Hlavní obsah

Betonu a kameni to v zahradě sluší

Právo, Karolina Černá

Beton a kámen nejčastěji slouží k výstavbě příjezdových cest, chodníků, plotů, opěrných zídek, tvoří terasové plochy. Jejich potenciál je však daleko širší. Nevěříte?

Foto: Kameny.cz

Pískovcové koule odlišných velikostí nabízejí tři varianty povrchu: hladkou, spirálovou a pruhovanou. Cena od 7900 Kč.

Článek

Přírodní kámen vynikne jako solitérní koule, váza, monolit. Kamenná drť a kůra brání na záhoncích nadměrnému odpařování vody, minimalizují růst plevele.

Z betonu vznikají venkovní lavice a stoly, sochy, květináče, které nezklamou širokou škálou barevných variant a povrchových úprav.

Prvky z betonu i kamene instalujeme na místa, v jejichž blízkosti se nacházejí voda, travní porost, keře a stromy, které opticky zjemňují tvrdost a bytelnost těchto surovin. Ideálním spojením jsou např. tvárnice s květinami, zatravňovací dlažba, fontány s vodou, propojení estetických prvků s jezírkem či bazénem.

Beton skvěle imituje

Chceme-li mít na zahradě prvky ze dřeva a z kamene, které odolávají rozmarům počasí i chemickým látkám, je beton správnou volbou. Inovativní technologie zpracování a ošetření povrchu mu dovolují kopírovat nejen jejich vzezření, ale také třeba vzhled cihel a keramické dlažby.

Navíc nevyžaduje takřka žádnou péči. K výhodám patří rychlejší realizace staveb z betonových prvků i dostupná cena.

Větší zpevněné plochy mají díky moderním systémům betonových dlaždic přirozený vzhled. Venkovní dlažba jedné kolekce může být složena z desek a dlaždic různých tvarů, rozměrů, s několika odstíny téže barvy, často i v podobě kamene nebo dřevěných prken. U zídek, plotů a obkladů stěn pro exteriér nechybějí vrstevnaté struktury příčně lámaných a volně pokládaných kusů napodobenin břidlice, jemně otesaných kamenů apod.

Foto: Kameny.cz

Břidlicové desky se využívají na chodníčky, rulové sloupy formují dekorativní skálu a kamenná kůra z ruly chrání půdu před zaplevelením.

Palisády ohraničující dvě rozdílné zóny jsou probarvené, mohou připomínat štípané kameny i dřevěné sloupky, ovšem chlubí se podstatně delší životností.

Plusem betonového venkovního nábytku, který bývá k nerozeznání od dřevěného, je houževnatost a vyšší hmotnost. Nemusíme ho proto schovávat pod zámkem kvůli zlodějům, ani se obávat silného větru a deště. Totéž platí pro květináče.

Kámen je vždy originál

Volíme nejlépe druh, který se nachází v lokalitě obklopující naši zahradu. Pro obklady fasád, sokly a ploty se hodí opracovaný kvarcit, travertin, břidlice, znělec. Někteří výrobci připravují obklady v modulech složených z ručně řezaného kamene do tvaru obdélníků tak, aby práce s pokládkou byla snazší a rychlejší.

Při chůzi v travnatém porostu či po štěrkové pěšině oceníme nášlapy z pískovce, břidlice, ruly. Trh nabízí nepravidelné i formátované pochozí dlažby, např. z ruly či kvarcitu. Jejich povrchy jsou otěruvzdorné, plastické, s protiskluzovou úpravou.

Bývaly tu bomby i seno aneb Jak australští manželé tráví podzim života v bunkru

Tipy a trendy

V celé své kráse a jedinečnosti dominují zeleným zákoutím a skalkám monolity, opracované solitéry. Z kamene jsou mnohé zahradní dekorace: pítka pro ptáky, fontánky, koule i květináče s rozličnými úpravami povrchů, elegantní umyvadla z pískovce, luxusnější modely z mramoru či onyxu.

Do záhonů, širších spár mezi deskami/dlaždicemi vsypeme vápencové a žulové valouny, granitovou drť, lávový mulč, kamennou kůru z ruly.

Má-li si kámen dlouhodobě zachovat svůj vzhled, ošetříme ho minimálně dvakrát ročně speciální impregnací. V případě potřeby použijeme odstraňovač rzi, mechu a čistič kamenných povrchů.

Anketa

Máte beton jako materiál pro zahradu rádi?
Ano, má spoustu podob.
52,3 %
Docela ano.
7,6 %
Nevadí mi, ale na větvi z něj také nejsem.
18,8 %
Moc ne.
10,2 %
Ne! Beton mi do zahrady nesmí!
11,1 %
Celkem hlasovalo 2270 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Tipy na designové dárky z betonu

Ačkoli beton má většina lidí v mysli spojený zvláště s interiéry zařízenými v industriálním stylu, lze tento materiál použít i v jiném prostředí. Designéři mu...

Střecha je korunou na hlavě domu

Střecha je dominantní část domu, vyžadujeme od ní skvělé praktické vlastnosti i vzhled. Při rekonstrukci či stavbě nového domu se určitě obraťte na odborníka,...

Cestičky dodají zahradě dynamiku

Chodníčky v zahradě mají své nezastupitelné místo, dodávají jí patřičný šmrnc. Mohou být rovné či klikaté. Mohou tajuplně zmizet a zase se objevit třeba mezi...

Výběr článků

Načítám