičkách nedoporučujeme, protože snižuje životnost prádla a není zrovna ekologické. Je pravda, že sušička může usnadnit žehlení. Když ale prádlo vyndáte ze sušičky a ihned složíte, není nutné ho žehlit. Pokud se rozhodnete sušičku používat, volte raději delší program s nižší teplotou sušení,“ doporučuje Josef Handrejch z písecké firmy Kvalitex.

Před prvním použitím povlečení vždy vypereme! Dodržujeme symboly údržby uvedené na textilní etiketě výrobku. Povlečení pereme, sušíme a žehlíme vždy naruby!

Teplé verze bavlny

Na trhu se setkáváme s pestrou škálou názvů textilií vyrobených z čisté bavlny. Ne všechny však uvítáme v mrazivých nocích, třeba nemačkavý reliéfní krep a hladký elegantní satén oceníme spíše v létě.

„Největší oblibě se u zákazníků v zimním období těší flanel. Ten je charakteristický vysokým vlasem, který vznikne počesáním na povrchu tkaniny. Podle toho flanel poznáte na první dotek,“ říká Josef Handrejch.

Zručná maminka postavila perfektní postýlku pro svou čtyřletou dcerku s autismem

Tipy a trendy

Kromě flanelu nás v lenošivém teple na lůžku pozdrží i měkký a pružný úpletový jersey, v luxusnějším provedení pak mako jersey, obvykle vyrobený z vysoce jakostní egyptské bavlny.

Foto: Tchibo

Oboustranné povlečení ze zimního jerseye (100% biobavlna) má certifikaci GOTS pro textilie z organických textilních vláken. Ve standardní velikosti stojí 899 Kč.

Méně známý savý perkál se dostává do popředí s rostoucím zájmem o péřové přikrývky a polštáře. Jeho hustá pevná vazba brání proniknutí pírek ven.

Výrobci a distributoři damašku o něm tvrdí, že v létě chladí a v zimě hřeje. Patří k honosnějším materiálům, je charakteristický vytkávaným vzorem, jenž lomí světlo, na látce se tak pohledově střídají lesklé ornamenty s matnými. Zdobí interiér ložnice, působí slavnostně, což ho spolu s mako jerseyem aktuálně předurčuje pro období Vánoc a příchodu nového roku.

Len je stářím jemnější

Lněné povlaky na polštáře a přikrývky bývají přirozeně lesklé a hebké na dotek, výrobci lnu mu dopřávají přirozené barvy a odstíny.

„Oproti jiným materiálům je len velmi trvanlivý - čím častěji ho perete a používáte, tím je materiál příjemnější, měkčí a poddajnější a zároveň si zachovává svou pevnost a vzhled,“ vysvětluje René Müller ze společnosti Royal Comfort.

Připomeňte si vůni moře

Tipy a trendy

Lněné povlečení se při prvním praní doporučuje prát ve studenější vodě. Tím se nastaví proces mercerace, při němž tkanina získá hedvábný lesk a zvýší se její pevnost.

Při prvním praní oddělíme lněné povlečení od ostatního prádla. Při dalším lze teplotu zvýšit na 40 °C, kvůli odolnějším skvrnám až na 60 °C. Lněná vlákna jsou vysoce absorpční, máme-li možnost na pračce zvolit výši hladiny vody, vsadíme na tu nejvyšší možnou.

Foto: Royal Comfort

Lněné povlečení s přikrývkou zajišťuje správnou termoregulaci; v létě chladí, v zimě zahřívá a propouští vzduch.

Neutrální a šetrné prací prostředky jsou pro len optimální. Neobsahují bělicí činidla, jako jsou chlór, peroxid. Jestliže tkaniny vyžadují bělení, aplikujeme bělidlo na bázi kyslíku.

Před sušením prádlo neždímáme, ať už využijeme jakoukoli metodu sušení - bubnové či sušení na froté ručníky - před žehlením se ujistíme, že je prádlo mírně vlhké. Ideální je napařovací žehlička v teplém/horkém nastavení a eventuálně vodní sprcha.

Anketa

Jaký materiál máte v zimě na povlečení rádi?
Flanel
73,8 %
Jersey
3,8 %
Mako jersey
3,7 %
Perkál
2,4 %
Damašek
13,9 %
Len
2,4 %
Celkem hlasovalo 1122 čtenářů.

Rychlé zapínání

  •  Ložní povlečení zapínáme našitými nitěnými či plastovými knoflíky. Jejich plusem je, že se jen tak nerozbijí a upadne-li knoflík, lehce ho nahradíme novým. Designové knoflíky mohou navíc vzhled povlaků povýšit na novou úroveň.
  •  Převlékání povlečení se zipovým uzávěrem je rychlejší a praktické. Zipy pro ložní prádlo jsou ploché, takže nikde netlačí. Při praní v pračce dáváme pozor, aby nepoškodily jiné tkaniny. Povlečení proto pereme zapnuté a obrácené naruby. Pro jistotu zdrhovadly ohrožené prádlo uložíme do síťky, košíku na praní.
  •  Zapínání, které není po celé šíři povlečení, ale začíná aspoň 10 cm od kraje, brání vypadávání rohů přikrývky, či polštáře, což ocení nepokojní spáči s divokými sny.

Reklama

Související články

Dávky slunečního svitu regulujte chytře

Zvažujete vnitřní, nebo vnější stínění? Ideální je kombinace obou! Jako pár jsou variabilnější, zvyšují stínicí efekt a v případě vnější strany i tepelně...

Oblečte svůj domov podle žhavých trendů

Inovativní, luxusní i hravé, hlavně ale zaměřené na přírodu, udržitelnost a kvalitu - to jsou hlavní trendy v bytovém textilu pro letošní rok. Nabídka je...

Jak si pojistit pohodu pro zdravý spánek

Klidný a zdravý spánek je základ příjemného dne. Zkuste se zamyslet, jak ho zkvalitnit. Máte vhodnou přikrývku a povlečení? Povlékáte peřiny do příjemného...

Výběr článků

Načítám