Hlavní obsah

Kov omladí jednovrstvé barvy a speciální spreje

Právo, Karolina Černá

Aplikaci nátěrů dnes urychlují jednovrstvé barvy spojující základní podklad, vrchní barvu a ochranu proti rzi. Práci ulehčí také speciální spreje, které ošetří parapety, disky kol, starou zahradní konvici či nářadí.

Foto: Balakryl (4x)

Balakryl Antikor je základní, vodou ředitelná antikorozní barva určená k novým i renovačním základním nátěrům kovů, plechů, hliníku, oceli, mědi, zinku, litiny, galvanizovaných povrchů a dalších včetně skla a PVC v interiéru i exteriéru.

Článek

Plechová střecha, venkovní kovový nábytek, pumpa, kyblíky na zahradě stárnou rychleji, musejí totiž zvládat výkyvy počasí. Ovšem i kov v domácnosti vyžaduje péči, a to nejen z estetických důvodů.

Teplotní výkyvy a horká voda se na radiátorech znatelně podepisují, poškozují nátěr, který se začne odlupovat. Mohou se objevovat žluté skvrny, nebo dokonce rez, poté dochází až k funkčnímu poškození topení.

Příprava povrchu

Platí, že jakýkoli nátěr či nástřik drží nejlépe na hladkém, suchém, odmaštěném podkladu. Mastný povrch může být problém i u docela nových výrobků, jejichž vzhled jsme se rozhodli změnit. Proto silně zamaštěné plochy ošetříme např. technickým lihem, ředidlem, na méně mastné postačí voda se saponátem.

Foto: Hammerite

Povrch kovového zahradního nábytku musí zvládat sluneční žár i déšť, aniž by brzy podlehl korozi. Ochranné barvy nabízejí širokou škálu odstínů, takže nábytek nemusí být čistě bílý.

Oprýskanou, zašlou starou barvu odstraníme ručně kovovou špachtlí s ostrou čepelí a zakulacenými rohy. Na hrubou rez platí ocelový drátěný kartáč, úhlová bruska, případně elektrická vrtačka s nástavcem - drátěným kotoučem, nástavcem s pryžovým kotoučem a brusným papírem s větší zrnitostí.

Povrch zbavíme starého nátěru také horkovzdušnou pistolí, kterou barvy opálíme. Otryskání povrchu speciální pistolí umožňující tzv. pískování je šetrné. Proti povrchu se vysokou rychlostí vrhají ostré tvrdé částice velikosti pískových zrnek.

Foto: Balakryl

Očištěnou a suchou odmaštěnou střechu natřeme jedním či dvěma antikorozními nátěry. Poté použijeme vrchní barvu podle libosti odstínu. Mezi jednotlivými nátěry dodržujte šestihodinový odstup. Teplota okolí a podkladu by neměla klesnout pod 10 °C.

Chemická cesta obnáší nanesení prostředku, který necháme působit podle pokynů výrobce. Uvolněnou barvu pak seškrábeme. Někdy je nutné proces opakovat.

Místa postižená rzí ošetříme odrezovačem, jeho působení se projeví modročerným zbarvením na povrchu předmětu. Po chemickém odstraňování povrch očistíme vodou nebo hadrem.

Dva i tři v jednom

Jednovrstvé barvy (jednošichtovky) šetří čas i námahu, jsou pružné, nátěry nepraskají. Označení 2 v 1 zahrnuje základní i vrchní nátěr s inhibitory koroze, 3 v 1 navíc ještě mezivrstvu s antikorozní složkou. Používají se především při renovaci rozsáhlejších kovových povrchů.

Foto: Hammerite

I takové drobnosti jako kovové zahradní lopatky oživíme barevnými spreji s antikorozní složkou, chránícími i před poškrábáním.

Na menší, členité plochy a předměty jsou vhodné spreje. Usnadňují aplikaci, střikem lépe ošetříme záhyby, do nichž se štětec hůře dostává.

Vyrábějí se speciální typy s označením pro daný povrch (ALU, zinek), dále antikorozní laky, penetrační nátěry, akrylátové barvy, barvy v lesklém, saténovém i matném vzhledu, včetně dekorativních efektů, např. chrom, měď, metalická zlatá. Vedle kovu je akrylátová barva ve spreji vhodná i na dřevo, plast a keramiku.

Foto: Primalex

Zlatý metalický efekt ze spreje promění bílé misky na dekorativní předměty.

Základní nátěr provedeme po zaschnutí připraveného podkladu, nejlépe antikorozní barvou. Do ohybů a na namáhaná místa naneseme opakovaně více vrstev.

Vrchní krycí nátěr/barva chrání základní antikorozní hmotu před pronikáním vody k podkladu, jeho vlastnosti lze umocnit předchozími nátěry. Oba nátěry musí být vzájemně kompatibilní, aby déle vydržely.

Barvu z jedné plechovky, s níž vystačíme na danou plochu, promícháme a můžeme rovnou natírat. Použijeme-li více plechovek, slijeme je do jedné nádoby a promícháme. Získáme tak jednotný odstín, teprve potom natíráme.

Foto: Primalex

Aplikace sprejem je pohodlná především u menších kovových předmětů. Zašlá lucerna se promění několika střiky v zářivou krásku.

Barvy na kov

Tzv. univerzální barvy lze použít na jakýkoli kovový povrch. Akrylátové (vodou ředitelné) rychle schnou, k úplnému vytvrdnutí dochází po 8 hodinách. Jsou elastické, hodí se na zatěžované plochy, např. pozinkované okapy, střechy, ploty.

Syntetické barvy se podle potřeby ředí ředidlem. Po vyschnutí dosahují vysoké pevnosti a zároveň si zachovávají pružnost. Jsou odolné vůči působení povětrnostních vlivů, ale jejich pružnost nedosahuje takových kvalit jako vodou ředitelné nátěry.

Foto: Balakryl

Vodou ředitelná vrchní barva Balakryl Radet je určena k novým i renovačním nátěrům těles teplovodního topení, ale také bojlerů, potrubních rozvodů, ohřívačů vody. Po 4-6 hodinách při teplotě 20 °C nátěr dokonale zaschne.

Foto: Bauhaus

Synorex je základní barva s vysoce antikorozní ochranou na všechny železné kovy a litiny. Je vhodná pod syntetické a epoxidové nátěrové hmoty, nanášíme ji však nejméně po 24 hodinách jejich schnutí.

Speciální nátěrové hmoty zvládají nadměrné vlhkosti a vysoké mechanické zatížení. Používají se k péči o radiátory, na bojlery nebo jiná technická zařízení, dosahující v provozu na svém povrchu vyšších teplot.

Foto: Bauhaus

Eternal na kovy je vodou ředitelná, samozákladující nátěrová hmota. Vyznačuje se vysokou přilnavostí na kovových podkladech, i na zinkových a titanzinkových. Je antikorozní.

Podmínky při práci

Při práci s nátěry i spreji dodržujeme podmínky pracovního postupu, které uvádí výrobce na etiketě. Při aplikaci nátěru v exteriéru je důležité vystihnout počasí s teplotou vzduchu 20 až 25 °C a vlhkostí pod 75 %.

Větrné počasí může nanést na čerstvý nátěr nežádoucí prach, ale také vmést částečky spreje do obličeje a poškodit sliznice a oči.

Foto: Primalex

Na disky kol nastříkáme stříbrnou barvu, která poskytne dlouhodobou antikorozní ochranu a odolnost proti poškrábání.

Foto: Hammerite

Antikorozní barvy zajišťují ochranu kovu až na 8 let. Barvu typu 3 v 1 můžeme nanášet rovnou na zkorodovaný kov, zabraňuje rozšiřování rzi. Druhou vrstvu aplikujeme po 15 minutách, plocha je na dotek suchá po dvou hodinách.

Mezi nátěry jednotlivých vrstev dodržujeme interval doporučený výrobcem. Obvykle je to až 24 hodin při teplotě 23 °C a relativní vlhkosti vzduchu 50 % u syntetických produktů. Vodou ředitelné barvy mají interval asi 2 až 8 hodin.

Foto: Balakryl

Kov 2 v 1 je vodou ředitelná jednovrstvá základní i krycí barva určená k novým i renovačním nátěrům zejména pozinkovaného (i nezoxidovaného), železného nebo ocelového plechu, lehkých kovů a dalších materiálů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám