Hlavní obsah

Jak získat dotace na zateplení a okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí je možné požádat Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) o dotace v novém programu Nová zelená úsporám (NZÚ) light. Jsou určeny pro sociálně slabší skupiny a požádat lze o peníze na výměnu dveří, oken či zateplení domu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na co mohu dotace dostat?

Na zateplení fasády, stropu, podlahy a střechy, ale i na výměnu oken či vchodových dveří. Úpravy mohou být provedené po 12. září loňského roku, tedy před dnem, kdy bude možné o peníze požádat, nebo zrovna realizované. Pokud se na ně žadatel teprve chystá, musí je uskutečnit do roka od poskytnutí dotace, v odůvodněných příkladech do roka a půl. Může je provést svépomocí, ale také si na ně zjednat firmu.

Kolik mi na nich stát vyplatí?

V případě zateplení fasády až 150 000 korun, u zateplení střechy 120 000 korun, na zateplení stropu 50 000 Kč, na zateplení podlahy 60 000 Kč, na výměnu oken a vchodových dveří až 150 000 korun. Je nutné počítat s tím, že se výše dotace řídí například rozsahem zateplované plochy či počtu vyměňovaných oken či dveří.

Jakých objektů se týkají?

Jsou určeny pouze pro rodinné domy nebo chaty, chalupy a další celoročně obývané rekreační objekty. Tedy nikoliv na panelové či činžovní domy, ale ani na rekreační chalupy, kam někdo jezdí pouze o víkendu a o prázdninách.

Kdo může o dotace požádat?

Vlastníci či spoluvlastníci výše zmíněných objektů, kteří jsou v nich trvale nahlášeni už před 12. zářím letošního roku. Další podmínkou je, že se musí jednat o starobní důchodce nebo lidi, kteří pobírají invalidní důchod třetího stupně. Podmínka starobního či invalidního důchodu se v tom případě týká všech lidí, kteří v dané domácnosti žijí. Ostatní lidé si o příspěvek mohou požádat tehdy, pokud mezi 12. zářím 2022 a dnem podání žádosti alespoň nějaký čas pobírali příspěvek na bydlení.

Jsem v důchodu, ale manžel či manželka pracuje. Můžeme požádat o peníze?

Pokud manžel či manželka nepobírá starobní ani invalidní důchod, domácnost nesplňuje podmínky NZÚ light, proto nemůžete v tomto programu žádat o dotaci.

Jsem v důchodu, ale přivydělávám si. Mohu dotaci dostat?

Ano, na dotaci máte nárok. Nebude se posuzovat, zda si penzisté přivydělávají. Podmínkou je starobní důchod.

Pobíráme starobní důchod. V našem domě je trvale hlášena vnučka, která je nezletilá, či dospělý vnuk, který studuje a nemá žádné příjmy. Máme na dotaci nárok?

Ano, máte. Pokud v domácnosti žije nezletilé či zletilé studující dítě, nemá to na příjmy domácnosti vliv a je možné o dotaci požádat.

Jsem penzista, dům se mnou vlastní napůl můj potomek. Lze i tak peníze dostat?

Ano, v tomto případě stačí doložit čestné prohlášení, že syn trvale bydlí jinde a souhlasí se záměrem. Mezi další podmínky patří třeba i to, že dům není v exekuci.

Jsme penzisté, ale dům jsme převedli na potomka. Lze dotaci dostat?

Ne. Výjimkou je, že by v domě trvale bydlel, a to už před 12. zářím loňského roku, a byl třeba invalidním důchodcem nebo pobíral příspěvek na bydlení.

Posuzuje se nějak výše důchodu?

Podle materiálů na webu SFŽP ne.

Mám rozhodnutí o důchodu, ale důchod nepobírám a pracuji. Splňuji podmínky?

Ne. Leda byste pobírali příspěvek na bydlení.

Kde se žádá?

Prostřednictvím Agendového informačního systému Státního fondu životního prostředí ČR dostupného na webové adrese.

Jak se do systému přihlásím?

Musíte mít buď vy, vaši příbuzní nebo známí počítač nebo notebook s internetem. Využít lze i veřejné počítače třeba v knihovnách, ale pamatujte na to, že budete zadávat citlivá data. Musíte je pak pečlivě promazat. Lze se obrátit na Místní akční skupiny, kde zasedají například zástupci obcí a neziskových organizací. Jejich seznam je dostupný na webu databaze.nsmascr. cz, případně na ně člověka mohou nasměrovat na obecním úřadě. Vedle toho bude potřeba elektronická identita pro přihlášení do žádosti.

Kde elektronickou identitu získám?

Je to například bankovní identita, tedy přístupové údaje k elektronickému bankovnictví. Banka nevidí, oč žádáte, jen potvrdí totožnost. Dále to může být třeba mobilní klíč eGovernmentu či datová schránka, které si lze zřídit na czech pointech České pošty.

Jaké dokumenty budu potřebovat?

K doložení důchodu stačí aktuální výměr, který vystaví například pobočka Okresní správy sociálního zabezpečení, k doložení příspěvku rozhodnutí o jeho přiznání. Při elektronickém podání je lze nafotit nebo naskenovat. Potřeba budou i doklady o vlastnictví bankovního účtu, kam peníze budou zaslány. Třeba výpis nebo kopie smlouvy s bankou.

A dále?

Dále budou potřeba fotografie míst, která budete chtít změnit – původní okna, dveře, nezaizolovanou střechu apod. Tuto fotodokumentaci pak přiložíte k žádosti. Vyfotit to lze i mobilem. Dále to je Odborný posudek navrhovaných opatření, který si lze stáhnout na webu.

Zdarma jej vypracují zástupci Místních akčních skupin či poraden EKIS a M-EKIS. Jejich seznam je zde. Po dokončení prací je opět třeba zaslat fotografie a Zprávu o provedených opatřeních, kterou je možné stáhnout si na webu. Zdarma ji potvrdí zástupce Místní akční skupiny.

Úpravy už jsem provedl, ale nemám fotografie domu před jejich realizací. Co s tím?

Můžete o dotaci požádat, ale budou potřeba dodatečné doklady prokazující realizaci úprav po 12. září loňského roku.

Jsou nějaké požadavky na použité materiály?

Ne, výrobky pro opravu domu jsou na žadateli. Při zateplení je ale potřeba dodržet předepsanou tloušťku izolace a v případě oken se musí jednat o trojskla. Výjimkou jsou špaletová okna a dveře, kde je možné použít dvojskla.

Kde získám další informace?

Lze je získat na webu v kategorii NZÚ Light. Případně zde. Tam je také formulář pro dotazy, případně telefonní číslo 725 308 490.

Od ledna startuje program Nová zelená úsporám Light. Komu je určen a co s ním lze financovat

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám