Hlavní obsah

Jižní Korea začíná testovat na covid-19 psy a kočky

V jihokorejském Soulu budou nově testovat na koronavirus nejenom lidi, ale také jejich čtyřnohé mazlíčky, pokud začnou vykazovat symptomy této choroby. Pozornost Jihokorejců je upřena na kočky a psy.

Foto: Profimedia.cz

Zvířata s pozitivním testem na covid-19 mají chovatelé ponechat v domácí karanténě.

Článek

Psy a kočky, kteří pobývali v blízkosti nakaženého člověka a sami nyní vykazují příznaky choroby covid-19, budou muset obyvatelé Soulu nyní nechat otestovat. Pokud se prokáže, že je zvíře nemocné, musí jej majitel ponechat v domácí karanténě.

Korea neuvažuje o nutnosti odesílat nemocné mazlíčky do izolačního zařízení, protože neexistují důkazy o přenosu nemoci ze zvířete na člověka. Tento postup je plánován pouze pro speciální případy, například pokud jsou majitelé sami hospitalizováni, nebo pokud jsou příliš staří či slabí a nemohou se o svého čtyřnohého přítele postarat sami. Pak jej město plánuje převézt do karantény v městském zařízení.

Nemocné koťátko

Jižní Korea přichází s pokyny pro testování psů a koček na onemocnění covid-19 jen pár týdnů poté, co byl v zemi zaznamenán první případ onemocnění koronavirem u zvířete. Bylo jím malé kotě nalezené v náboženském zařízení ve městě Jinju na jihovýchodě země.

Korejské zdravotní úřady mají podezření, že na kotě přenesly nechtěně virus matka a dcera, které v zařízení pobývaly a které byly obě nakažené.

Koronavirus jako největší nebezpečí pro psy? Nikoli, parazité jsou mnohem horší

Jak na to

Člověk nakazit zvíře patrně může, nákaza směrem zpět zaznamenána zatím nebyla

Odborníci již dříve uvedli, že je velmi nepravděpodobné, že by pes nebo kočka mohli přenášet virus na lidi, ačkoli výzkum ukázal, že kočky mohou být schopny virus přenášet na další kočky.

Jak upozorňuje web stanice BBC, po celém světě bylo zaregistrováno jen několik domácích zvířat s pozitivním testem na přítomnost viru a případy jsou poměrně vzácné. V lednu to byly dvě gorily v zoo v safari parku v americkém San Diegu, které se nakazily od člověka, který byl v kontaktu s nakaženými lidmi.

Covid byl rovněž zjištěn u některých jiných zvířat, včetně lvů a tygrů v zoo v americkém Bronxu v New Yorku a u lvů v barcelonské zoo ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám