Hlavní obsah

Audi bude vyrábět elektromobily ve všech svých továrnách. Už v roce 2029

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Audi ve svém oficiálním prohlášení uvedla, že do roku 2029 chce začít ve všech svých továrnách vyrábět elektromobily. Vozy se spalovacími motory pak z linek definitivně sjedou o čtyři roky později.

Foto: Audi

Produkce Audi e-tron GT v německém Böllinger Höfe

Článek

Audi drží své slovo a pomalu se připravuje na přechod pouze k vozidlům hnaným elektřinou. Od roku 2026 chce začít představovat nové modely pouze s bateriemi a postupně hodlá auta se spalovacími motory z linek vyhnat do roku 2033. Novinkou je, že od roku 2029 bude každá továrna Audi vyrábět alespoň zčásti elektromobily.

Do výčtu továren patří Böllinger v Německu, Brusel v Belgii a Ingolstadt v Německu, kde se bude vyrábět model Q6 E-Tron. Během dalších šesti let se pak přidají závody v německém Neckarsulmu, maďarském Györu a mexickém San José Chiapa. Do výčtu pak budou patřit i nové závody, konkrétně třeba vznikající továrna v Changchunu v Číně.

Automobilka zároveň oznámila, že v příštích letech investuje závratných 500 milionů euro do proškolení svých zaměstnanců pro výrobu elektromobilů. Od roku 2033 mimo jiné Audi hodlá snížit provozní náklady svých továren o polovinu. Audi k výrobě elektromobilů použije i stejné linky, například Q6 E-Tron bude sjíždět na stejných místech jako modely A4 a A5.

V souvislosti s přechodem na elektromobilitu už Audi také oznámilo konec některých svých modelů se spalovacími motory. Pokud budeme konkrétní, svého nástupce už nedostane například hatchback A1 nebo malý crossover Q2. Kromě nich také končí supersportovní R8 s motorem V10 a také malý sporťák TT.

S ostatními modely Audi to ale také nevypadá nijak růžově. Čeká je totiž pravděpodobně podobný osud jako výše zmiňované vozy. Pokud se je pak automobilka přece jen rozhodne ponechat na trhu, dostanou pod kapotu elektromotor a baterie. Takové plány má Audi například s luxusní limuzínou A8.

Audi poutá na koncept Activesphere, má ladné křivky s podvozkem offroadu

AutoMoto

Elektrické SUV od Audi si po faceliftu říká Q8 e-tron a dojede dále

AutoMoto

Reklama

Související články

Audi má nové logo, málokdo si toho ale všiml

Audi má nové logo. Pořád se drží čtyř kruhů, trochu však mění jejich design a používá bílou barvu místo chromu. Čtyři kruhy letos navíc slaví 90 let.

Výběr článků

Načítám