Hlavní obsah

Vybitá tesla blokovala silnici v Rumunsku jen kousek od nabíječky

Řidička Tesly Model S nabíjela svůj vůz nejpomalejším možným způsobem uprostřed jízdního pruhu v rumunském Sibiu, navíc jen kousek od nabíjecí stanice Supercharger. K té ale vůz nebylo možno připojit.

Foto: Tesla

Starší Tesla Model S u rychlonabíječky Supercharger (Ilustrační foto)

Článek

Řidičům na bulváru generála Vasila Milei v rumunském Sibiu se ve čtvrtek 10. března naskytl vtipný pohled. V jízdním pruhu, pár metrů od čerpací stanice, stála Tesla Model S napojená na prodlužovačku.

Podle rumunského webu Ora de Sibiu, který o případu zpravuje, řidičce prostě došla elektřina, tak poprosila obsluhu benzinky o zásuvku a ta vyhověla. Ovšem co tento pohled činí ještě vtipnějším, je fakt, že místo, kde vůz stál, je jen 1,4 km vzdálené od jednoho z pěti Superchargerů, které Tesla v Rumunsku provozuje.

Na první pohled to tedy vypadá, že řidičce došla „šťáva“ takhle těsně před nabíječkou a nabíjela nejpomalejším možným způsobem, tedy z obyčejné 230V zásuvky, jen aby dojela k Superchargeru. Jenže to není tak jednoduché.

Tesla stojí nasměrovaná od nabíječky; kdyby k ní řidička chtěla jet, musela by se otočit. Podle rumunského webu ve městě nebyla žádná nabíječka, která by byla se zásuvkou této tesly kompatibilní. Potřebovala by speciální adaptér, který ale patrně ve voze nebyl.

Evropa bude do roku 2035 potřebovat 65 milionů nabíječek elektromobilů, tvrdí studie

AutoMoto

Nabíjení s adaptérem je běžné u starších tesel dovezených do Evropy individuálně z USA. Nemají totiž konektor CCS Combo 2, který je běžný v Evropě včetně vozů Tesla vyrobených pro evropský trh.

Proč vůz stojí takhle uprostřed jízdního pruhu? Můžeme jen spekulovat, že auto ohlásilo kritický stav baterie a odmítlo se vlastní silou pohnout. Kdyby v baterii zbývalo energie ještě aspoň na pár metrů, dalo by se snad zajet na tu pumpu, aby nevznikla překážka v jízdním pruhu.

Stran kyjevské registrační značky vozu je známo, že řidička skutečně pochází z Ukrajiny. Jestli ale do Rumunska utekla před ruskou invazí, nebo tam žila už dříve, se neví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám