Hlavní obsah

Velkolepý koncept Audi Grandsphere bude předlohou pro elektrickou A8

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Audi údajně do značné míry zrealizuje výrobu futuristického konceptu Grandsphere. V rozhovoru pro web Autocar to potvrdil šéf designu Marc Lichte, který také řekl, že vůz je předlohou pro nové Audi A8 e-tron.

Foto: Audi

Koncept Audi Grandsphere

Článek

Vedení německé automobilky Audi, konkrétně šéf designu Marc Lichte, potvrdilo, že oceňovaný koncepční vůz Grandsphere skutečně poslouží jako přímá inspirace pro připravované Audi A8 e-tron, které očekáváme na trhu v roce 2024 jako přímého konkurenta pro elektrický Mercedes EQS a BMW i7.

Lichte se o novém modelu rozpovídal pro web Autocar, kde koncept popsal jako „velmi konkrétní upoutávku“ a dodal, že vozy sice nebudou úplně totožné, ale vzhledem bude mít nová A8 E-Tron ke konceptu Grandsphere hodně blízko. Ten byl mimo jiné představen po boku dalších tří konceptů „sphere“, ovšem on jediný má pro Audi nyní potenciál k sériovému využití.

Co se vzhledu vozu týče, je nutné pochopit, že Audi nemůže do sériového auta implementovat vše z konceptu. Očekává se proto, že většina nejextravagantnějších prvků na voze zmizí nebo se zahladí.

Vozu se patrně bude muset zvýšit střecha, zmenšit kola a inženýři rozhodně přidají silnější sloupky kvůli bezpečnosti. Z kabiny pak pravděpodobně zmizí květináč na středové konzoli, zadní sedadla ve stylu pohovky, zatahovací pedály a volant na autonomní jízdu nebo projektory nahrazující obrazovku.

Nová Audi A8 E-Tron by měla jezdit na sdílené platformě PPE, která je zaměřená na elektromobily a společně ji vyvinulo Porsche a Audi. Znamená to také, že aktuální A8 je poslední generací, kterou lze pořídit se spalovacím motorem. Nová platforma si letos odbude svoji premiéru v Audi Q6 e-tron.

Audi Activesphere je vizí elektrického crossoveru, který poslouží i jako pick-up

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám