Hlavní obsah

Prodej elektromobilů v ČR roste. Meziročně o dvě třetiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V druhém čtvrtletí letošního roku lidé koupili o 65,4 procenta elektromobilů více než ve stejném období roku 2021. U plug-in hybridů naopak statistiky zaznamenaly téměř třetinový pokles.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nabíjení elektromobilu (ilustrační foto)

Článek

V Česku vzrostl ve druhém čtvrtletí prodej elektromobilů meziročně o dvě třetiny. Od dubna do konce června prodaly automobilky v ČR 1168 elektromobilů, loni to bylo za stejné období 706 vozů na elektřinu. Jde o šestý největší nárůst v EU. Vyplývá to z aktuálních dat Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA).

Zatímco v prvním pololetí minulého roku byl podíl nově registrovaných elektromobilů na prodejích nových vozů 1,1 %, za stejné období letošního roku vzrostl na dvě procenta. Celkově v prvním pololetí prodaly automobilky v tuzemsku 1953 elektromobilů. Téměř o třetinu na 1566 vozů klesl naopak prodej plug-in hybridů.

Tesla zablokovala zákazníkovi třetinu baterie, za odblokování chtěla 110 tisíc

AutoMoto

„Je patrné, že i při zhoršené dostupnosti nových vozů Češi zvolna přehodnocují svůj skeptický postoj k elektromobilům. Projevuje se to i na našich číslech, v prvním pololetí letošního roku stoupl v meziročním srovnání počet objednávek bateriových elektromobilů pětinásobně,“ uvedl generální ředitel leasingové společnosti Arval Aleš Polák.

Podle průzkumu Arvalu v posledních třech letech vzrostl podíl firem, které využívají ve svých vozových parcích vozy na alternativní pohony o polovinu. V roce 2020 využívalo alespoň jeden typ vozů s alternativními pohony 14 % firem, letos je to 22 procent. Dalších 23 % firem o zavedení ekologičtějších aut do své firemní flotily uvažuje.

Jezdíte do neautorizovaného autoservisu? Hrozí, že v příštím roce přijdete o záruku

AutoMoto

Největší oblibě se těší podle průzkumu plug-in hybridní vozy, ty v současnosti využívá každá osmá firma v Česku. Bateriové elektromobily využívá osm procent firem, 11 % firem uvažuje do tří let o jejich zavedení do vozových parků.

Prodej nových osobních aut v Česku v letošním prvním pololetí meziročně klesl o 12,3 procenta na 98 916 vozů. Pokles výrazně prohloubilo druhé čtvrtletí. Poptávka dál převyšuje nabídku. Registrací ubylo také v dalších kategoriích vozidel s výjimkou autobusů a motocyklů, oznámil již dříve Svaz dovozců automobilů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám