Hlavní obsah

Škoda pracuje na nástupci enyaqu, dorazí v roce 2028 na nové platformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda Enyaq představená v roce 2020 coby první čistý elektromobil značky se zdá být stále novinkou, ale z Mladé Boleslavi už zní první informace o jeho nástupci.

Foto: Škoda Auto

Současná Škoda Enyaq

Článek

Škoda Enyaq vstoupí do své druhé generace v roce 2028 jako první vůz značky, který využije novou platformu elektromobilů SSP koncernu Volkswagen.

Generální ředitel Škody Klaus Zellmer v rozhovoru pro Autocar potvrdil, že Škoda začne využívat platformu SSP – která má být nakonec základem 80 % vozů koncernu VW – ke konci dekády, přičemž jako první se představí druhé vydání enyaqu, který tak přejde z platformy MEB současného modelu.

První Škoda na moderních základech SSP dorazí v roce 2028 nebo 2029, tedy přibližně ve stejnou dobu, kdy Volkswagen použije architekturu pro elektrického nástupce hatchbacku Golf.

Příští generace Volkswagenu Golf má být plně elektrická

AutoMoto

„Tehdy bude enyaq – který se mimochodem bude vyrábět v Mladé Boleslavi v České republice – postaven na SSP,“ řekl Zellmer. Na otázku, zda se nový enyaq bude významně lišit od dnešního vozu, Zellmer pouze odpověděl: „Stále na tom pracujeme.“

Platforma SSP je popisována jako vysoce adaptabilní modulární architektura, která může využít různé pohonné jednotky a baterie podle potřeb každého výrobce koncernu VW – slibuje drastické zlepšení dojezdu, účinnosti, výkonu a cenové dostupnosti ve srovnání se současnou platformou MEB, kterou používají elektromobily od VW, Škody, Cupry a Audi.

První podrobnosti naznačují, že 800V síť zkrátí nabíjecí dobu z 10 na 80 % na asi 12 minut – ve srovnání s přibližně 35 minutami u současného enyaqu –, ale konkrétní čísla ještě nebyla potvrzena.

Za volantem nejvýkonnější škodovky

Testy

V loňském roce Škoda dodala téměř 54 000 enyaqů a v prvním pololetí letošního roku zaznamenala 41% meziroční nárůst, během kterého byl enyaq devátým nejprodávanějším elektromobilem v Evropě.

Enyaq druhé generace přijme nový vzhled v souladu s designovým jazykem nazvaným Modern Solid. S hranatějšími a minimalističtějšími prvky se představí dalších několik elektromobilů Škody. Nejdříve přijde na řadu menší verze enyaqu, crossover s pracovním názvem Elroq. Později i velké sedmimístné SUV nebo menší městský vůz, který se bude od roku 2025 vyrábět ve Španělsku.

Škoda odhalila předobrazy šesti elektromobilů

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám