Hlavní obsah

Ford Bronco možná půjde řídit vestoje. Automobilka žádá o patent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Fordu by se řidiči mimo asfalt mohla hodit možnost řídit offroad Bronco vestoje, aby měl lepší přehled. Pojišťuje si tedy takový nápad patentem.

Foto: USPTO

Nákres z žádosti Fordu o patentování řízení vestoje

Článek

Od začátku automobilismu se auta řídí vsedě. Ford ovšem dostal nápad, že by v určitých situacích nebylo na škodu při řízení stát, a pojišťuje si ho žádostí o patent.

Vůz, kterému by se taková funkce podle automobilky mohla hodit, je terénní vůz Bronco. „Existují speciální případy při jízdě mimo asfalt, kde terén či manévry vyžadují, aby byl řidič v jiné pozici než vsedě na sedačce,“ píše firma v žádosti o patent zveřejněné začátkem července.

Foto: USPTO

Nákres z žádosti Fordu o patentování řízení vestoje

Chce tedy na horní stranu rámu čelního okna umístit ovládací prvky, kterými by řidič mohl vůz řídit, zatímco by obhlížel terén z výšky. „Řidič může shledat tuto pozici výhodnou ve snaze získat lepší výhled na různé části vozu při jízdě mimo asfalt,“ píše dále automobilka.

Vůz by měl senzory k tomu, aby poznal, že je řidič stále ve vozidle, byť nesedí v sedačce. Dnes je běžné, že vozy pomocí čidla obsazení sedadla a zapnutí bezpečnostního pásu hlídají, zda je řidič na svém místě, a podmiňují tím kromě řady elektronických funkcí třeba i možnost řazení.

Zda ovšem automobilka takovýto nápad uvede do praxe, nebo zda tato žádost o patent je jen běžná snaha o pojištění nápadu, aby ho nikdo nemohl ukrást, je zatím ve hvězdách.

Anketa

Myslíte si, že je možnost řízení vestoje dobrý nápad?
Ano, hodilo by se mi to často
20,3 %
Možná, ale použití by bylo tak omezené, že se nevyplatí do toho investovat
57,7 %
Ne, není to bezpečné
22 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 843 čtenářů.

Ford žádá o patent na přídavnou baterii k elektromobilu. Chce ji vozit na střeše

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám