Hlavní obsah

Čistá domácnost? Pomůže chemie i roboti

Novinky, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře je pylová sezona na vrcholu, proto se vyplatí uklidit až v létě. Umýt okna, vyprat lůžkoviny, vyčistit čalouněné sedačky a křesla, zaměřit se na temné kouty. A hlavně na koupelnu, která je nejvíce náročná na hygienu.

Foto: JAP Future

Pomocí nanotechnologií lze v koupelně ochránit i pískované sklo. Snadno se udržuje, nezanechává otisky prstů.

Článek

Nic neodkládejte a pusťte se do toho. Vytepujte koberce, vezměte je ven a pořádně vyklepejte.

Vymalujte interiér právě teď, protože stěny rychleji a lépe schnou. Zvlášť, když jste naposledy malovali před pěti lety. Drží se na nich prach a nečistoty, hlavně stěny v kuchyni kvůli mastnotě nevypadají dobře.

A na závěr přesaďte pokojové rostliny do větších nádob. Budou vám vděčné, že se netísní ve starém květináči.

Okna září čistotou

Okna umyjte až po úklidu. Nejprve očistěte rámy, až poté skla. Aby se nešpinila tak rychle, můžete použít přípravek odpuzující vodu, anebo skla ošetřit speciálním nanočističem na sklo a zrcadla, díky nimž nebudou nečistoty na povrchu tolik ulpívat.

Kdo chce šetřit svoje záda a ruce, může využít sílu robotického čističe oken, který stojí přibližně 6000 Kč. Levnější modely jsou připojené do elektrické sítě, ty dražší fungují i bezdrátově. Dají se ovládat dálkovým ovladačem a některé dokonce prostřednictvím chytrého telefonu.

Uklizeno v každém rohu

Na hloubkový úklid jsou teplé měsíce vhodnější než před Vánocemi. Mimo jiné proto, že máme možnost dostatečně vyvětrat prostor po použití dezinfekčních prostředků.

Nutné je nejdříve všude odstranit prach: a to z podlah i nábytku, všech koutů (odsuňte křeslo, lampu). Umyjte rovněž všechna svítidla u stropu, skleničky ve vitrínách, horní povrchy komod a skříní.

Foto: Le Bon

Čistota a vůně patří k sobě. Vsaďte na ty přírodní a kuchyň osvěžte květinami, bylinkami, vonnými sáčky.

Při luxování určitě používejte kvalitní vysavač, bude to efektnější. Vyplatí se použít výrobky s HEPA filtrem (veškeré nečistoty zachytí a nevypouštějí zpátky do ovzduší). A navíc je budete milovat, protože vám ušetří čas a práci.

Vysajte od stropu po podlahu

Ve chvíli, kdy máme umytá okna, pustíme se do bytových textilií. Vysajeme prach na konzolích, vypereme závěsy a záclony, které ještě mokré pověsíme zpátky do oken, aby nedošlo ke zmačkání.

Určitě nevynecháme další bytový textil: povlaky polštářů na gauči, ubrusy, přehozy. Krásně zútulní byt, ale drží se na nich mnoho prachu, nečistot a taky pylu.

Stejně tak pečujte o peřiny v ložnici, protože jsou rájem roztočů. Ti mají rádi teplo a vlhko, proto peřiny pravidelně větrejte. Přikrývky zcela vyměňte po pěti až deseti letech.

Zbavte se vlhkosti a plísně v domě

Tipy a trendy

Dobrým tipem na tyto činnosti je výkonný akumulátorový vysavač Dyson V11 Absolute Extra Pro. Je bezdrátový, výdrž má až 120 minut díky dvěma sadám baterií. Nabízí tři režimy vysávání (auto, boots, eco) a zachytává alergeny. To znamená, že vypouští lepší vzduch, než který dýcháme.

Dokonale vysaje podlahy různého typu (tvrdé podlahy, koberce), ale i pavučiny ze stropu, drobky zapadlé v gauči, vlasy, chlupy zvířat.

Foto: Dyson

Dyson V11 Absolute Extra Pro lze použít i na vysávání drobků a nečistot na sedačkách v autě. Snadná manipulace, dobíjení i vyprazdňování zásobníku.

Kdy koupelna září?

V koupelně je v přesile sklo a sanitární keramika. Není divu, jde o bezinfekční materiály, na kterých neulpívá prach, snadno se čistí. Problémem však mohou být zaschlé kapky, zvláště v případě tvrdé vody. Pomůže nám s tím Anti calc, nanotechnologie, která vytvoří na skle tenkou vrstvu laku, který sráží vodu do větších kapek a ty okamžitě stečou ze skla dolů.

„Sklo je tedy nejen pořád čisté, ale také se na něm neusazuje vodní kámen. Výsledkem je snadná údržba,“ vysvětluje Petr Paksi z JAP Future.

S hygienickou údržbou umyvadel si poradí i speciální sada přípravků, jako třeba Dreja Clean, které dovedou vytvořit hydrofobní povrchovou úpravu odpuzující vodu i s nečistotami.

Co se zaschlými kapkami na skle?

„Je několik způsobů, jak se kapek zbavit, nebo je trochu skrýt. Prvním krokem je výběr materiálů dveří sprchového koutu. Nejvhodnější jsou s plastickými vzory nebo pískováním, na nich se kapky částečně ztratí. Určitě ale vsaďte na speciální přípravky, které odpuzují vodu. Praktické je požádat samotného výrobce koupelen, aby sklo ošetřil speciálním nátěrem, který se každého půl roku opakuje,” radí Markéta Chvalovská z firmy Styl, družstvo pro chemickou výrobu.

Walk in – trend mezi sprchovými kouty

Tipy a trendy

Na běžné čištění používejte přípravky, které si poradí s vodním kamenem. Díky unikátnímu složení odstraní vodní kámen a po dlouhou dobu zanechají lesklý povrch.

Finančně nejnákladnější možností je úprava tvrdosti vody, kdy je nutné namontovat filtr na vodovodní řad a posléze použít změkčovač vody.

Pozor na čisticí prostředky

Dezinfekční prostředky, čističe, aviváže, prací prášky a další přípravky mohou být při vdechování nebo přímém působení na kůži škodlivé. Proto je skladujte mimo obytné prostory. Vyhraďte si místnost, kde prostředky uzavřete, nebo si pro ně alespoň vyčleňte skříňku. Jestli máte zvířata či malé děti, přípravky pečlivě uzamkněte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám