Hlavní obsah

Třetina řidičů by snížila počet pokusů na složení zkoušky v autoškole, odhalil průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi třetina českých řidičů by snížila počet pokusů v autoškole, zhruba polovina se domnívá, že nynější tři pokusy jsou optimální. Vyplývá to z průzkumu, který pro Českou asociaci pojišťoven zpracovala agentura Ipsos.

Foto: Profimedia.cz

Autoškola

Článek

U praktické části zkoušky omezení pokusů na tři považuje podle průzkumu za optimální asi 49 % českých řidičů, 27 % by počet snížilo na dva pokusy. Asi devět procent řidičů by prosazovalo pouze jeden pokus na úspěšné absolvování praktické části. Naopak zhruba 11 % by za ideální považovalo pět pokusů. Počet pokusů k úspěšnému absolvování teoretické a praktické části autoškoly se omezil na tři v polovině roku 2021, do té doby nebyl omezený.

Tři pokusy na složení teoretické části zkoušky považuje za ideální 53 % oslovených řidičů. Čtvrtina by jeden pokus ubrala, asi sedm procent by chtělo omezit množství pokusů na jeden. Asi 11 % řidičů by chtělo pokusů pět.

Počet pokusů k absolvování řidičského kurzu se před dvěma lety novelou omezil, aby aspoň částečně zabránil praxi některých autoškol, které uchazeče o řidičský průkaz připravují nedostatečně, aby inkasovaly platby za opakované zkoušky, stálo tehdy v důvodové zprávě předlohy. Podle výkonného ředitele České asociace pojišťoven Jana Matouška měla novela také ulehčit přehlcenému systému zkoušek.

Pro řidičské nováčky se od příštího roku zavede řidičský průkaz na zkoušku či možnost řídit auto od 17 let pod dohledem. Podle Libora Budiny z Vize 0 je cílem této změny pomoct mladým lidem získat více praktických zkušeností. „Řízení pod dohledem například rodiče bude mít bezesporu pozitivní efekt na řidičské dovednosti mladých řidičů,“ dodal.

Změny zaměřené na mladé řidiče mají podle Matouška zvýšit bezpečnost na českých silnicích. „Mladí řidiči do 24 let jsou 2,5krát rizikovější,“ uvedl. Z celkového počtu dopravních nehod v České republice jich asi 11 procent zaviní řidiči s praxí do dvou let. Z celkového počtu řidičů však tato skupina začínajících řidičů tvoří pouze tři procenta, uvedla asociace.

Anketa

Kolik pokusů na složení zkoušky na řidičák považujete za adekvátních?
Současné tři jsou v pořádku
73,1 %
Nanejvýš dva
15,7 %
Nejméně pět
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 249 čtenářů.

Přísnější pravidla pro začínající řidiče: Po vážném přestupku na dvě školení

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám