Hlavní obsah

Reklama, o kterou Ford nestál. Útěk O. J. Simpsona před policií sledovaly miliony Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno zesnulý sportovec a herec O. J. Simpson se proslavil i svými oplétačkami se zákonem. Jeho pomalý úprk před policií v bílém Fordu Bronco sledovali lidé na ulicích i desítky milionů diváků u televizních obrazovek.

Foto: Reuters

O. J. Simpson ve Fordu Bronco, za volantem sedí jeho přítel Al Cowlings.

Článek

Vše začalo vraždou bývalé manželky slavného sportovce a posléze i herce s dobře rozjetou kariérou. Nicole Brown Simpsonová byla společně se svým přítelem ubodána v noci 12. června 1994 ve čtvrti Brentwood v Los Angeles a Orenthal James Simpson, jak zní celé jméno nedávno zesnulé celebrity, se stal zanedlouho jedním z hlavních podezřelých.

Po dohodě policie s jeho advokátem se měl O. J. Simpson policistům přihlásit 17. června, to však neudělal. Místo toho vyrazil na útěk.

Z domu, kde pobýval společně se svým advokátem, doktory a dalšími lidmi, se vydal na cestu v bílém Fordu Bronco páté generace, který vlastnil a řídil Al Cowlings, jeho bývalý spoluhráč z NFL a dlouholetý přítel.

Zemřel O. J. Simpson

Amerika

Policisté začali po automobilu pátrat a i díky možnosti zaměření telefonu v automobilu ho brzy našli na dálnici. Záhy se však ukázalo, že zasáhnout nebude snadné. Cowlings totiž z okénka vozu křičel, že O. J. Simpson sedí na zadních sedadlech a drží si zbraň u hlavy.

Policejní vozy se z obav o jeho život a možné nepokoje vzdálily a začalo velmi pomalé pronásledování při průměrné rychlosti 35 mil za hodinu (cca 56 km/h), kterého se rychle chytla i média. Nad bílým SUV na dálnici se tak zanedlouho vznášelo devět novinářských vrtulníků.

Zpráva se rychle šířila a některé televizní stanice kvůli přenosu záběrů z dálnice přerušily i vysílání finálového zápasu NBA. Jiné ho nechaly běžet zmenšený v rohu obrazovky. Lidé mizeli z ulic do nejbližších zařízení s televizí, takže nakonec úprk O. J. Simpsona sledovalo podle LA Times asi 95 milionů lidí. Sledovanost překonala i tehdejší Super Bowl, který se jinak řadí k nejsledovanějším událostem roku v USA.

Pronásledování vozu skončilo zhruba po 90 minutách na příjezdové cestě u domu O. J. Simpsona v Brentwoodu, kde začalo další vyjednávání o tom, jak se O. J. Simpson policistům vzdá. Herec zůstal v autě další desítky minut, následně vystoupil a došel do domu. Tam hovořil se svou matkou a teprve poté se vzdal.

V následujícím ostře sledovaném procesu byl O. J. Simpson zproštěn obvinění, neboť jeden z hlavních důkazů, rukavice se stopami krve použitá při vraždě, neseděla na jeho ruku.

Bílé SUV z roku 1992, které se stalo podle mnohých jedním z nejsledovanějších a nejznámějších vozidel v USA, koupil za mnohonásobek tehdejší hodnoty Mike Gilbert, bývalý agent O. J. Simpsona.

V roce 2017 se pokusil vůz prodat v televizní show Pawn Stars (Mistři zastavárny) za částku 1,3 milionu dolarů (dnes asi 31 milionů korun). Protinabídku na 300 000 dolarů (dnes cca 7,2 milionu korun) ale odmítl.

Ford Bronco přijíždí na český trh

AutoMoto

Ford Bronco možná půjde řídit vestoje. Automobilka žádá o patent

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám