Hlavní obsah

Aby sklo zůstalo zářivé a čisté

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není sklo jako sklo - každý jeho typ vyžaduje různou péči i čisticí prostředek. A zrcadlo si už vůbec potrpí na individuální přístup!

Foto: KÄRCHER

Každé sklo potřebuje zvláštní péči, jinak ho nenávratně poškodíme. Stěrka na okna, cena 1459 Kč.

Článek

Nejdostupnějšími pomocníky v péči o sklo jsou měkké hadříky, které nepouštějí chloupky, vlažná voda a ocet. K saponátům saháme s mírou, na sklo v žádném případě nepatří drsné kartáče ani abrazivní čisticí prostředky!

Skleničky a lustry

Sklenice na víno, sváteční broušené misky nebo skleněné drobnosti po babičce nedáváme do myčky na nádobí. K jejich omytí stačí vlažná voda s přídavkem saponátu, k lesku a odstranění zašlých skvrn přispěje pár kapek teplého octa.

Dočišťujeme měkkým hadříkem bez chloupků nebo zubním kartáčkem (v případě záhybů v lustru z broušeného skla).

Foto: MOSER

Sváteční sklenice na víno myjeme raději v ruce, jinak neočistíme řádně broušený křišťál. V myčce na nádobí by se mohlo poničit zlacení.

Do skleněných váz s dlouhým úzkým hrdlem je těžké dosáhnout na zanesené dno. Proto do vázy nalijeme teplou vodu se saponátem nebo vodu s octem a necháme odstát, dokud se usazeniny neodlepují. Když stále drží, pomohou zrnka rýže. Pár jich vsypeme do nádoby, přikryjeme hrdlo lahve dlaní a protřepeme. Rýže zbylé nečistoty obrousí. Nakonec propláchneme znovu teplou vodou.

Křišťálový lustr stačí oprášit prachovkou či přetřít vlhkým hadříkem. Je-li svítidlo silně znečištěné, odinstalujeme ho a omýváme v plastové nádobě (umyvadlo nebo dřez by poškrábaly části lustru).

Foto: HENKEL

Čisticí prostředek Clin s alkoholem jako stříkací pistole usnadní aplikaci. Cena za 500 ml od 34 Kč.

Na čištění lustru existují také speciální spreje, které nastříkáme a necháme s rozpuštěnou špínou odtéct, nejlépe když je lustr položený na fólii. Lustr dočistíme suchým hadříkem.

Mytí oken

V případě vysokého počtu velkých oken patrně raději přizveme odborníky. Cena umytí jednoho metru čtverečního se pohybuje kolem 14 Kč.

Zakoupit si můžeme profesionální sady na mytí oken, které obsahují čisticí prostředky, stěrky, teleskopické tyče, bavlněné čisticí návleky, škrabky apod. Cenově vyjdou podle velikosti a obsahu sady kolem tisícovky.

Foto: VORWERK

Čisticí prostředek Koboclear rozetřeme na sklo speciální rukavicí z mikrovlákna. Po cca 10 minutách se čistidlo změní v křídový prášek, který váže nečistoty ze skla. Po zaschnutí stačí sklo vysát vysavačem. Cena sady 1195 Kč.

Při mytí oken svépomocí začneme vodou s přídavkem přípravku na mytí oken, kterou omyjeme nejprve jejich rámy. Všechny nečistoty a prach musejí pryč, teprve poté můžeme snít o lesku bez šmouh. K tomu dopomůže lešticí přípravek - nestékající pěna s obsahem alkoholu, díky které se nanesená vrstva čistidla rychleji odpařuje, takže se netvoří šmouhy (nepoužíváme jar, který vytváří na skle lepkavý film).

Vodu můžeme stahovat gumovou stěrkou, nebo speciálním vysavačem na okna. Sklo doleštíme papírovými kuchyňskými utěrkami, měkkou švédskou utěrkou, jelenicí.

Pískovaná a jiná skla

Skla leptaná, pískovaná nebo jinak povrchově upravovaná i při místním umazání musíme umýt celá. Na vlhký hadřík naneseme minimum běžného saponátu. Pak tato skla ještě vytřeme do sucha.

Foto: SAPELI

Čisticí prostředek na různé druhy skel (vpravo) je součástí setu pro dveře (utěrka, leštěnka, mýdlový čistič a čistič skla). Cena setu 400 Kč.

Sprchový kout

Stěny sprchových koutů už ve výrobě projdou vodoodpudivou úpravou (anticalc), která donutí kapky stékat ihned dolů, na povrchu zasychají jen minimálně.

Zrcadlo čistíme jinak

Použijeme-li na zrcadlo čisticí prostředek na sklo a zejména přitlačíme-li na hadřík v místě okrajů zrcadla, více mu ublížíme, než posloužíme. Zrcadlo začne černat - nejprve se objeví černé skvrnky, protože odhalíme vrstvu stříbra. Ta zoxiduje a zčerná. Vyvarujeme se proto čistidel obsahujících chlor a kyselé prostředky.

Zrcadlo černá ale i kvůli vysoké vlhkosti, zejména v koupelně. Po horké sprše se na ploše vysráží voda, která steče dolů, kde vlivem trvalé vlhkosti povrch tmavne.

Plochu zrcadla proto myjeme čistou vodou a měkkým hadříkem, pak vytřeme do sucha a doleštíme. Po sprchování nebo při sušení prádla koupelnu řádně větráme, zrcadlo vytíráme do sucha.

Má-li zrcadlo rám, respektujeme při údržbě také jeho materiál. Dřevěný rám ošetříme olejem na přírodní dřevo, umělé materiály otřeme hadříkem.

I tak je vhodné setřít po koupeli stěny vlhkým hadrem nebo přístrojem se stěrkou. Speciální vrstvu od výrobce oživí ošetření stěny kondicionérem doporučeným výrobcem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám