Hlavní obsah

Koronavirus jako největší nebezpečí pro psy? Nikoli, parazité jsou mnohem horší

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Onemocnění covid-19 se v posledních měsících věnuje tolik pozornosti, až lidé zapomínají na jiná, mnohdy stejně vážná rizika. Někteří majitelé psů tak namísto skutečně potřebné ochrany svých mazlíčků před reálným nebezpečím, které představují domů zavlečení parazité, tráví čas obavami z možnosti nákazy jejich zvířete koronavirem. K tomu ale podle veterinářů nemají žádný důvod.

Foto: Profimedia.cz

Přenos koronaviru ze psa na člověka není dosud nikde prokázaný. Majitelé by proto spíše měli myslet na to, aby jejich pes v létě nenosil domů parazity.

Článek

„Podle Státní veterinární správy se choroba covid-19 šíří pouze z člověka na člověka a neexistuje žádný důkaz o tom, že by se zájmová či hospodářská zvířata uplatňovala v šíření viru. Není proto potřeba zvířatům pořizovat roušku nebo návleky na tlapky,“ zdůrazňuje veterinářka Jitka Tahadlová.

Naopak, majitelé psů by měli v letní sezoně věnovat čas reálným zdravotním rizikům, která představují vnější parazité.

„Ne všichni majitelé psů a koček myslí na fakt, že klíšťata jsou přenašeči závažných onemocnění, kterými se mohou nakazit i lidé. Majitelé by neměli podceňovat včasnou aplikaci antiparazitik. Chrání tak sebe i své zvíře,“ doporučuje veterinářka, podle které ochranu proti klíšťatům zanedbává asi třetina majitelů.

Výběr prostředků proti klíšťatům je přitom pestrý. Existují antiparazitní obojky, které zvíře chrání až tři čtvrtě roku, nebo přípravky ve spreji či pipetě, které jim majitel aplikuje přímo na kůži. K dostání jsou rovněž antiparazitika v tabletách a kapslích, které pes či (některá) kočka spolkne například v kousku oblíbeného jídla.

Slova české veterinářky potvrzuje rovněž zjištění zahraničních veterinářů a odborníků. Britský web Daily Mail tak například cituje doktorku Jennu Kiddieovou, jež se v charitativní organizaci Dog Trus věnuje chování psů. I ona upozorňuje, že v současnosti neexistuje žádný důkaz o přenosu koronaviru ze psa na člověka.

Zároveň ale uznává, že virus může být například po cestě v dopravním prostředku nebo z jiných přelidněných míst po určitý čas přítomen například na vodítku, obojku  nebo – v chladnějších měsících – například na oblečku.

V případě oprávněných obav z nákazy je proto spíše rozumné tyto části psí vycházkové výbavy pravidelně ošetřovat jako třeba ruce, tj. je možné je umýt mýdlovou vodou, případně na některé aplikovat dezinfekci.

Roušky mohou psy mást i děsit
Závažným problémem v době koronavirové epidemie jsou podle Kiddieové pro psy a jejich majitele spíše opatření týkající se nošení roušek. Psi jsou zvyklí vyčíst většinu důležitých informací o svém páníčkovi – a o jakémkoli člověku obecně – z výrazu jeho tváře. Má-li ji však zakrytou, pes se nemá při komunikaci čeho chytit. Tím spíš, jestliže rouška snižuje srozumitelnost slovních povelů. Pes pak může být zmatený, ale i vylekaný. Majitelé psů, ale i spolucestující v dopravních prostředcích by proto měli na tuto skutečnost pamatovat a  pravidlo o dostatečném odstupu aplikovat i na psy.

Anketa

Má váš pes nějakou ochranu proti vnějším parazitům?
Ano, samozřejmě.
85,3 %
Ne, nepotřebuje ji.
4 %
Nemáme psa.
10,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 347 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám