Hlavní obsah

Kontrola střechy před zimou by měla být samozřejmostí

Právo, Sylva Svobodová

Ještě než napadne první sníh, je dobré zkontrolovat stav naší střechy. Zjistit, zda nejsou poškozené tašky, pečlivě prohlédnout okapy, nebo rovnou instalovat na střešní krytinu různé protisněhové prvky: sněholamy, zachytavače a tyčové zábrany.

Foto: KM BETA

Nečekané tání po bohaté sněhové nadílce je vždy problém. Masa sněhu se valí, ničí okapy a ohrožuje chodce. Preventivní opatření: protisněhová taška, zábrana je na místě.

Článek

Každoroční zimní nadílka tak možná překvapí silničáře, ale nás určitě ne, když pečlivě zkontrolujeme střešní krytinu včetně doplňků. Zaměříme se speciálně na komín, střešní okna, krajové tašky, různé větrací pásy a kotvení hromosvodů. To jsou choulostivá místa, která mohou být příčinou zatékání do střešního pláště.

Když najdeme poškozenou tašku, vyměníme ji za stejný střešní typ a odstín, což je poměrně jednoduché. Kdo si netroufá, může zavolat odborníka (firma s daným typem střešní krytiny). Shodnou tašku dokoupíme ve stavebninách, ale kdo myslí na zadní vrátka, určitě má doma schovanou malou rezervu.

Samotnou kapitolou jsou pak okapy, které bývají enormně zatěžovány v době tání a následného zmrznutí, kdy se tvoří kusy ledu a mnohakilové rampouchy.

Tyčový sněholam z hliníku

Nejlépe předejdeme problémům se správným projektantem, který navrhne vhodnou konstrukci, spád, tvar střechy a vybere kvalitní střešní krytinu. Už ve fázi stavby se má myslet i na výběr bezpečnostních prvků, a to v závislosti na klimatické oblasti. Česká republika je totiž rozdělena podle norem do různých sněhových oblastí vzhledem k předpokládanému zatížení sněhem.

Foto: PREFA

Lehký a pevný hliníkový tyčový sněholam se jednoduše vkládá do držáků a zajistí fixovacím posuvem. Celková výška sněholamu je 205 mm.

Každý si všiml, že domy v horských oblastech vypadají jinak než v nížině: mají ostřejší sklon střechy, takže zátěž sněhu na krytinu je menší a spad sněhu snadnější. Oproti tomu mírný sklon nebo rovnou ploché střechy v nížinách jsou na tom při nečekaně bohaté sněhové nadílce daleko hůře. Sníh na nich drží dlouho a navíc platí: čím je střecha plošší, tím větší poškození jí může hrozit.

Bílá pokrývka na jakékoli šikmé střeše je možným rizikem pro chodce (za způsobené škody vždy zodpovídá majitel nemovitosti), a tak se vyplatí uvažovat o protisněhovém systému.

Návrh rozmístění a výpočet sněhových zachytávačů odborně zpracuje firma, která také doporučí, zda použít provedení jednotrubkové nebo dvoutrubkové. Tyče jsou nejčastěji z hliníku a při instalaci se vkládají do držáků a jistí fixovacím posuvem. Přitom je důležité znát zásady správné montáže: první řada zachytavačů musí být umístěná 30-50 cm od okapní hrany, další řady jsou rozmístěné 1,5-4 m od sebe apod. Tyčový sněholam lze samozřejmě dodatečně instalovat i na již položené střešní krytiny.

Speciální sněžná taška

Jako bezpečnostní prvek proti náhlému skluzu sněhu ze střechy slouží i speciální protisněhové tašky s betonovým zachytávacím prstencem. Jejich velkou výhodou je harmonické, kompaktní začlenění do střechy, protože jde o stejný materiál a odstín střešního pláště. Počet a pokrytí protisněhových tašek se opět řídí sklonem střechy a sněhovou oblastí.

Foto: KM BETA

Počet a pokrytí protisněhových tašek záleží na sklonu střechy a sněhové oblasti, která je dána normou.

Do hor se používají sněholamy, které se skládají z nosných tašek opatřených závěsným hákem, mříží sněholamu a ze spojovacích svorek. Nosná taška sněholamu i mříž jsou z pozinkované oceli. Nosnou taškou sněholamu musí být každá třetí taška v řadě.

Nosné tašky se nikdy neumisťují v první řadě tašek u okapu. Sněholam má být průběžný, v místech s větším sněhovým zatížením se dává v každé čtvrté řadě po celé výšce střechy.

Solární kolektory v zimě na střeše zůstávají, jsou mrazuvzdorné, a protože jsou hladké, sníh se na nich neudrží a sklouzne.

Staráme se o okapy

Na podzim zkontrolujeme, zda nejsou svody, kotlíky nebo lapače ucpané napadaným listím, šiškami ze stromů. Okapy jsou často zničené po zimě, kdy se střídají teploty: sníh roztaje a rychle zmrzne. Následkem toho vzniknou kusy ledu, rampouchy a svodová roura v místě spojení (tzv. falc) může snadno prasknout. Co s tím? Především je dobré bránit spadu sněhu přímo do okapu (k tomu slouží protisněhové zábrany).

Mnohému pomůžeme už při montáži: je důležité, aby přední hrana podokapního žlabu byla o něco níže než hrana zadní. Když nám v takovém okapu zamrzne voda, tak při jarním tání poteče směrem od fasády a zabráníme tím promáčení fasády. Odborníci doporučují žlaby i svody umístit hluboko pod hranu střechy, kde zůstanou chráněny před sesuvem sněhu. Určitou možností jsou také topné kabely ve žlabech.

Okapy, třeba stavebnicového systému, lze na zimu i demontovat, zvláště když máme špatné zkušenosti s každoročním poničením žlabů a háků. Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že okapy chrání dům před srážkovou vodou a my můžeme po jejich demontáži vystavit dům vlhkosti (podzimní deště, nečekané tání).

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybudovat zelenou střechu

Vegetace zelených střech dokáže zvýšit podíl kyslíku v ovzduší. Chrání před polétavým prachem, před UV i elektromagnetickým zářením. Jak zelenou střechu...

Výběr článků

Načítám