Hlavní obsah

Toyota míří do vesmíru, v Tokiu ukáže prototyp Space Mobility

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota Space Mobility je elektrickou čtyřkolkou pro nehostinný terén cizích vesmírných těles. Využití by ale našla i na Zemi.

Foto: Toyota

Toyota Space Mobility

Článek

Tokijský autosalon, přejmenovaný na Japonský salon mobility, uvidí od 28. října nápad Toyoty na expanzi mimo zemský povrch. Jmenuje se Space Mobility a je de facto terénní čtyřkolkou s místem pro dvě osoby.

Automobilka kladla důraz zejména na prostupnost nehostinným terénem, a to nejen tiskovou zprávou, která hovoří o „nepřejících mimozemských prostředích“, ale také tím, jak stroj vypadá. Má čtyři na sobě zcela nezávislá kola, jejichž pohyby neomezují žádné blatníky ani jiné části karoserie.

Všechna jsou samozřejmě poháněná, každé vlastním malým elektromotorem, a všechna jsou také natáčecí. Výkon automobilka nezveřejnila, ale píše, že stroj se zvládne dostat až na 50 cm vysoký balvan a jet až do 25° stoupání.

O stroji hovoří jako o prototypu, nikoliv konceptu, takže to vypadá, že ho bude skutečně testovat. Jestli ale něco takového přijde do výroby - příznivcům dnešních čtyřkolek by se to mohlo opravdu líbit - není jasné. Automobilka uvádí, že technologie, které na tomto stroji vyvine, poslouží mimozemským vozidlům.

Příští generace elektromobilů Toyoty má být výrazně levnější a zvládnout až 800 km na jedno nabití

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám