Hlavní obsah

Škoda hlásí návrat na Le Mans. I pro veterány je to velká prestiž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Škoda Auto z Mladé Boleslavi už podruhé za sebou vyšle na slavný veteránský podnik Le Mans Classic vlastní auto. Na startu se objeví pečlivě zrenovovaný sporťák Škoda Sport z roku 1950 s posádkou Stanislav Kafka/Michal Velebný a startovním číslem 44.

Foto: Škoda Auto

Škoda Sport na Le Mans Classic

Článek

Letošní, jubilejní, 100. ročník legendárního vytrvalostního závodu 24 hodin Le Mans nabídl strhující podívanou s řadou zajímavých návratů i příběhů. Ne všichni ale svůj závod už jeli. Například Škoda Auto se do Francie teprve chystá, a to se svým veteránem Škoda Sport, který bude startovat na právě probíhající veteránské akci Le Mans Classic.

Závodní speciál z Mladé Boleslavi si místo na prestižní akci vyjel už v roce 1950, kdy se model Škoda Sport vycházející z tehdejšího tudoru poprvé a naposledy postavil na start 24 hodin Le Mans. Václav Bobek a Jaroslav Netušil se dlouho drželi prvních příček v kategorii do 1100 kubických centimetrů, nicméně nakonec závod nedokončili kvůli technické závadě.

Foto: Škoda Auto

Škoda Sport na Le Mans Classic

O návrat do Francie se Škoda Auto postarala společně s Michalem Velebným, který bude už podruhé auto v Le Mans Classic řídit. Právě on velkou měrou stojí za tím, že se takřka ztracená Škoda Sport vrátila do rukou zkušených restauratérů, kteří oprášili její zašlou slávu.

A není se čemu divit, Velebný je ze třetí generace „škodováků“, má na starost renovace ve Škoda Muzeu, a jeho dědeček Josef Velebný dokonce stojí za karoserií sporťáku.

V loňském roce obsadila posádka Škody Auto 47. příčku ze 74 posádek, a i letos mají jezdci vysoké ambice. Závod ve Francii ostatně odstartoval, v pátek 30. června ve 14:00 pak odstartuje i třída 2, tedy vozy vyrobené v letech 1949 až 1956. Česká posádka se na letošním ročníku dokonce dočkala i původního startovního čísla 44.

Škoda Roadiaq naživo: Dobrý nápad i provedení

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám