Hlavní obsah

Čerstvě rekonstruovaná sousedka vily Tugendhat je novou perlou Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým lákadlem pro turisty a zejména milovníky architektury je od pátku Arnoldova vila. Stojí na dohled, téměř v sousedství své slavné „kolegyně“ vily Tugendhat. Trojpodlažní Arnoldova vila prošla náročnou rekonstrukcí, která stála 130 milionů korun. Nyní si ji mohou návštěvníci prohlédnout.

Foto: Archiv Muzea města Brna

Arnoldova vila po rekonstrukci

Článek

Ještě ve středu se na zahradě čerstvě zrekonstruované Arnoldovy vily intenzivně pracovalo. To aby bylo vše připraveno na pátek ke slavnostnímu otevření.

Součástí náročné rekonstrukce, která stála 130 milionů korun, bylo i vzkříšení rozlehlé zahrady vily, jež naposledy sloužila jako mateřská škola. Poté se z ní stala během dvou let prakticky ruina, s jejíž záchranou se začalo v prosinci roku 2021.

Samotný dům má tři zděná patra, věž další dvě. Zřejmě nejpůsobivější bude nejen pro malé návštěvníky výstup právě do věže domu, která nabízí nejen neobvyklé pohledy na Brno, ale i promítací místnost v podkroví či hernu pro děti, studovnu a další místnosti.

Vnitroblok se po úpravách stane oázou klidu uprostřed města

Bydlení

Ze všech interiérů vily nabízejí vyhlídkové prostory zřejmě nejpůsobivější atmosféru se zachovaným geniem loci. Zde je expozice věnovaná urbanistickému vývoji jižní oblasti brněnských Černých Polí v okolí Arnoldovy vily a obsahuje mimo jiné model původní vilové kolonie z 60. let 19. století.

Foto: Archiv Muzea města Brna, Novinky

Arnoldova vila před rekonstrukcí

Josef Arnold a jeho dům

Ve třetím podlaží se návštěvník seznámí s příběhem stavitele a architekta Josefa Arnolda, se stavebními úpravami poslední soukromé majitelky Cecilie Hože a prohlédne si exponáty, které mapují éru, kdy ve vile sídlila mateřská škola.

Třetí podlaží rovněž nabízí ukázky autentických nálezů získaných při poslední rekonstrukci, film o jejím průběhu, jakož i tzv. archeologické okénko neboli prezentaci původního povrchu fasády věže.

Židé v Brně

Sestupujeme do druhého podlaží, kde se návštěvníkům otevře cesta časem. S interaktivním videomappingem na „Židovské bráně“ vstoupí divák do světa dějin židovské komunity v Brně od středověku až po současnost. Brána, rozdělující výstavní prostor na před a za hradbami, v sobě nese symboliku uzavřeného středověkého města.

Expozice zároveň prezentuje vzácné exempláře synagogálního stříbra a textilu, odkazující na náboženské tradice židovského lidu, které jsou zapůjčeny od Židovské náboženské obce Brno. Zvláštní pozornost výstava věnuje Cecilii a Corneliovi Hožeovým, jež byli posledními soukromými majiteli vily.

V Brně tak vznikne nový zajímavý zelený vnitroblok, který bude nabízet relaxaci, ale také nejrůznější kulturně-vzdělávací programy, aktivity a akce na pozadí kontextu životního stylu 19. a 20. století
Veronika Smyslová

„Arnoldova vila by měla především plnit status místa, které bude naplněno společenským životem v rámci nabídky pestré škály kulturních i vzdělávacích aktivit jak pro dospělé, tak i pro děti, teenagery nebo seniory,“ podotýká ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

K tomu budou sloužit největší prostory v přízemí vily, z nichž například jedna z konferenčních místností nabízí repliku původní výmalby, druhá doplněné původní dřevěné táflování.

„Mně se ale zřejmě bude nejvíce líbit zde,“ dodává vedoucí vily Veronika Smyslová, když nás zavedla do prostoru prosklené zimní zahrady, odkud je krásný výhled na zahradu skutečnou. Ta se návštěvníkům otevře v polovině května, kdy bude propojena se sousedními zahradami vily Tugendhat a Löw-Beer.

„V Brně tak vznikne nový zajímavý zelený vnitroblok, který bude nabízet relaxaci, ale také nejrůznější kulturně-vzdělávací programy, aktivity a akce na pozadí kontextu životního stylu 19. a 20. století,“ doplnila Novinkám Veronika Smyslová.

Vilu a expozici budou moci zájemci navštívit buď individuálně, nebo s průvodcem v rámci prohlídky celého domu. Vstupenky jsou již nyní dostupné na e-shopu městských služeb Brno iD.

Brno má kompletní model ve 3D. Vytvořen byl s přesností na 20 centimetrů

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Arnoldova vila

Související články

Výběr článků

Načítám