Hlavní obsah

Nejlepší čas na kontrolu komínu je po zimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec zimy a tedy i konec topné sezony je nejvhodnějším obdobím, kdy je dobré nechat si zkontrolovat komín. Pokud na něm kominík odhalí jakékoli závady, má majitel do další zimy dost času na jejich nápravu.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak vyplývá ze zkušeností Společenstva kominíků ČR, lidé důležitost pravidelné kontroly spalinových cest hodně podceňují. Svědčí o tom i statistiky požárů za loňský rok: vinou nevyhovujícího stavu spalinových cest vzniklo loni přes 1340 požárů, což je druhý nejvyšší počet za několik posledních let. Ve 1117 případech bylo příčinou požáru vznícení sazí. Loňské požáry od komínů pak způsobily škody v celkové výši 69 milionů korun.

Po konci sezony, nikoli před jejím začátkem

Nerozumným nešvarem je ponechávat kontrolu spalinových cest na dobu těsně před topnou sezónou. To je nepraktické hned ze dvou důvodů. Jednak tou dobou bývají kominíci příliš vytížení a nemusí mít už volný termín na kontrolu komínu ještě před tím, než se začne v kamnech topit, a jednak, při zjištěné závadě už nemusí být dostatek času na její opravu, opět ještě v čase, než se začne topit.

Jinými slovy, čím dříve se na eventuální závadu komína přijde, tím více času zbývá na opravu. Proto je ideálním časem pro kontrolu spalinových cest počátek jara, tedy doba po ukončení topné sezóny.

Negativa spojená s nedostatečně větranou střechou

Nemoci nemovitostí

„Péče o komíny je velmi důležitá, lidé by ji proto neměli zanedbávat. Je třeba si uvědomit, že návštěva kominíka jednou ročně nikoho nezruinuje, ovšem pro bezvadný stav spalinové cesty je naprosto zásadní. K tomu, aby k požárům od komínů nedocházelo, stačí dodržovat platné právní předpisy – zákon o požární ochraně a vyhlášku o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty“, říká prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Frekvenci kontrol stanovuje vyhláška
Vyhláška č. 34/2016 Sb. o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty jasně udává frekvenci těchto služeb v závislosti typu používaného paliva. Majitelé a provozovatelé spotřebičů paliv jsou povinni povolat kominíka minimálně jednou za rok na kontrolu spalinové cesty. U kondenzačních plynových spotřebičů vyhláška připouští jednu kontrolu spalinové cesty za 2 roky. Kontrola spalinové cesty zabere zhruba 30 až 60 minut a může ji provést pouze pracovník, který má výuční list v oboru kominík nebo je zaměstnaný v kominické firmě, kde má k těmto úkonům garanta. Kontrola spalinových cest není triviální, používá se při ní například endoskop nebo speciální komínová kamera.

Čištění komínu zvládne i majitel

Také frekvence čištění spalinových cest je přesně stanovena zmiňovanou vyhláškou. Komín s připojeným spotřebičem na pevná paliva a výkonem do 50kW je při celoročním provozu třeba čistit 3x za rok, u sezónního provozu pak 2x ročně.

Čištění lze provádět i svépomocně, ale je vhodné o tom udělat zápis například do provozního deníku budovy. „Z komína se vymetají pevné látky, usazeniny a nečistoty, které je nutné ze spalinové cesty odstranit. Komíny se čistí mechanicky, ale existují i chemické přípravky na čištění komínů, zejména dehtů. Ty ovšem komíny nevyčistí, ale vysouší dehet, který je pak jednodušší mechanicky odstranit,“ popisuje vhodný postup čištění Pavel Ulrich z firmy Almeva, dodávající komínové systémy.

Prvky pro bezpečný pohyb po střeše

Jak na to

Výše uvedená pravidla o frekvenci čištění platí pro používané komíny. Pokud je komín nepoužívaný a je od něj spotřebič odpojen, v sopouchu uzavřen a v ústí zabezpečen proti vnikání dešťových srážek, a je-li zajištěna funkce větrání, není třeba jej kontrolovat ani čistit.

Nejen komín, ale i kvalitní a bezpečný spotřebič

Požární statistiky potvrdily zároveň analýzu kominíků z roku 2020. Z ní vyplývá, že kvůli pandemii spousta lidí v uplynulých dvou letech topila v mnohem větší míře ve vysloužilých spotřebičích na pevná paliva, protože pracovala z domova. Ze stejného důvodu mnozí začali znovu používat dlouho neprovozované komíny, případně ke komínům bez provedené revize připojovali nové spotřebiče.

„Žel, lze předvídat, že vinou současné mezinárodní situace v dodávkách plynu a dalších paliv, se nepříznivý stav bude nadále zhoršovat. Lidé budou stále častěji k topení využívat čerstvé (tedy mokré) dřevo a také různé odpady, které dům dal. Troufáme si tvrdit, že požárů komínů zatím ubývat nebude“ konstatuje Jaroslav Schön.

Kdy pořídit stříšku na komín. A kdy raději ne

Jak na to

„Přetrvávají i problémy v oblasti provozování dosluhujících spotřebičů na plynná paliva v provedení B, tedy spotřebičů s atmosférickým hořákem na zemní plyn a s přerušovačem tahu, kdy vlivem nedostatečné funkce spalinové cesty dochází k otravám oxidem uhelnatým unikajícím do obytných prostor společně se spalinami. Otravy oxidem uhelnatým se v poslední době vyskytují i u jiných druhů spotřebičů a jiných paliv,“ doplňuje dlouholetý soudní znalec v oboru stavebnictví, specializace kominictví František Jiřík.

Anketa

Necháváte si pravidelně zkontrolovat komín?
Ano, samozřejmě.
58,6 %
Snažíme se...
3,4 %
Necháváme ho kontrolovat spíš jen občas...
5,2 %
Ne.
32,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 58 čtenářů.

Kde sehnat profesionálního kominíka

Navzdory pravidelným varováním v médiích kvůli falešným kominíkům se spousta lidí stále nechává zbytečně napálit. „Společenstvo proto na webu www.skcr.cz zavedlo sekci, ve které si každý může snadno vyhledat kvalifikovaného kominíka podle regionu. V seznamu jsou pouze členové tohoto dobrovolného profesního sdružení, kteří jsou vyučeni, mají živnostenský list a účastní se celoživotního vzdělávání v oboru, tzn., že mimo jiné mají na pravidelných seminářích a webinářích přístup k nejnovějším technologiím a pracovním postupům. Společenstvo kominíků České republiky tak může garantovat jejich odbornou způsobilost a přístup k nejnovějším informacím,“ doporučuje Jan Leksa, viceprezident Společenstva kominíků ČR a lektor celoživotního vzdělávání kominíků.

Reklama

Související články

Komín pro pasivní domy má svá specifika

Komín i v pasivním domě musí splňovat základní požadavek normy, tedy za všech okolností bezpečně odvést spaliny od spotřebiče do volného ovzduší. Kromě toho by...

Výběr článků

Načítám