Hlavní obsah

Na internet unikly obrázky z žádosti Fordu o patent

Uniklé kresby se vztahují k systému odnímatelných dveří neznámého offroadu značky Ford. Podle tvarů auta na skicách je dost dobře možné, že se objeví na očekávaném modelu Bronco.

Foto: Ford

Ford Bronco Concept

Článek

Ford podal přihlášku k registraci tohoto patentu v květnu roku 2018, ale na internet se odtajněná dostala až nyní. Nikde na ní pochopitelně nestojí napsané, že bude patent využitý na model Bronco, ale pokud se podíváme na tvary auta, které je na výkresech zobrazeno, těžko nás napadne jiný vůz než ikonický offroad, jenž brzy dojde znovuzrození.

Místo osmiválce lze pod kapotu elektrického Mustangu schovat třeba krevety, ukazuje Ford

AutoMoto

Patent má být v principu stejný u předních i zadních dveří auta, které by se podle něj měly dát rychle sundat a stejně rychle nasadit. Jak? Podle nákresů by měla po dveřích vždy zůstat jakási konstrukce, která by obsahovala kliku a ovládání oken či zpětných zrcátek. Odnímatelný by byl pouze zbytek dveří, tedy plech, výplň a okno. Má být uchycen pomocí různých rychloupínacích spojů.

Odnímatelnými dveřmi je proslulý Jeep Wrangler, ovšem u toho nezůstává na místě žádná konstrukce. Účelem něčeho takového je jednak ventilace v horkém létě, pokud řidič nechce využít klimatizaci, a také lepší výhled při jízdě v terénu. Zde by díky konstrukci v místě dveří řidič nemusel mít obavy z toho, že mu za jízdy někdo vypadne z auta, nepoužije-li bezpečnostní pás.

Ford pracuje na revolučních bezpečnostních maticích kol. Odemknete je hlasem

AutoMoto

U patentů není nikdy jasné, zda ve finále budou využity, či nikoli, protože automobilky často patentují prakticky vše, na co přijdou, jen aby jim to v budoucnu nikdo nemohl sebrat. U Bronca by ale měl tento systém jistě uplatnění, podobně jako u konkurenčního Jeepu Wrangler. Tam k tomu však potřebujete nářadí; na druhou stranu, i čelní sklo jde sklopit na kapotu.

Na oficiální představení Fordu Bronco si budeme muset počkat do dubna, kdy se má představit na autosalonu v New Yorku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám