Hlavní obsah

Nabídky firem odmítl, raději si přístavbu k domu udělal sám podle návodů na internetu. Ušetřil skoro milion

Angličan Scott Baggaley si přál rozšířit svůj dům ve městě Stoke On Trent o malou přístavbu. A ke svému nemilému překvapení zjistil, že za relativně malý stavební zásah by mu firmy účtovaly pro něj až příliš vysoké částky. S tím se nehodlal smířit, a tak se rozhodl pustit do práce na vlastní pěst. Nastudoval si veškeré postupy na internetu a náklady srazil téměř o milion korun.

Brit ukázal, jak se dá ušetřit na přístavbě domu.Video: AP

 
Článek

Scott Baggaley z anglického hrabství Staffordshire je původním povoláním marketingový manažer. Když si s přítelkyní jako své první společné bydlení koupili v roce 2021 rodinný dům ve Stoke On Trent, bylo zřejmé, že bude potřebovat nějaké úpravy.

Na zadní zahradě Scott postavil kosmetický salon, ve kterém pracuje jeho partnerka. Další větší úpravou se měla stát přístavba domu. Nakoupil recyklovaný a nevyužitý materiál v naději, že se najde nějaký místní stavitel, který by mu přístavbu postavil. Nikdo se ale nenašel, a pokud už ano, požadoval natolik vysokou částku, že se Angličan rozhodl pokračoval dál sám. Nejvyšší nabídka, kterou dostal, činila 45 tisíc liber, tedy 1,225 milionu korun.

Protože mu ale chyběly zkušenosti s tímto druhem stavby, musel si vše nejdříve pečlivě nastudovat. Postupoval stejně jako mnoho dalších moderní kutilů - vyhledával si potřebné návody a videa na sociálních sítích. Aby si byl jistý, že postupuje správně jak po technické stránce, tak v souladu se zákonem, nechal si vše posoudit stavebními inspektory, kteří mu dílo posvětili.

Zvládlo se vše - strach ze střechy i narození syna

Kdo někdy v životě stavěl, jistě už tuší, že pokud se průběh příprav obešel bez výrazných zádrhelů, během vlastní stavby k nějakým těm zaškobrtnutím jistě došlo.

„Největším problémem bylo zorganizovat čas na stavbu mimo mou pracovní dobu od devíti do pěti a k tomu i péči o přítelkyni, které se zrovna narodil náš syn,“ popisuj svůj náročný program Scott.

Nevyhnul se ale ani technickým zádrhelům. Nejvíce si lámal hlavu se střechou. „Když jsem začal se střechou, zjistil jsem, že bez profesionálů to bude oříšek. Pokládka střešní krytiny vyžaduje praxi. Někdy jsem z toho měl strach, protože jsem nevěděl, co dělám,“ přiznává zpětně.

Anketa

Kdybyste měli něco postavit vy sami, zvládli byste to podle videí na internetu?
Určitě, už jsem takto postupoval/a.
76 %
Myslím, že by to neměl být problém.
14,3 %
Netuším, žádná taková videa jsme dosud nikdy neviděl/a.
3,5 %
Ne. Já jsem v tomhle beznadějný případ.
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3523 čtenářů.

Jindy se betonem prokopal až na olověné rozvody, které poškodil, a tak musel veškeré práce na přístavbě zastavit a nejprve opravit to, co poničil.

Nakonec ale vše dobře dopadlo a Scott během šesti měsíců postavil přístavbu i se střechou, přičemž za vše zaplatil 9170 liber (249 tisíc korun).

Se svým příběhem se Scott v minulých dnech svěřil agentuře SWNS a jeho podrobný výčet veškerých nákladů na vlastnoručně vybudovanou přístavbu vzbudil veliký zájem v médiích.

Pro českého čtenáře může být jeho kutilský počin užitečnou inspirací a dokladem, že s pečlivou přípravou si lze opravdu doma s lecčíms poradit sám. Z hlediska finančního je třeba ovšem mít na paměti, že ceny stavebního materiálu nejsou u nás a v Británii stejné, a tak je Scottova úspora pouze orientační informací.

Zajímavá přístavba domu má pohyblivou fasádu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Staffordshire

Související články

Výběr článků

Načítám