Hlavní obsah

Mojmír Ranný bydlí i pracuje v Karlíně

Právo, Novinky, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sejít se s architektem Mojmírem Ranným je skoro tak pracné jako dát si schůzku s žádanou hvězdou šoubyznysu. Není totiž jen invenčním tvůrcem, ale i ředitelem firmy, který mívá na denním programu i schůzky s klienty. Výčet realizací jeho ateliéru zahrnuje interiéry soukromých osob i firem, restaurací a různých obchodních prostor. Pro své zázemí si architekt vybral Karlín.

Článek

Bývalá továrna se po povodních proměnila ve zrenovovanou budovu se zeleným kabátem a poskytuje prostor nejen pro firmu a ateliér, ale i bydlení. Pohled na budovu z ulice neprozrazuje, že v dnes už historické stavbě by mohlo být něco jiného, než k čemu byla určena původně. Ale už moderní schodiště a prvky z litého betonu prozrazují, že je zde vše jinak.

Při zachování původního rázu

 "Karlín, ačkoli byl vždy brán jako odpad Prahy, má několik vynikajících vlastností. Rozvíjí se a svojí polohou má šanci stát se rozšířeným centrem. Po dokončení protipovodňové zdi bude atraktivní městskou částí s vyspělou infrastrukturou. Po odchodu výrobních provozů zde zbylo mnoho zajímavé průmyslové architektury, která skýtá možnost zajímavé přestavby na bussines centra, kulturní zařízení a hlavně kvalitní neformální bydlení. Spolu s dobrým urbanismem a množstvím zeleně se při dobře řízeném rozvoji území stane jednou z nejatraktivnějších částí Prahy, " vysvětluje své rozhodnutí architekt.

Architekt má rád nápadité zařízení. Foto archiv DůmBydlení

Cesta tvoření

Atraktivní nápady a realizace pod svým jménem nabízí Mojmír Ranný svým klientům už dlouho. Potřeby i přístup jednotlivých lidí majících dost peněz na zařizování svých domovů se proměnily. 

"Klienti jsou dnes neuvěřitelně vzdělaní v oblasti designu a poznání hodnoty svého vlastního životního prostředí, a to jak bytového, tak pracovního. Samozřejmě jsou zdravě vybíraví a mnohdy, když je krása tvarů a kvalita designu zaujme, jsou ochotni investovat více, než tomu bylo před patnácti lety. Existuje už i daleko větší spolupráce architekta a klienta při tvorbě jak domu, tak i interiéru a celkového image jeho prostředí. Závisí hodně na psychologii a odhadu, jak zákazník může reagovat."

Zajímavě podaná černá a bílá. Foto archiv DůmBydlení

Architektura je vysoce esenciální činnost a každý architekt, jestliže chce dělat kvalitní práci a je dobrý, musí být podle Mojmíra Ranného respektován. "Snad i hýčkán, aby se dílo dařilo. Přesto musí umět respektovat přání klienta, jsou-li logická, přímá a nekonfliktní. Když nedochází k souznění, nikdy nemůže vzniknout dobrá architektura. Je opravdu radost spolupráce, která vyjadřuje jak cítění architekta, tak životní postoje a zařazení klienta ve společnosti. Musím říci, že nám se daří mít právě takovéto klienty a hlavně díky nim vznikají díla, která dělají radost jak nám architektům, tak klientům, kterým se v dobře realizovaných prostorech hezky bydlí, pracuje, relaxuje, dodává Ranný. 

Diskusí k originálu

Mojmír Ranný při posezení v pohodlných křesílcích a během popíjení kávy z originálních hrnečků samozřejmě také připustil, že záleží hlavně na svobodném rozhodnutí klienta, jakou cestou se vydá a zdali chce mít originál od individuality, či společně s architektem vytvořené dílo.

Bydlení ve starší ale moderně rekonstruované budově má své kouzlo.  Foto archiv DůmBydlení

"Nejhorší je, když je architekt slabý a ve všem poslechne klienta, který si přeje a přeje, ale k diskusi nedochází. Po takové spolupráci bohužel ve velké většině dochází k nedobrým výsledkům a vytvořené dílo působí nevyrovnaně, chaoticky a nemá žádnou hodnotu."

Doučování hradů a zámků

Je možné, že kovářova kobyla chodí bosa, ale architekt Ranný rozhodně nebydlí v bytě zarovnaném sektorovým nábytkem ze sedmdesátých let. Nicméně si rád od svého oboru i obchodu odpočine v jiném prostředí. Předměty z ateliéru se ale od jeho bytového zařízení neliší.

Originální hrnek s podšálkem. Foto archiv DůmBydlení

"Nemohu přece nabízet něco, s čím nejsem úplně ztotožněn a co neodpovídá mému vkusu a životní filozofii. To bych jak sebe, tak své klienty klamal. A to ani nechci, ani nemohu," konstatuje.

Nejraději ale Mojmír Ranný odpočívá na chalupě, kde je úplný klid a může si vyjet na kole, na golf i pracovat v klidu, na čem chce. "Prostě vypnout. Poslední dobou se snažím smazat dluh z mládí a navštěvujeme s přáteli hrady a zámky," dodává architekt, vyznávající moderní a netradiční rukopis řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám