Hlavní obsah

Test modernizovaného BMW iX3: Normální SUV, jen na elektřinu

Elektrická verze BMW X3 je úplně stejným prémiovým SUV, jako ta konvenční, „jen“ prostě jezdí na elektřinu. I jeho ovládání může mít k benzínovému autu mnohem blíž než k ostatním elektromobilům a jízda v něm je tak příjemná, že se mi celek opravdu líbí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

BMW iX3

Článek

Loňská modernizace BMW iX3 přišla zhruba rok poté, co se elektrická verze tohoto SUV střední třídy prvně představila. Facelift přivál nová světla na oba konce auta a také nové, specificky tvarované nárazníky.

BMW iX3 má po faceliftu

AutoMoto

To všechno jsou včerejší noviny, přesto na mě svým vzhledem iX3 zapůsobila, když jsem ji přebíral k týdennímu testu. Ten měl zahrnovat řadu delších cest, a tak jsem se těšil na to, jak bude 80kWh baterie zvládat slibovaný dojezd vysoce přes 400 km nebo nabíjení na nejrychlejších českých nabíječkách.

Modernizace se věnovala i interiéru, kam přibyl větší centrální displej, ovšem se stejným infotainmentem iDrive sedmé generace uvnitř, jako měla X3 dosud. K jeho fungování nemám velkých výhrad, všechno funguje dobře a dostatečně intuitivně.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Zelený kroužek u nabíječky ve vestavěné navigaci znamená, že tam je aspoň jedna přípojka volná. Kdyby nebyla, byl by kroužek červený.

Zajímavostí je, že vestavěná navigace umí u nabíjecích stanic zobrazit, zdali je volno či obsazeno. Kromě toho je možné při vyhledávání nabíječky filtrovat podle typu konektoru či podle dostupné rychlosti nabíjení. Také můžu prostě vyhledat „Ionity“ a vůz najde nabíjecí stanice této sítě.

Informací sdělí spoustu

Zaujal mě ovšem velký nesoulad mezi tím, co ukazoval „teploměr vozidla“ v přístrojovém štítu, a ukazatel teploty baterie v tzv. sportovních displejích. Zatímco v přístrojovém štítu byla digitální ručička uprostřed normálního rozsahu, teploměr baterie ve středovém displeji byl úplně dole u modrého konce, označujícího studenou baterii. Co tedy má znamenat onen teploměr v budících, mi není jasné.

Foto: Marek Bednář, Novinky

K čemu mi je, že teploměr v přístrojovém štítu ukazuje přesně polovinu normálního rozsahu, když důkladnější zobrazení v centrálním displeji ukazuje, že je baterie studená? Čeho jiného potřebuji znát teplotu, když ne baterie?

Za povšimnutí stojí také ukazatel otáček elektromotoru, který má rozsah až do 18 tisíc. iX3 však má, jako většina ostatních elektromobilů, jednostupňový reduktor místo převodovky, takže otáčky tu rostou spolu s rychlostí jízdy.

S modernizací přibyla také nová, unifikovaná ovládací konzole na středovém tunelu. Stále platí, že nejsem fanouškem jejích tvrdých tlačítek oproti vyšším knoflíkům starší verze, které se příjemněji mačkají. Psaní prstem na touchpad otočného ovladače iDrivu funguje pořád výborně, ale pořád musíte čekat na každé písmeno, nejde napsat celé slovo najednou, jak to zvládá např. značka Audi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Používání ovládací konzole na středovém panelu je příjemně intuitivní.

Kromě toho stojí za zmínku obecná bytelnost vozů značky BMW; byl bych překvapený, kdyby tady chyběla. Slušně pohodlné, i když poněkud tvrdé jsou sedačky. Prostornost interiéru je na tuhle třídu auta adekvátní, není tu přehnaně mnoho místa, ale na stísněnost zapomeňte. X3 mi svou velikostí tak akorát sedí, a to v jakékoliv verzi, právě proto se mi s ní jezdí dobře.

Na 80 procent za víc než půl hodiny

Třebaže iX3 zvládá nabíjení výkonem až 150 kW, když ji poprvé připojuji k nabíječce, je to do 22kW zásuvky se střídavým proudem. Vůz si umí vzít 11 kW a trvá téměř celý den ho nabít do sta procent.

Následně bez jakéhokoliv omezování se v dynamice jízdy, a to včetně dálnice – kde ale nezkouším maximálku 180 km/h – bez problémů zvládám 298 km, než vůz s osmi procenty v baterii připojuji k rychlonabíječce Ionity u Berouna. Cestou však nebylo třeba topení a většinou ani klimatizace a jezdil jsem sám s téměř prázdným kufrem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Za volantem X3 včetně elektrické iX3 si vždycky připadám, že to auto BMW navrhovalo přímo pro mě.

Nejvyšší nabíjecí výkon okolo 150 kW vůz zvládal jen s nízkým stavem baterie. Už při 58procentním stavu nabití saje elektřinu tempem jen 76-77 kW a těsně před 80 procenty klesne výkon pod 50 kW. Z 8 na 80 procent mi to trvá 36 minut.

S osmdesátiprocentním nabitím vůz ukazuje dojezd 231 km a když do navigace nastavím cíl kus za Plzní, klesne na rovné dvě stovky. Vyrážím opět bez ostýchání s dynamikou jízdy a po 164 km dojíždím ke stejné nabíječce s 27 procenty v baterii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

U rychlonabíječky nemá smysl stát déle než k nabití na 80 %. Zejména u iX3, která už u 80 % s nabíjecím výkonem klesá pod 50 kW.

Normovanému dojezdu hodně přes 400 km si tak troufnu nevěřit. Samozřejmě, na spotřebu má velký vliv odpor vzduchu a ten je u iX3, jako u každého SUV, větší, daný vyšší stavbou karoserie. Kdybych jezdil pomaleji, spotřeba by byla samozřejmě nižší.

Jezdí hezky

Jenže mě jízda v iX3 baví jako ve většině větších BMW. Díky slušně naladěnému podvozku a výbornému utlumení okolního hluku se mi jezdí neskutečně příjemně. Pomáhá také výborný systém poloautonomního řízení a skvělá světla s funkcí LED Matrix a laserovými „dálkami“.

Světlomety LED Matrix v akci

AutoMoto

Není ale všechno dokonalé. Vůz třeba mimo automatické rekuperační brzdění, které reaguje na provoz vpředu – ovšem pro mě poněkud nepředvídatelně, tak ho vypínám – neumí po uvolnění plynového pedálu plachtit. Brzdění elektromotorem lze nastavit do tří úrovní, ale ani jedna z nich není nula a navíc to musím dělat kdesi v infotainmentu. Pádla pod volantem, která u řady jiných elektromobilů tuto funkci ovládají, tu chybí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

BMW iX3

Kromě faktu, že pohon všech kol není ani v nabídce, to však je snad jediná věc, kterou můžu iX3 skutečně vytknout. Ale i to jen proto, že mě v ostatních autech baví si pádly pod volantem hrát s rekuperací; na její trvale stejnou míru jsem si tady docela rychle zvykl a prostě zpomaloval brzdovým pedálem, jako bych to dělal u konvenčního auta.

Ve výsledku se tedy nestydím označit iX3 jako dobrou volbu pro toho, kdo nepotřebuje čtyřkolku, ale chce SUV, které bude jako konvenční auto, jen bude místo kapalných dinosaurů „spalovat“ elektřinu. Sám bych ho do své garáže zaparkoval docela rád, kdyby ho BMW nabízelo s pohonem všech kol.

BMW iX3
Motor:Elektromotor
Max. výkon a točivý moment:210 kW/286 k, 400 Nm
Baterie:Li-Ion, 73,8 kWh využitelné kapacity, 80 kWh celkové kapacity, 344 V
0-100 km/h:6,8 s
Nejvyšší rychlost:180 km/h
Průměrná spotřeba dle WLTP:18,5-18,9 kWh/100 km
Průměrná spotřeba na displeji na konci našeho testu:23,3 kWh/100 km
Dojezd dle WLTP v kombinovaném cyklu:453-461 km
Doba nabíjení dle katalogu:34 min (z 0 na 80 %, DC rychlonabíječka, 150 kW, konektor CCS)
7 h 30 min (z 0 na 100 %, AC palubní nabíječka, 11 kW, wallbox)
Provozní/maximální hmotnost:2255/2725 kg
Délka × šířka × výška:4734 × 1891 × 1668 mm
Základní/maximální objem zavazadelníku:510/1560 l
Poháněná náprava:zadní
Základní cena:1 292 200 Kč (X3 sDrive18d 150 k 8st. aut.)
Základní cena testované verze:1 792 700 Kč
Cena testovaného vozu:2 098 828 Kč

Reklama

Související články

První jízda s BMW iX3: Nový normál

Vyzkoušel jsem první exemplář nového BMW iX3, který dorazil do České republiky. Zvykejte si, elektrická BMW budou nově vypadat a fungovat i jako úplně normální...

BMW M se nevzdá manuální převodovky

Každé druhé prodané BMW M2 má manuální převodovku, takže ji divize M dle slov šéfa Franka van Meela chce zachovat. A to navzdory tomu, že po technické stránce...

Výběr článků

Načítám