Hlavní obsah

Volkswagen investuje do baterií, Číny a Severní Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý koncern Volkswagen investuje během pěti let 180 miliard eur (4,3 bilionu Kč) do výroby baterií, digitalizace v Číně a rozšíření svých aktivit v Severní Americe. Informovala o tom automobilka v tiskové zprávě o výsledcích hospodaření.

Foto: Volkswagen

Platforma MEB, zde ve verzi pro Volkswagen ID.3

Článek

Více než dvě třetiny pětiletého investičního plánu jsou určeny na elektrifikaci a digitalizaci, což je o 56 procent více než v předchozím pětiletém plánu. Patnáct miliard eur z této částky je vyčleněno na továrny na výrobu baterií a na suroviny.

Investice do spalovacích motorů dosáhnou vrcholu v roce 2025 a posléze budou podle automobilky klesat. Volkswagen se snaží dosáhnout toho, aby do roku 2030 polovina z jeho prodaných vozů po celém světě byly plně elektrické modely.

Akcie automobilky na počátku tohoto měsíce posílily díky optimistickému ročnímu výhledu. Volkswagen navzdory přetrvávajícím problémům v dodavatelském řetězci očekává nárůst tržeb o deset až 15 procent a zvýšení dodávek o 14 procent.

Robustní výsledek. Volkswagen loni vykázal čistý zisk přes 375 miliard

Ekonomika

V pondělí Volkswagen oznámil, že svůj první závod na výrobu bateriových článků mimo Evropu postaví v Kanadě, kde provoz zahájí v roce 2027. Člen představenstva Thomas Schmall téhož dne uvedl, že Volkswagen nemusí začít stavět novou gigafactory v Evropě do roku 2025.

Rozhodnutí o další gigafactory v Evropě může být podle něj učiněno brzy, pokud by v Evropě byla dostupná podobná podpora, jakou mají Spojené státy v podobě jejich zákona o snižování inflace (IRA).

Skupina Volkswagen zahrnuje vedle Škody řadu dalších značek. Kromě vlajkové značky VW jsou to například Audi, Porsche, Seat, Bentley či Lamborghini.

Válka na Ukrajině srazila Škodě Auto provozní zisk téměř o polovinu

Ekonomika

Škoda přebírá vývoj kompaktních spalovacích motorů Volkswagenu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám