Hlavní obsah

Řidiči výkonných aut budou muset v Austrálii získat speciální oprávnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči „ultra vysokovýkonných vozidel“ budou muset v Jižní Austrálii získat speciální řidičský průkaz a nebudou smět vypnout bezpečnostní elektroniku. Schválila to tamní vláda.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Revuelto (ilustrační foto)

Článek

Jižní Austrálie, jeden z australských států, stanovila, že řidiči supersportů budou od prosince 2024 muset získat řidičský průkaz třídy označené písmenem U. K jeho obdržení bude třeba internetový kurz, který má zajistit, že si držitel takového průkazu je vědom rizik, která mohou vyplývat z řízení vysoce výkonného vozidla, a že zná jejich obvyklou výbavu.

Kromě toho při jízdě po silnici nebudou smět vypínat bezpečnostní elektroniku, jako je ABS, automatické nouzové brzdění nebo stabilizační systém. Pokud je vypnou, mohou dostat pokutu ve výši až 5 tisíc australských dolarů, tedy necelých 72 tisíc korun. Uvádí to web Drive.

Zpřísňují se také tresty za způsobení nehody s úmrtím nebo vážným zraněním. Nově budou viníci takové nehody podle webu Which Car čelit trestu jednoho až pěti let za mřížemi; pokud by takovou nehodu způsobili pod vlivem alkoholu, horní hranice se posunuje až na sedm let. K tomu navíc nejméně na tři roky přijdou o řidičské oprávnění.

Změny přichází v reakci na nehodu z roku 2019, při níž řidič Lamborghini Huracán srazil a usmrtil patnáctiletou dívku.

A jak si vláda Jižní Austrálie představuje vysokovýkonné auto? Stanovila ho v podobě poměru výkonu ku hmotnosti – přesahuje-li 292 kW na tunu, je třeba speciální licence. Netýká se to aut těžších než 4,5 tuny, motocyklů a autobusů.

Anketa

Přáli byste si speciální řidičák na výkonná auta i v Česku?
Ano, v každém případě
24,4 %
Ano, ale jen pro začínající řidiče
3,3 %
Ne, usmrtit člověka jde i se slabým autem
71,2 %
Nevím/Je mi to lhostejné
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 451 čtenářů.

Třetina řidičů by snížila počet pokusů na složení zkoušky v autoškole, odhalil průzkum

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám