Hlavní obsah

Volkswagen kvůli nedostatku čipů zkrátí pracovní dobu ve Wolfsburgu

V první polovině října bude ve Wolfsburgu zásadně omezena výroba volkswagenů, a to kvůli nedostatku čipů. Linky Škodovky kvůli tomu v tomto týdnu stojí a problémy jsou i v dalších automobilkách.

Foto: Volkswagen

Výrobní závod Volkswagenu ve Wolfsburgu

Článek

Německá automobilka Volkswagen kvůli pokračujícímu nedostatku čipů zkrátí pracovní dobu ve svém hlavním závodě ve Wolfsburgu. Opatření bude platit v první polovině října, uvedla dnes firma. K 1. říjnu pojede ve Wolfsburgu jen jedna výrobní linka.

Dceřiná společnost Škoda Auto už ze stejného důvodu na celý tento týden zcela zastavila výrobu ve všech třech závodech v České republice  – v Mladé Boleslavi, Kvasinách i Vrchlabí.

Škodovka znovu zastaví výrobu. Nemá čipy, píšou odbory

AutoMoto

S nedostatkem čipů a chybějícími dodávkami se potýkají všechny světové automobilky. V červnu ze stejného důvodu na den přerušila výrobu také automobilka Hyundai v Nošovicích. Volkswagen uvedl, že v první polovině roku ho chybějící součástky přišly kvůli ztrátám ve výrobě na šestimístnou částku, informovala agentura Reuters.

Foto: Volkswagen

Výrobní závod Volkswagenu ve Wolfsburgu

Globální nedostatek čipů, který se v současnosti projevuje zejména v automobilovém průmyslu, řeší němečtí výrobci aut i změnami v zaběhnutých procesech výroby. Podobně jako to dělá Škodovka, téměř hotové automobily odkládají, aby je později dovybavili důležitými součástkami a teprve dali na trh. Informovala o tom agentura DPA.

Podle informací z automobilky Daimler Truck, která vyrábí užitkové a nákladní vozy, se u ní nachází značný počet vyrobených nákladních aut, jimž chybějí důležité díly. K možnosti odkládat nehotové vozy, a potřebnými chybějícími součástkami a polovodiči je vybavit později, přikročila také automobilka Volkswagen.

Foto: Volkswagen

Výrobní závod Volkswagenu ve Wolfsburgu

K současnému nedostatku čipů přispělo několik faktorů. K těm nejzásadnějším patří zvýšená poptávka po spotřební elektronice v důsledku pandemie, růst poptávky po čipech ale podporuje i pokračující zájem o cloudové služby a těžbu kryptoměn. Nynější krizi prohloubil také požár u japonského výrobce čipů Renesas Electronics letos v březnu. Dodávky čipů negativně ovlivnilo i březnové zablokování Suezského průplavu, který je jednou z nejrušnějších tras pro obchodní lodě.

Nedostatek polovodičů mezitím dosáhl nevídaných rozměrů. Celý automobilový průmysl by letos kvůli němu podle odhadu poradenské společnosti Alix Partners mohl přijít o příjmy za 210 miliard dolarů (4,6 bilionu korun). Poptávka je obrovská, ale nabídka ji nedokáže uspokojit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám