Hlavní obsah

Nádherné inspirace Milana Heina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všeobecně se ví, jak má principál, ředitel, majitel a herec Milan Hein rád své divadlo i lidi kolem něj. Navíc s partnerem Martinem Šimkem už patnáct let společně bydlí hned (přes uličku) vedle Letní scény Divadla Ungelt. Na kouzlo místa na Novém Světě v podhradí nedají dopustit. Ale jak mohou, pobývají v nádherném domě na velkém pozemku na kraji Vrchotových Janovic.

Foto: Petr Horník, Právo

Navštívili jsme ředitele pražského divadla Ungelt Milana Heina.

Článek

Ostatně i toto místo mají částečně spojené s divadlem. S téměř romantickým příběhem díky historii městysu, kde na zámečku pobývala baronka Sidonie Nádherná - jeho poslední majitelka. Její životní příběh zpracovala sestra pana Milana - Marta Skarlandtová - do scénáře úspěšného původního muzikálu.

Fanoušci Ungeltu vědí, že osudového muže baronky, vídeňského literáta Karla Krause, sedávajícího v zámecké zahradě u kamenného stolu, hrál Milan Hein. Baronku ztvárnila Marta Kubišová (mladší představitelku postavy hrála Aneta Langerová). Naši hostitelé si Vrchotovy Janovice natolik oblíbili, že si tam pořídili dům.

Sousedé Sidonie

„Rádi jsme jezdívali do Bretaně. Tamní architektura se nám natolik zalíbila, že když jsme začali uvažovat o venkovském domě v Čechách, předobraz byl jasný. Perfektně odizolovaná novostavba obezděná starými kameny. Bylo to pracné, ale místní zedníci si s tím, pod vedením stavbyvedoucího Vojty Mrázka, poradili,“ pochvaluje si výsledek Milan.

Martin je ve dvojici ten techničtější typ (v divadle má na starosti jeho provoz a techniku a také už jeden dům stavěl), takže se ujal role stavebního dozoru: „S místními byla perfektní spolupráce. Na čem jsme se dohodli, to platilo.“

Malebný venkovský dům Anne Hathawayové blízko Stratfordu nad Avonou je k mání za 76 milionů

Jak bydlí VIP

Dům s bazénem uprostřed louky – zahrady –, lemovaný potokem je klidnou samotou s výhledem na věž kostela. „Před nikým se tady neuzavíráme, neplánujeme ani plot kolem našeho pozemku. Ráno chodívám do místního krámku pro rohlíky a noviny. A protože jsem družný člověk, rád si s každým popovídám. Přišli k nám i hasiči, aby nás pozvali na jejich ples,“ pochvaluje si kouzlo tohoto místa majitel.

Červenou lavičku dostal od Martina k letním sedmasedmdesátým narozeninám. Moc si ji přál. V nedalekém stínu pod stromořadím je další místo k posezení - tentokrát u kamenného stolu.

Pohodlí a praktičnost

Pohodlně, ale střídmě je zařízen i interiér domu v rustikálním stylu, který korunují masivní trámy dovezené ze staré sýpky. Z obytného přízemí se vstupuje nejen do zahrady, ale i ke krytému bazénu, který je tak v druhém „křídle“ kamenného hrádku.

V podkroví je ložnice se vstupem na terasu - střechu garáže. Další podkrovní místnost je vyhrazená Martinovým dcerám, které sem také rády jezdí. „Jsou už velké, partner té starší mi říká tchán číslo dvě,“ směje se Milan. Registrované partnerství uzavřeli Milan s Martinem před sedmi lety, teď čekají, až jim politici umožní manželství.

Letenský byt v Ovenecké je inspirací pro ty, kteří se nebojí popustit uzdu fantazii

Tipy a trendy

Plány i s hrobem

Plocha parcely i plány na možné další zahradní prvky jsou takové, že nudit se tady rozhodně nebudou. Hlavním pracantem je Martin, který je na práci na domě a na zahradě uvyklý už z dětství na Vysočině.

„Vstávám tady brzy ráno a jdu hned na zahradu. Na traktoru mi se sekáním trávy pomáhá mladší dcera. Dům je hotový a s žádnými dalšími hostinskými pokoji nepočítáme. Rádi přijímáme návštěvy, ale máme rádi i svůj klid. Ostatně, ten definitivní klid máme v Janovicích už dojednaný.“

„Koupili jsme si tu hrob,“ konstatuje s příslovečným suchým humorem Milan a dodává: „Dům je psaný na mě, hrob je Martina. Předpokládám, že mě tam uloží prvního, jsem o třicet let starší. A pak ke mně přilehne. Všichni jsme se narodili a všichni umřeme. To je lidský úděl. Pro všechny stejný. Proto s každým mluvím stejně. Nikomu nepodlézám, nad nikým se nepovyšuji.“

Anketa

Je Bretaň také vaše srdeční záležitost?
Ano, také!
16,5 %
Srdeční záležitost zrovna ne, ale tamní styl se mi líbí.
75,2 %
Moc ne.
3,1 %
Ne, vůbec.
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2554 čtenářů.

Rodinnému domu v rámci rekonstrukce a rozšíření přibyl druhý štít, který zakrývají elegantní dřevěné latě

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám