Hlavní obsah

Dopřejte kovovým plochám nové brnění

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kovové střechy, ploty, garážová vrata, okapy, mříže a zábradlí potřebují jednou za čas oživit nátěrem. O jeho kvalitě a trvanlivosti rozhoduje počasí, příprava podkladu, výběr barvy a postup při jejím použití.

Foto: Hornbach

Při ošetření větších kovových ploch ulehčí práci stříkací systém airless, technika bezvzdušného vysokotlakého pístového čerpadla. Cena 18 490 Kč.

Článek

Nejpoužívanější barvy a sprejové laky na ocelové, železné, litinové a hliníkové plochy jsou antikorozní, řadu z nich využijeme na dřevo i plasty.

Je dobré rozlišovat, zda je potřebujeme na velké či menší pokrytí a jakým způsobem jsou plochy určené k nátěru zatěžované.

Výběr nátěru

Jako základní podklad většinou fungují alkydové barvy. Některé produkty, například polyuretanové barvy, díky složení lépe odolají vlhkosti, snesou vysoké mechanické zatížení.

Dalším výrobkům nevadí velmi vysoké teploty, takže jimi bez obav ošetříme kamna, kouřovod, starší zahradní gril. Pro představu, teplota při topení v kamnech či grilu dosahuje v průměru 200 °C, žáruvzdorné barvy zvládnou nárazovou teplotu až 700 °C, dlouhodobě zvládají 350 °C.

Foto: Primalex

Žáruvzdorná kovářská barva je syntetická na bázi silikonové pryskyřice s obsahem hrubší železité slídy, grafitu a antikorozních pigmentů. Slouží k ochraně i dekoraci tepelně namáhaných podkladů, jako jsou kamna, grily, kouřovody. Cena 449 Kč/750 ml.

Trendem jsou samozákladující barvy, tzv. jednošichtovky, jejichž hlavní výhoda spočívá v kombinaci základní a vrchní barvy (2 v 1), někdy i včetně mezinátěru (3 v 1), což představuje aplikační i časovou úsporu. Někoho název těchto barev může svádět k domněnce, že stačí pouze jeden nátěr. To je ale omyl.

Základní barvu sice můžeme vypustit, ale pro očekávanou životnost nátěru potřebujeme nanést dostatečně silnou vrstvu. V exteriéru to jsou aspoň tři nátěry, v interiéru postačí dva.

Ale i pro samozákladující barvy platí, že jejich použitím se základní barvou docílíme ještě odolnějšího antikorozního nátěrového systému.

Příprava podkladu

Kovové povrchy důkladně zbavíme rzi drátěným kartáčem nebo brusným papírem, neželezné kovy bílé rzi či měděnky a starých nesoudržných nátěrů. S hrubou rzí si poradí úhlová bruska i elektrická vrtačka s nástavcem.

Šetrné je otryskání speciální pistolí umožňující tzv. pískování, což se hodí při odstranění barev na rozsáhlejších plochách. Chemické odstraňovače nanášíme opatrně, necháme je působit po výrobcem určenou dobu. Uvolněnou barvu poté seškrábeme.

Foto: Primalex

Ocelovým kartáčem odstraníme rez na povrchu starého grilu, pak následuje barva nebo antikorozní lak ve spreji.

Následuje pečlivé odmaštění vodou ředitelnými odmašťovadly bez silikonových přísad, nepoužíváme běžné mycí prostředky na nádobí.

Při nátěrech nových, lesklých, pozinkovaných povrchů se kromě zdrsnění povrchu doporučuje i omytí podkladu 5% roztokem čpavkové vody s malým množstvím saponátu na odmaštění. Vzniklé pěně, která začne po chvíli šednout, dovolíme několik minut působit. Poté vše opláchneme a necháme zaschnout.

Pozor! S natíráním kovové plochy po úpravě podkladu neotálíme, obnažený kov je vysoce náchylný ke korozi. Chystáme-li se použít více plechovek s barvou, slijeme je do jedné nádoby a promícháme. Získáme tak jednotný odstín.

Postup při natírání

Před prvním nátěrem barvu dobře promícháme. Vhodným štětcem, ideálně s co nejvyšším obsahem přírodních štětin, rovnoměrně naneseme na poklad první vrstvu a necháme minimálně šest hodin schnout.

Délka schnutí nátěru je závislá na jeho tloušťce, povětrnostních podmínkách a teplotě. Čím vyšší je venkovní teplota, tím bude nátěr schnout rychleji.

Po úplném vyschnutí první vrstvy povrch lehce přebrousíme, zbrousit můžeme i následující mezinátěr. Stejným postupem se řídíme při druhém, případně třetím nátěru.

Foto: Hornbach

Při natírání radiátoru využijeme štětec zárohák, se stříkacím nástavcem Wood & Metal Extra na radiátory však budeme rychlejší. Cena 690 Kč/600 ml.

Aplikaci krycích hmot na velké plochy urychlují pístové stříkací systémy v podobě zásobníku a hadice s pistolí nabízející plošné horizontální i vertikální nastavení postřikových trysek.

Pozor! Vedle délky intervalu schnutí zmiňuje výrobce optimální podmínky pro nátěr kovů na etiketě produktu. Obvykle je to venkovní teplota do 25 °C. Pracujeme v závětří a ve stínu, vždy v rukavicích, s ochranou očí, úst a nosu.

Anketa

Víte, jak správně natírat s jednošichtovkami?
Samozřejmě, že ano.
23,4 %
Teď, po přečtení článku, už ano.
8 %
Asi jako s jinými barvami, ne?
5,8 %
Nemám ponětí.
2,2 %
Já hlavně vůbec netuším, co to je jednošichtovka.
60,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 137 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní nátěr ochrání kov před rzí

Chceme-li obnovit vzhled železné branky nebo třeba změnit barvu kovové konvice, důkladně povrch před nátěrem připravíme. Nátěr totiž vydrží pouze na čistém,...

Kov ochraňte nátěrem, pak vydrží všechno

Při nátěru kovů je důležitá pečlivá příprava podkladu. Když ji podceníme, odrazí se to na finálním výsledku. Povrch musí být odmaštěný, zbavený rzi, nečistot,...

Výběr článků

Načítám