Hlavní obsah

Volvo přihlásilo pozoruhodný patent. Umožňuje řídit vlevo, vpravo i uprostřed

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka Volvo si nechala u patentového úřadu zapsat velmi zvláštní vynález. Jedná se o koncepci v kabině automobilu, při které se volant může pohybovat mezi sedadlem řidiče i spolujezdce.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Volvo S60, ilustrační foto

Článek

Patentování určitých nápadů a vynálezů je běžnou praxí u většiny velkých světových automobilek, a to i v případě, že většina z patentů nikdy nespatří světlo světa. Jistota je zkrátka jistota. Nejinak je tomu u švédského Volva.

Na internet unikly obrázky z žádosti Fordu o patent

AutoMoto

Automobilka si nedávno nechala připsat velmi pozoruhodný vynález, který spočívá v tom, že se volant dá pomocí systému kolejnic přesouvat z jedné strany kabiny na druhou. Volvo by se tak dalo univerzálně řídit jak ze sedadla řidiče, tak i spolujezdce.

Systém je podle popisu navržen pro vysoce, ne však plně automatizované automobily. Auto se pak skutečně dá řídit z obou sedadel, pozici přístrojové desky zajišťuje obrazovka na obou stranách. Pedály by přesuvné být neměly, na straně spolujezdce je mají nahradit vysoce citlivé senzory v podlaze.

Je tohle nový Nissan X-Trail? Patentové snímky ukazují mnohé

AutoMoto

Při hlubším zkoumání je patrné, že Volvo s tímto systémem umožňuje řízení i z centrální pozice v autě. Zda se něco takového někdy ukáže i v praxi, je zatím nejasné.

Patrné je, že se něčeho podobného skutečně můžeme dočkat, ale ne v dohledné době. Systémy tohoto typu totiž budou pravděpodobně viditelné až v plně automatizovaných vozidlech.

Reklama

Související články

Volvo chystá ještě menší elektrické SUV

Švédská automobilka Volvo podobně jako konkurenti začala postupně elektrifikovat svoji nabídku vozidel. Nedávno se začal vyrábět elektrický kompaktní crossover...

Výběr článků

Načítám